De koningin is dood! Leve de koning!

De koningin is dood Leve de koning!

Dit blog gaat over de dood. Gezellig is misschien anders, maar nu heel de wereld toch in het teken van het verscheiden van Queen Elisabeth staat, is het een mooie gelegenheid om het met onze kinderen over de dood hebben en dit thema toch eens aan te pakken. 

We praten er niet graag over, over dat doodgaan. We worden er zo verdrietig en vaak ook ongemakkelijk van. En toch is dit één van de zekerheden die we met onze geboorte meekrijgen: als je geboren wordt, dan is het ooit ook een keertje klaar. Wat dat betreft was Queen Elisabeth wel een held: al dertig jaar stond haar grafkist ergens te wachten tot het ook haar beurt zou zijn. 

Dat die beurt je gelukkig wel eens over kan slaan, ook dat heeft ‘The Queen’ als geen ander bewezen… 

Voor kinderen is het wel zo prettig als dit soort gesprekken niet door hun strot worden geduwd op het moment dat het spannend is.

Marina van der Wal

Gezellig samen praten over dood

Heb jij het met jouw kinderen wel eens over de dood? Gezellig, ‘s avonds aan de avondmaaltijd, of als jullie in het weekend bij elkaar zitten. Knus, met een bakje chips. 

Dat je dan het gesprek opent met de opmerking ‘zeg… als ik er niet meer ben…’ En dat een aantal paar ogen je dan verschrikt aankijken en de kinderen in koor brullen ‘niet doen mam!’, ‘daar wordt ik verdrietig van, pap!’ En jij haalt opgelucht je schouders op en zwijgt. Want stiekem praat jij er ook liever niet over. 

Toch zal het er eens van moeten komen, dat je je kinderen helpt denken over een afscheid dat er ooit komt. Dat je hen voorbereid op het moment dat de wereld even lijkt stil te staan en dat terug kunnen vallen op gesprekken die jullie eerder hebben gehad, gaat helpen bij het regelen én verwerken. ‘Ah, dus dát heeft mamma bedoeld, toen ze zei ‘dan zou ik wel willen dat jullie…’ Of dat jouw zoon, dat jouw dochter met een glimlach kan zeggen ‘ik weet wat mijn vader wil, op de dag van zijn begrafenis!’

Een onwelkome vriend

Voor mij is de dood nooit een vervelend onderwerp geweest. Wel een verdrietig thema. Mijn biologische moeder stierf op haar 29ste, de oma die me heeft opgevoed overleed jong, mijn stiefmoeder stierf op haar 49ste en nog geen jaar later namen we afscheid van mijn vader, die net 50 is geworden. Ook het overlijden van Gideon’s oma was voor ons een verdrietig afscheid. De dood is een onwelkome vriend in mijn leven geworden. 

Waar ik tot op de dag van vandaag wél moeite mee heb, is het feit dat ik het afscheid van mijn vader niet ‘in eigen hand’ heb kunnen houden. Zijn afscheid was een blauwdruk van het afscheid dat hij voor mijn moeder georkestreerd had. Tijdens zijn afscheidsdienst waren er sprekers die ik niet had uit willen nodigen, bijvoorbeeld. En de honderden mensen die bij ons aan de koffie en cake zaten, ook die groep had ik liever kleiner willen zien. Deze herinnering draag ik al langer met me mee dan het aantal levensjaren dat ik samen met mijn vader heb gehad. Maar tja… toen het nog kon, hebben we er eigenlijk nooit over gesproken.

Laat je kinderen niet met drijfzand achter

Het zal je misschien niet zijn ontgaan dat ik een tijdje geleden een borstkankertraject heb afgesloten. Dát is zo’n moment dat je het met elkaar écht over de dood moet hebben, over je relatie met elkaar, over verwachtingen en teleurstellingen en ook over het ongelooflijk verdrietige ‘what if’’. 

Voor kinderen is het wel zo prettig als dit soort gesprekken niet door hun strot geduwd worden als het spannend is. Bijvoorbeeld als je ziek bent en ieder gesprek over een naderend einde ook écht over dat definitieve einde gaat. 

De manier waarop jij jouw afscheid met je kinderen bespreekbaar maakt, is het fundament waarop hun troost en verwerking, als het écht zo ver is, kan groeien. Laat je kinderen niet met drijfzand achter. 

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

5 Comments

5 Reacties

  1. anoniem

    Weet jij wel waar je het over hebt, over praten over de dood met je kinderen? Zeker nog nooit iets meegemaakt.

    Antwoord
    • admin

      Tja, lastig om op te reageren, Anoniem. Juist omdat het anoniem is.
      Kort en bondig: je hebt helaas geen gelijk.

      Antwoord
  2. Ieteke

    Ik vind het zeker lastig om met mijn kinderen over de dood te praten. Misschien toch de begrafenis van vandaag eens gebruiken om het wel te proberen. Lastig.

    Antwoord
  3. Trijntje

    Wij praten regelmatig met onze kinderen over de dood. Het zijn vaak grappige gesprekken; juist omdat je allemaal wat ongemakkelijk bent.

    Antwoord
  4. Ria

    Ik vind het lastig. Juist omdat ik zelf erg bang ben voor de dood. Dat gevoel aan mijn kinderen overbrengen wil ik ook niet. Heb je tips?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!