De koningin is dood! Leve de koning!

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

De koningin is dood Leve de koning!

Dit blog gaat over de dood. Gezellig is misschien anders, maar nu heel de wereld toch in het teken van het verscheiden van Queen Elisabeth staat, is het een mooie gelegenheid om het met onze kinderen over de dood hebben en dit thema toch eens aan te pakken. 

We praten er niet graag over, over dat doodgaan. We worden er zo verdrietig en vaak ook ongemakkelijk van. En toch is dit één van de zekerheden die we met onze geboorte meekrijgen: als je geboren wordt, dan is het ooit ook een keertje klaar. Wat dat betreft was Queen Elisabeth wel een held: al dertig jaar stond haar grafkist ergens te wachten tot het ook haar beurt zou zijn. 

Dat die beurt je gelukkig wel eens over kan slaan, ook dat heeft ze als geen ander bewezen… 

Voor kinderen is het wel zo prettig als dit soort gesprekken niet door hun strot worden geduwd op het moment dat het spannend is.

Gezellig samen praten over dood

Heb jij het met jouw kinderen wel eens over de dood? Gezellig, ‘s avonds aan de avondmaaltijd, of als jullie in het weekend bij elkaar zitten. Knus, met een bakje chips. 

Dat je dan het gesprek opent met de opmerking ‘zeg… als ik er niet meer ben…’ En dat een aantal paar ogen je dan verschrikt aankijken en de kinderen in koor brullen ‘niet doen mam!’, ‘daar wordt ik verdrietig van, pap!’ En jij haalt opgelucht je schouders op en zwijgt. Want stiekem praat jij er ook liever niet over. 

Toch zal het er eens van moeten komen, dat je je kinderen helpt denken over een afscheid dat er ooit komt. Dat je hen voorbereid op het moment dat de wereld even lijkt stil te staan en dat terug kunnen vallen op gesprekken die jullie eerder hebben gehad, gaat helpen bij het regelen én verwerken. ‘Ah, dus dát heeft mamma bedoeld, toen ze zei ‘dan zou ik wel willen dat jullie…’ Of dat jouw zoon, dat jouw dochter met een glimlach kan zeggen ‘ik weet wat mijn vader wil, op de dag van zijn begrafenis!’

Een onwelkome vriend

Voor mij is de dood nooit een vervelend onderwerp geweest. Wel een verdrietig thema. Mijn biologische moeder stierf op haar 29ste, de oma die me heeft opgevoed overleed jong, mijn stiefmoeder stierf op haar 49ste en nog geen jaar later namen we afscheid van mijn vader, die net 50 is geworden. Ook het overlijden van Gideon’s oma was voor ons een verdrietig afscheid. De dood is een onwelkome vriend in mijn leven geworden. 

Waar ik tot op de dag van vandaag wél moeite mee heb, is het feit dat ik het afscheid van mijn vader niet ‘in eigen hand’ heb kunnen houden. Zijn afscheid was een blauwdruk van het afscheid dat hij voor mijn moeder georkestreerd had. Tijdens zijn afscheidsdienst waren er sprekers die ik niet had uit willen nodigen, bijvoorbeeld. En de honderden mensen die bij ons aan de koffie en cake zaten, ook die groep had ik liever kleiner willen zien. Deze herinnering draag ik al langer met me mee dan het aantal levensjaren dat ik samen met mijn vader heb gehad. Maar tja… toen het nog kon, hebben we er eigenlijk nooit over gesproken.

Laat je kinderen niet met drijfzand achter

Het zal je misschien niet zijn ontgaan dat ik een tijdje geleden een borstkankertraject heb afgesloten. Dát is zo’n moment dat je het met elkaar écht over de dood moet hebben, over je relatie met elkaar, over verwachtingen en teleurstellingen en ook over het ongelooflijk verdrietige ‘what if’’. 

Voor kinderen is het wel zo prettig als dit soort gesprekken niet door hun strot geduwd worden als het spannend is. Bijvoorbeeld als je ziek bent en ieder gesprek over een naderend einde ook écht over dat definitieve einde gaat. 

De manier waarop jij jouw afscheid met je kinderen bespreekbaar maakt, is het fundament waarop hun troost en verwerking, als het écht zo ver is, kan groeien. Laat je kinderen niet met drijfzand achter. 

5 Reacties

 1. anoniem

  Weet jij wel waar je het over hebt, over praten over de dood met je kinderen? Zeker nog nooit iets meegemaakt.

  Antwoord
  • admin

   Tja, lastig om op te reageren, Anoniem. Juist omdat het anoniem is.
   Kort en bondig: je hebt helaas geen gelijk.

   Antwoord
 2. Ieteke

  Ik vind het zeker lastig om met mijn kinderen over de dood te praten. Misschien toch de begrafenis van vandaag eens gebruiken om het wel te proberen. Lastig.

  Antwoord
 3. Trijntje

  Wij praten regelmatig met onze kinderen over de dood. Het zijn vaak grappige gesprekken; juist omdat je allemaal wat ongemakkelijk bent.

  Antwoord
 4. Ria

  Ik vind het lastig. Juist omdat ik zelf erg bang ben voor de dood. Dat gevoel aan mijn kinderen overbrengen wil ik ook niet. Heb je tips?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Samen ben je de basis van je gezin

Samen ben je de basis van je gezin

Als we vragen waar Sharon zich zorgen over maakt, ontdekken we dat het stel elkaar eigenlijk nog niet zo heel erg lang kent. Sharon blijkt, ondanks de anticonceptie, bij hun derde afspraakje zwanger te zijn geworden. En daar vinden de twijfels en vragen die Sharon heeft hun oorsprong: kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg om een gezin te starten? en: als je elkaar nog niet goed kent, hoe ga je er, met een baby, voor zorgen dat je elkaar als man en vrouw beter leert kennen en niet meteen als ‘pappa en mamma’?

Lees meer
Gevaarlijke spelletjes

Gevaarlijke spelletjes

Ook jij schrok je natuurlijk helemaal kapot toen je hoorde van de nieuwste trend onder jongeren. Elkaar gezellig de halsslagader dichtknijpen. Tips voor een gesprek met jouw zoon of dochter.

Lees meer
Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Nora zit snikkend bij ons aan tafel. Na veel gedoe en een scheiding die lange tijd niet vanzelf ging, om het maar zachtjes uit te drukken, was ze zó blij om de liefde weer te vinden. Nu heeft ze alleen nog maar het gevoel dat ze op eieren moet lopen om niemand te kwetsen. ‘Moet ik dan tussen mijn eigen geluk en het geluk van mijn kinderen kiezen?’

Lees meer
Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Vuurwerk anno 2017

Vuurwerk anno 2017

Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!