marina schrijft over het boek komt goed van annemarie geerts

Ik heb je beste vriendin gevonden

Ik heb je beste vriendin gevonden! En: op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Ruzie over alles

Dikke tranen; al aan de telefoon met het maken van de afspraak en een paar dagen later ook bij me aan de keukentafel; het moederschap is zoveel zwaarder dan verwacht. 

Niet alleen op haar zelf, maar ook op de relatie tussen haar en haar partner hebben alle veranderingen inmiddels een wissel getrokken; ik herken mezelf niet meer en we herkennen ons als stel al helemaal niet meer. We hebben over zoveel dingen ruzie; over de opvoeding, over het huishouden, over hoe we met elkaar omgaan…

Eenzaamheid en ouderschap

Na een aantal gesprekken vertelt Angela* dat ze met de geboorte van haar zoontje eenzaam is geworden. Van een levenslustig koppel dat van het ene naar het andere feestje huppelde zijn zij en haar partner Vincent* een uitgeblust stel geworden dat de avonden al zappend onderuitgezakt op de bank doorbrengt. ‘Al onze vrienden zijn nog bezig met hun studie of hebben net hun eerste baan en kunnen al die feestjes nog prima bezoeken. Wij moeten er ‘s nachts uit voor een voeding, schone luier en werk’. Vooral Angela heeft het gevoel dat haar leven stilstaat. ‘Vincent heeft in ieder geval iedere dag zijn uitje naar z’n werk’, vertelt ze met enige jaloezie. ‘En dan vind ik het opvoeden van onze zoon óók nog eens lastig. 

Praten helpt soms niet

Ik merk in de praktijk zo vaak dat ouders (moeders én vaders) zich eenzaam voelen in hun ouderschap. En het maakt echt niet uit wat de leeftijd van de kinderen is. Ouders van kleine babietjes, ouders van ‘ik-ben-twee-dus-ik-zeg-nee-peuters’, de ouders van pubers die niet durven vertellen over de verleidingen waar hun kind(eren) aan bloot gesteld worden, waar ze zich zorgen over maken. Bijvoorbeeld over drugs, alcohol of Vapen.

Het advies is altijd: praat erover. En natuurlijk proberen we dat ook te doen; er zijn genoeg mensen om je heen die graag vertellen hoe je het opvoeden aan zou moeten aanpakken. Je kent ze wel, opmerkingen die beginnen met ‘maar dan doe je toch gewoon …’ 

Gewoon bestaat niet

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán! Daar komt bij dat je met dit soort, heus goed bedoeld advies, helemaal niet geholpen bent. Integendeel zelfs; je voelt je er nóg rotter door: dan is het ‘gewoon’ (lees: makkelijk) en dan lukt het je nóg niet! 

Ik heb je beste vriendin gevonden marina van der wal leest het boek Komt goed van annemarie geerts

Ik heb je beste vriendin gevonden

Wat ik Angela, en al die vrouwen die zich een Angela voelen toewens, is een echte vriendin. Een vriendin waar je álles tegen kunt zeggen en die jou troost en moed inspreekt en advies geeft. En dan bedoel ik advies als “ik vind/vond het ook zo lastig en heb toen dit geprobeerd. Heb je het gevoel dat dit ook bij jou zou kunnen helpen?” Een vriendin die náást je staat in plaats van tegenover je. 

Komt Goed

Een vriendin is voor de Angela’s in onze wereld niet zo heel snel gevonden. Daarom ben ik blij dat ik iedere Angela tegenwoordig een boek kan aanraden: ‘Komt goed‘ van Annemarie Geerts. Een boek als vriendin, zoals ik steeds uitleg. Een vriendin met veel – acht kinderen lang – levenservaring, een vriendin die nooit met een opgeheven vingertje roept ‘hoe je het aan moet pakken’ maar juist vertelt hoe ze zelf steeds aan het zoeken is naar de handleiding van haar kinderen (en van zichzelf). Een vriendin die vertelt dat het soms hard werken is, een leuke relatie ook echt leuk te houden. Een eerlijk verhaal, kwetsbaar ook én een verhaal dat je helpt om voor jezelf uit te zoeken wat voor een moeder/vader je wilt zijn. Niet op haar manier maar op jouw eigen manier. 

Echte vriendinnen

En voor alle moeders die vinden dat ze het eigenlijk wel ok doen, is dit boek de ultieme bevestiging: dat je je eigen weg zoekt is zo gek nog niet. Tussendoor krijg je nog wel wat ideeën om toch nog even over na te denken. En dat is ook precies wat échte vriendinnen voor je doen.

*Dit blog is gebaseerd op gesprekken met verschillende stellen. Angela en Vincent staan voor al die ouders die op zoek zijn naar zichzelf als partner, op zoek zijn naar hun rol als opvoeder én op zoek zijn naar zichzelf, naast al die rollen.

Marina van der Wal leest een goed boek. Recensies voor ouders van pubers en jongeren
marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer