Selecteer een pagina
samen ben je de basis van je gezin

Samen ben je de basis van je gezin

Samen ben je de basis van je gezin

Met haar zwangere buik trots naar voren staan ze toch wat weifelend bij ons tuinhek: Sharon en Steven met hun zoontje-op-komst. Ze zijn blij met hun gezin-op-komst maar tegelijkertijd beseffen ze zich ook dat ze samen de basis van dit gezin zullen zijn. En die basis, die lijkt toch regelmatig wat wankel…

Sharon is bij de laatste controle bij de verloskundige in tranen uitgebarsten. Hormonen, was de eerste gedachte. Na wat losse opmerkingen van Sharon twijfelt de verloskundige toch aan deze snelle ‘diagnose’ en geeft haar de tip om eens bij de huisarts langs te gaan. 

Binnen een paar dagen zitten Sharon en Steven samen bij ons aan de keukentafel. ‘Wat jong’, denken we beiden. En dat klopt. Ze zijn allebei nét 23, hebben hun eerste baan en wonen samen bij Stevens ouders op zolder. 

Steven is niet echt blij met de keus van Sharon om daadwerkelijk hulp te gaan zoeken. ‘We hebben het hartstikke leuk met elkaar, dus waarom zouden we problemen maken?’

Als we vragen waar Sharon zich zorgen over maakt, ontdekken we dat het stel elkaar eigenlijk nog niet zo heel erg lang kent. Sharon blijkt, ondanks de anticonceptie, bij hun derde afspraakje zwanger te zijn geworden. En daar vinden de twijfels en vragen die Sharon heeft hun oorsprong: kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg om een gezin te starten? en: als je elkaar nog niet goed kent, hoe ga je er, met een baby, voor zorgen dat je elkaar als man en vrouw beter leert kennen en niet meteen als ‘pappa en mamma’?

Mooie vragen, die eigenlijk ieder stel zich zo nu en dan af zou moeten afvragen! 

Gidsgesprek bij de start van het spitsuur van hun leven

Eerst stelt Gideon Steven gerust: hij is niet in één of ander therapeutisch-systeem terecht gekomen. De gesprekken die bij ons aan de keukentafel plaatsvinden zijn helemaal niet gericht op problemen, maar voor hen samen vooral om elkaar beter te leren kennen, te werken aan het gezin waarvan ze dromen. 

De eerste opdracht die we Sharon en Steven geven; ons het plaatje te laten zien van het gezin waar ze samen de basis van zijn, wordt ons gepresenteerd als een moodboard, het programma VT-wonen waardig. Sharon, met haar creatieve opleiding, had dit bedacht. Steven heeft er even mee moeten puzzelen maar het is hem gelukt. De eerste samenwerking én naar elkaar luisteren is in ieder geval gelukt! 

Dit moodboard is de rode draad voor de komende gesprekken; we gaan het met elkaar hebben over de manier waarop ze met elkaar willen omgaan, wat ze lastig vinden, binnen hun prille relatie, de dromen die ze voor hun gezin én voor zichzelf hebben.

Met al deze informatie beginnen Sharon en Steven aan de uitdaging ‘Ouderschap Met Een Plan’: al hun dromen, wensen, plannen en alles wat ze de kleine Kay samen mee willen geven wordt besproken en zetten ze op papier. Dat doen ze thuis met opdrachten. De vijf gesprekken die we met elkaar hebben lijken weinig, toch trekken we uiteindelijk zo’n drie maanden met elkaar op.

Bij de laatste afspraak zegt Sharon ‘dit ouderschapsplan is nog beter dan een trouwboekje’. Daar is Steven het dan weer niet mee eens als hij een doosje uit zijn zak haalt… 

‘Aan onze keukentafel’ is een serie blogs met verhalen uit onze praktijk. Cliënten ontvangen we letterlijk aan onze keukentafel en we delen de prachtige gesprekken én uitkomsten in deze blogs met je. Altijd met toestemming, en altijd geanonimiseerd.

Wil je ook aanschuiven? Voor een enkel gesprek, meerdere gesprekken in een weekend, kamperen met je eigen kampeermiddel in onze tuin? Wil je alleen komen praten? Het kan allemaal en je bent meer dan welkom!

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer