Samen ben je de basis van je gezin

blog

samen ben je de basis van je gezin

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

Samen ben je de basis van je gezin

Met haar zwangere buik trots naar voren staan ze toch wat weifelend bij ons tuinhek: Sharon en Steven met hun zoontje-op-komst. Ze zijn blij met hun gezin-op-komst maar tegelijkertijd beseffen ze zich ook dat ze samen de basis van dit gezin zullen zijn. En die basis, die lijkt toch regelmatig wat wankel…

Sharon is bij de laatste controle bij de verloskundige in tranen uitgebarsten. Hormonen, was de eerste gedachte. Na wat losse opmerkingen van Sharon twijfelt de verloskundige toch aan deze snelle ‘diagnose’ en geeft haar de tip om eens bij de huisarts langs te gaan. 

Binnen een paar dagen zitten Sharon en Steven samen bij ons aan de keukentafel. ‘Wat jong’, denken we beiden. En dat klopt. Ze zijn allebei nét 23, hebben hun eerste baan en wonen samen bij Stevens ouders op zolder. 

Steven is niet echt blij met de keus van Sharon om daadwerkelijk hulp te gaan zoeken. ‘We hebben het hartstikke leuk met elkaar, dus waarom zouden we problemen maken?’

Als we vragen waar Sharon zich zorgen over maakt, ontdekken we dat het stel elkaar eigenlijk nog niet zo heel erg lang kent. Sharon blijkt, ondanks de anticonceptie, bij hun derde afspraakje zwanger te zijn geworden. En daar vinden de twijfels en vragen die Sharon heeft hun oorsprong: kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg om een gezin te starten? en: als je elkaar nog niet goed kent, hoe ga je er, met een baby, voor zorgen dat je elkaar als man en vrouw beter leert kennen en niet meteen als ‘pappa en mamma’?

Mooie vragen, die eigenlijk ieder stel zich zo nu en dan af zou moeten afvragen! 

Gidsgesprek bij de start van het spitsuur van hun leven

Eerst stelt Gideon Steven gerust: hij is niet in één of ander therapeutisch-systeem terecht gekomen. De gesprekken die bij ons aan de keukentafel plaatsvinden zijn helemaal niet gericht op problemen, maar voor hen samen vooral om elkaar beter te leren kennen, te werken aan het gezin waarvan ze dromen. 

De eerste opdracht die we Sharon en Steven geven; ons het plaatje te laten zien van het gezin waar ze samen de basis van zijn, wordt ons gepresenteerd als een moodboard, het programma VT-wonen waardig. Sharon, met haar creatieve opleiding, had dit bedacht. Steven heeft er even mee moeten puzzelen maar het is hem gelukt. De eerste samenwerking én naar elkaar luisteren is in ieder geval gelukt! 

Dit moodboard is de rode draad voor de komende gesprekken; we gaan het met elkaar hebben over de manier waarop ze met elkaar willen omgaan, wat ze lastig vinden, binnen hun prille relatie, de dromen die ze voor hun gezin én voor zichzelf hebben.

Met al deze informatie beginnen Sharon en Steven aan de uitdaging ‘Ouderschap Met Een Plan’: al hun dromen, wensen, plannen en alles wat ze de kleine Kay samen mee willen geven wordt besproken en zetten ze op papier. Dat doen ze thuis met opdrachten. De vijf gesprekken die we met elkaar hebben lijken weinig, toch trekken we uiteindelijk zo’n drie maanden met elkaar op.

Bij de laatste afspraak zegt Sharon ‘dit ouderschapsplan is nog beter dan een trouwboekje’. Daar is Steven het dan weer niet mee eens als hij een doosje uit zijn zak haalt… 

‘Aan onze keukentafel’ is een serie blogs met verhalen uit onze praktijk. Cliënten ontvangen we letterlijk aan onze keukentafel en we delen de prachtige gesprekken én uitkomsten in deze blogs met je. Altijd met toestemming, en altijd geanonimiseerd.

Wil je ook aanschuiven? Voor een enkel gesprek, meerdere gesprekken in een weekend, kamperen met je eigen kampeermiddel in onze tuin? Wil je alleen komen praten? Het kan allemaal en je bent meer dan welkom!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Nora zit snikkend bij ons aan tafel. Na veel gedoe en een scheiding die lange tijd niet vanzelf ging, om het maar zachtjes uit te drukken, was ze zó blij om de liefde weer te vinden. Nu heeft ze alleen nog maar het gevoel dat ze op eieren moet lopen om niemand te kwetsen. ‘Moet ik dan tussen mijn eigen geluk en het geluk van mijn kinderen kiezen?’

Lees meer
Gevaarlijke spelletjes

Gevaarlijke spelletjes

Ook jij schrok je natuurlijk helemaal kapot toen je hoorde van de nieuwste trend onder jongeren. Elkaar gezellig de halsslagader dichtknijpen. Tips voor een gesprek met jouw zoon of dochter.

Lees meer
Eenzaam verdriet

Eenzaam verdriet

Irene vertelt: Al voor de lockdown startte zag onze zoon van 16 zijn vrienden eigenlijk niet meer. Wij waren daar...

Lees meer
Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!