samen ben je de basis van je gezin

Samen ben je de basis van je gezin

Samen ben je de basis van je gezin

Met haar zwangere buik trots naar voren staan ze toch wat weifelend bij ons tuinhek: Sharon en Steven met hun zoontje-op-komst. Ze zijn blij met hun gezin-op-komst maar tegelijkertijd beseffen ze zich ook dat ze samen de basis van dit gezin zullen zijn. En die basis, die lijkt toch regelmatig wat wankel…

Sharon is bij de laatste controle bij de verloskundige in tranen uitgebarsten. Hormonen, was de eerste gedachte. Na wat losse opmerkingen van Sharon twijfelt de verloskundige toch aan deze snelle ‘diagnose’ en geeft haar de tip om eens bij de huisarts langs te gaan. 

Binnen een paar dagen zitten Sharon en Steven samen bij ons aan de keukentafel. ‘Wat jong’, denken we beiden. En dat klopt. Ze zijn allebei nét 23, hebben hun eerste baan en wonen samen bij Stevens ouders op zolder. 

Steven is niet echt blij met de keus van Sharon om daadwerkelijk hulp te gaan zoeken. ‘We hebben het hartstikke leuk met elkaar, dus waarom zouden we problemen maken?’

Als we vragen waar Sharon zich zorgen over maakt, ontdekken we dat het stel elkaar eigenlijk nog niet zo heel erg lang kent. Sharon blijkt, ondanks de anticonceptie, bij hun derde afspraakje zwanger te zijn geworden. En daar vinden de twijfels en vragen die Sharon heeft hun oorsprong: kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg om een gezin te starten? en: als je elkaar nog niet goed kent, hoe ga je er, met een baby, voor zorgen dat je elkaar als man en vrouw beter leert kennen en niet meteen als ‘pappa en mamma’?

Mooie vragen, die eigenlijk ieder stel zich zo nu en dan af zou moeten afvragen! 

Gidsgesprek bij de start van het spitsuur van hun leven

Eerst stelt Gideon Steven gerust: hij is niet in één of ander therapeutisch-systeem terecht gekomen. De gesprekken die bij ons aan de keukentafel plaatsvinden zijn helemaal niet gericht op problemen, maar voor hen samen vooral om elkaar beter te leren kennen, te werken aan het gezin waarvan ze dromen. 

De eerste opdracht die we Sharon en Steven geven; ons het plaatje te laten zien van het gezin waar ze samen de basis van zijn, wordt ons gepresenteerd als een moodboard, het programma VT-wonen waardig. Sharon, met haar creatieve opleiding, had dit bedacht. Steven heeft er even mee moeten puzzelen maar het is hem gelukt. De eerste samenwerking én naar elkaar luisteren is in ieder geval gelukt! 

Dit moodboard is de rode draad voor de komende gesprekken; we gaan het met elkaar hebben over de manier waarop ze met elkaar willen omgaan, wat ze lastig vinden, binnen hun prille relatie, de dromen die ze voor hun gezin én voor zichzelf hebben.

Met al deze informatie beginnen Sharon en Steven aan de uitdaging ‘Ouderschap Met Een Plan’: al hun dromen, wensen, plannen en alles wat ze de kleine Kay samen mee willen geven wordt besproken en zetten ze op papier. Dat doen ze thuis met opdrachten. De vijf gesprekken die we met elkaar hebben lijken weinig, toch trekken we uiteindelijk zo’n drie maanden met elkaar op.

Bij de laatste afspraak zegt Sharon ‘dit ouderschapsplan is nog beter dan een trouwboekje’. Daar is Steven het dan weer niet mee eens als hij een doosje uit zijn zak haalt… 

‘Aan onze keukentafel’ is een serie blogs met verhalen uit onze praktijk. Cliënten ontvangen we letterlijk aan onze keukentafel en we delen de prachtige gesprekken én uitkomsten in deze blogs met je. Altijd met toestemming, en altijd geanonimiseerd.

Wil je ook aanschuiven? Voor een enkel gesprek, meerdere gesprekken in een weekend, kamperen met je eigen kampeermiddel in onze tuin? Wil je alleen komen praten? Het kan allemaal en je bent meer dan welkom!

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!