Selecteer een pagina
op zorgen kun je niet besparen

Op zorgen kun je niet besparen

Verdriet en zorgen zijn trouw. En op zorgen kun je niet besparen.

De gesprekken bij ons tafel zijn de laatste weken veranderd; gingen ze eerst alleen over de zorgen voor en over kinderen, opvoedingsvragen en relatieperikelen, tegenwoordig komt het thema ‘de energierekening’ steeds vaker langs. Inclusief de grote zorgen die mensen zich hierover maken. Inmiddels voelen we met de zorgen mee, maar de eerste paar keer… 

Omdat wij een paar jaar geleden gekozen hebben voor een TinyHouse en zo goed als Off Grid wonen hebben wij de problemen, waar veel mensen aan onze keukentafel over vertellen, niet; onze gasrekening is ongeveer 35 euro per maand. En ik zeg dat inmiddels met enige terughoudendheid omdat ik me echt realiseer hoeveel zorgen er in heel veel gezinnen zijn en het wonen in een TinyHouse best uniek is.

Voor onze elektra staat de teller op nul… In hoeverre dat zou kunnen want we hebben helemaal geen teller. Omdat we alleen zonnepanelen hebben en batterijen waarin we de opgewekte stroom opslaan om later te kunnen gebruiken. De prijs van ‘nul op de meter’, is dat we geen tv meer hebben, de router uit staat als we deze niet nodig hebben, we een beperkt aantal lampen hebben en de haarföhn ook weg is. 

We beseffen ons echt dat we zelf op een unieke manier wonen en leven

Marina over het wonen in een Tiny house en de gas & elektra-rekening

Je snapt misschien dat wij de eerste paar keer bij het horen van torenhoge rekeningen moesten lachen; boffen wij even! 

De laatste weken spreken we zoveel ouders die wél zorgen hebben, dat het lachen ons inmiddels wel vergaan is en we diep medeleven voelen. 

Toen we zelf een paar jaar geleden ‘het roer omgooide’, hoorde daar ook een kritische blik op het verbruik van gas, water en stroom bij. En ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Bijvoorbeeld voor tijdens het koken. En die heb ik gevonden: de Ecostoof

Het principe van de hooikist en dan verder ontwikkeld.

Steeds vaker kook ik aardappelen, rijst, pasta, stoofvlees en soep in onze Ecostoof. Het kookproces duurt wel even iets langer en je moet wél iets meer plannen maar mensen, wat een uitkomst! Geen zorgen over aanbranden, stoofvlees wordt écht lekkerder, de rijst is geweldig droog en je kookt zonder gebruik van gas of elektra! En wat dacht je van het warmhouden van eten zonder dat het verpietert? Omdat er bij jou thuis altijd wel eentje later komt door werk, school, sport of een ander clubje? Je kunt zo’n 30% energie besparen. Kook je nog op gas? Dan verdien je de aanschaf binnen een jaar terug! Tel uit je winst! 

Deze mail wordt niet gesponsord door de dames achter de Ecostoof, architecte Caro en ingenieur Iris. Ik heb de Ecostoof zélf aangeschaft én ben na twee jaar nog steeds een enthousiaste gebruiker. Wat heet: ik word alleen maar enthousiaster!

Mijn enthousiasme omgezet in korting voor jou!

Dat enthousiasme maakt dat ik ben gaan onderzoeken of ik, door een mail als deze, korting zou kunnen bedingen voor jou. Ik kan jouw zorgen niet wegnemen, maar je wel helpen met besparen!

Ga naar de website, kijk en informeer jezelf en als je besluit om te investeren in deze energiebezuiniger, dan kun je mijn voornaam gebruiken als kortingscode bij de aanschaf van jouw Ecostoof: marina. Je krijgt dan 10% korting. Dat is dan weer een meevaller in deze barre tijden!

Wat antwoorden op veel gestelde vragen:

Waarom deze ‘hooikist’?

In mijn (vast beperkte) warenonderzoek ben ik zeker een aantal andere ‘alternatieve hooikisten’ tegen gekomen. De reden waarom ik voor de Ecostoof gekozen heb: het uiterlijk, eerlijk loon voor de makers, makkelijk op te ruimen en daarmee geen sta-in-de-weg, de ecologische materialen die gebruikt worden en de moderne technieken (infrarode warmteweerkaatsing) die Caro en Iris hebben toegepast.

Je kunt een pan eten toch ook onder je dekbed zetten?

Zeker! Dat kan. Alleen… hygiënisch is het niet. Zelfs als jij de lakens iedere week wast moet je je bedenken dat jouw witte rijst of sudderlapjes tussen lakens liggen waar jij ‘s nachts in ligt te zweten en waar huidschilfers achter blijven. En wat dacht je van bacteriën en poepdeeltjes die tijdens een Brits onderzoek werden gevonden in de onderzochte bedden na een nachtje slapen? Een Amerikaans onderzoek leerde dat een niet gewassen dekbed(overtrek) bijna 25.000 méér bacteriën bevat dan de deurknop van een openbaar toilet. 

De ecostoof is toch niet nieuw?

Nee! de Ecostoof is inmiddels een ‘beproefd recept’ en je kent Caro en Iris misschien wel uit een uitzending van ‘Dragons Den’. Eén van de Dragons heeft in Ecostoof geïnvesteerd.

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer