Op zorgen kun je niet besparen

blog

op zorgen kun je niet besparen

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

Verdriet en zorgen zijn trouw. En op zorgen kun je niet besparen.

De gesprekken bij ons tafel zijn de laatste weken veranderd; gingen ze eerst alleen over de zorgen voor en over kinderen, opvoedingsvragen en relatieperikelen, tegenwoordig komt het thema ‘de energierekening’ steeds vaker langs. Inclusief de grote zorgen die mensen zich hierover maken. Inmiddels voelen we met de zorgen mee, maar de eerste paar keer… 

Omdat wij een paar jaar geleden gekozen hebben voor een TinyHouse en zo goed als Off Grid wonen hebben wij de problemen, waar veel mensen aan onze keukentafel over vertellen, niet; onze gasrekening is ongeveer 35 euro per maand. En ik zeg dat inmiddels met enige terughoudendheid omdat ik me echt realiseer hoeveel zorgen er in heel veel gezinnen zijn en het wonen in een TinyHouse best uniek is.

Voor onze elektra staat de teller op nul… In hoeverre dat zou kunnen want we hebben helemaal geen teller. Omdat we alleen zonnepanelen hebben en batterijen waarin we de opgewekte stroom opslaan om later te kunnen gebruiken. De prijs van ‘nul op de meter’, is dat we geen tv meer hebben, de router uit staat als we deze niet nodig hebben, we een beperkt aantal lampen hebben en de haarföhn ook weg is. 

We beseffen ons echt dat we zelf op een unieke manier wonen en leven

Marina over het wonen in een Tiny house en de gas & elektra-rekening

Je snapt misschien dat wij de eerste paar keer bij het horen van torenhoge rekeningen moesten lachen; boffen wij even! 

De laatste weken spreken we zoveel ouders die wél zorgen hebben, dat het lachen ons inmiddels wel vergaan is en we diep medeleven voelen. 

Toen we zelf een paar jaar geleden ‘het roer omgooide’, hoorde daar ook een kritische blik op het verbruik van gas, water en stroom bij. En ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Bijvoorbeeld voor tijdens het koken. En die heb ik gevonden: de Ecostoof

Het principe van de hooikist en dan verder ontwikkeld.

Steeds vaker kook ik aardappelen, rijst, pasta, stoofvlees en soep in onze Ecostoof. Het kookproces duurt wel even iets langer en je moet wél iets meer plannen maar mensen, wat een uitkomst! Geen zorgen over aanbranden, stoofvlees wordt écht lekkerder, de rijst is geweldig droog en je kookt zonder gebruik van gas of elektra! En wat dacht je van het warmhouden van eten zonder dat het verpietert? Omdat er bij jou thuis altijd wel eentje later komt door werk, school, sport of een ander clubje? Je kunt zo’n 30% energie besparen. Kook je nog op gas? Dan verdien je de aanschaf binnen een jaar terug! Tel uit je winst! 

Deze mail wordt niet gesponsord door de dames achter de Ecostoof, architecte Caro en ingenieur Iris. Ik heb de Ecostoof zélf aangeschaft én ben na twee jaar nog steeds een enthousiaste gebruiker. Wat heet: ik word alleen maar enthousiaster!

Mijn enthousiasme omgezet in korting voor jou!

Dat enthousiasme maakt dat ik ben gaan onderzoeken of ik, door een mail als deze, korting zou kunnen bedingen voor jou. Ik kan jouw zorgen niet wegnemen, maar je wel helpen met besparen!

Ga naar de website, kijk en informeer jezelf en als je besluit om te investeren in deze energiebezuiniger, dan kun je mijn voornaam gebruiken als kortingscode bij de aanschaf van jouw Ecostoof: marina. Je krijgt dan 10% korting. Dat is dan weer een meevaller in deze barre tijden!

Wat antwoorden op veel gestelde vragen:

Waarom deze ‘hooikist’?

In mijn (vast beperkte) warenonderzoek ben ik zeker een aantal andere ‘alternatieve hooikisten’ tegen gekomen. De reden waarom ik voor de Ecostoof gekozen heb: het uiterlijk, eerlijk loon voor de makers, makkelijk op te ruimen en daarmee geen sta-in-de-weg, de ecologische materialen die gebruikt worden en de moderne technieken (infrarode warmteweerkaatsing) die Caro en Iris hebben toegepast.

Je kunt een pan eten toch ook onder je dekbed zetten?

Zeker! Dat kan. Alleen… hygiënisch is het niet. Zelfs als jij de lakens iedere week wast moet je je bedenken dat jouw witte rijst of sudderlapjes tussen lakens liggen waar jij ‘s nachts in ligt te zweten en waar huidschilfers achter blijven. En wat dacht je van bacteriën en poepdeeltjes die tijdens een Brits onderzoek werden gevonden in de onderzochte bedden na een nachtje slapen? Een Amerikaans onderzoek leerde dat een niet gewassen dekbed(overtrek) bijna 25.000 méér bacteriën bevat dan de deurknop van een openbaar toilet. 

De ecostoof is toch niet nieuw?

Nee! de Ecostoof is inmiddels een ‘beproefd recept’ en je kent Caro en Iris misschien wel uit een uitzending van ‘Dragons Den’. Eén van de Dragons heeft in Ecostoof geïnvesteerd.

21 Reacties

 1. Ria

  Oeps! Dat van die viezigheid in bed had ik me niet bedacht. Dat klinkt echt heel erg smerig!

  Antwoord
  • admin

   Smerig idee he! Vond ik nu ook.

   Antwoord
 2. Peter

  Wat stoer van jullie, om op deze manier te leven. Het lijkt mij niets, kruipend je bed in moeten.

  Antwoord
  • admin

   Wij kruipen ons bed niet in hoor, Peter! Je kunt ook op de bovenverdieping gewoon rechtop staan. Kijk maar even op de website van de Falgatuinen of op Facebook.com/falgatuinen Daar plaatsen we onregelmatig foto’s!

   Antwoord
 3. Deirdre

  Wat leuk om weer van je te lezen!

  Antwoord
  • admin

   dank je wel, Deirdre! Ik vind het ook leuk om weer van me te kunnen laten horen.

   Antwoord
 4. Saskia

  Wat een mooi ding is dat! Ik ga m als kerstcadeautje vragen. Nou ja… aan mezelf. Dus ik weet zeker dat ik m krijg! 😉

  Antwoord
  • admin

   Veel kookplezier!

   Antwoord
 5. anoniem

  Ik heb foto’s van jullie moestuin gezien! Het is bijna niet te geloven dat dit jullie eerste keer was, dat jullie een moestuin hebben. Gaan jullie ook wecken?

  Antwoord
  • admin

   En toch was dit de eerste keer. Wecken gaan we niet doen; we hebben in ons TinyHouse geen opslag voor de spullen die daar voor nodig zijn.

   Antwoord
 6. anoniem

  Wat een super idee! Ik ga m kopen!

  Antwoord
  • admin

   Wat leuk! Veel kookplezier!

   Antwoord
 7. anoniem

  Besteld! Had van mijn werkgever een extraatje gehad vanwege het duurder worden van het leven. Dan is dit een mooie investering! Dank je wel

  Antwoord
  • admin

   Wat leuk dat je je ‘energiebonus’ hiervoor gebruikt. Heel veel plezier!

   Antwoord
 8. Ieteke

  Wat een gaaf ding! Ik ga er serieus over nadenken. Zag op de website ook al een kookboek. Daar ben ik gek op!

  Antwoord
  • admin

   Ik heb ze zelf (nog) niet. Maar heb wel gehoord dat het lekkere, leuke én makkelijke recepten zijn! Er staan ook recepten op de website van ecostoof.

   Antwoord
 9. anoniem

  Ik vind m wel prijzig. Tenminste, ik heb niet meteen 95 euro op de plank liggen.

  Antwoord
  • admin

   Dat zal niet alleen voor jou gelden; het is best een investering.

   Antwoord
 10. Femmie

  Wat fijn dat je weer een blog schrijft! Ik hoop dat het goed met je gaat.

  Antwoord
  • admin

   Wat lief! En ja hoor, steeds een beetje beter!

   Antwoord
 11. Hans van Dam

  OK, natuurlijk is zo’n gekocht ding heel erg mooi en als je die 95€ hebt moet je dat ook maar doen. Maar vergeet niet dat als je een oude winterjas bij de kringloop koopt en een beetje gaat zitten knippen en naaien, dat je dan ook zo’n lekkere warmhoud zak hebt.
  Daarnaast is het hetzelfde de oude hooikist van voeger. Dus zoek een oude kist, koop of vind een zootje hooi en bouw er zelf een.
  Ook kan ik je zeggen dat ik al jaren mijn bed gebruik voor allerhande warmhoud perikelen en dat heeft me nog nooit problemen opgeleverd. Ook mijn kinderen en gasten niet. Dus, zoals het met veel bangmakerij is, het zal wel waar zijn, maar ook wel meevallen 🙂
  Succes, Hans

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Samen ben je de basis van je gezin

Samen ben je de basis van je gezin

Als we vragen waar Sharon zich zorgen over maakt, ontdekken we dat het stel elkaar eigenlijk nog niet zo heel erg lang kent. Sharon blijkt, ondanks de anticonceptie, bij hun derde afspraakje zwanger te zijn geworden. En daar vinden de twijfels en vragen die Sharon heeft hun oorsprong: kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg om een gezin te starten? en: als je elkaar nog niet goed kent, hoe ga je er, met een baby, voor zorgen dat je elkaar als man en vrouw beter leert kennen en niet meteen als ‘pappa en mamma’?

Lees meer
Gevaarlijke spelletjes

Gevaarlijke spelletjes

Ook jij schrok je natuurlijk helemaal kapot toen je hoorde van de nieuwste trend onder jongeren. Elkaar gezellig de halsslagader dichtknijpen. Tips voor een gesprek met jouw zoon of dochter.

Lees meer
Eenzaam verdriet

Eenzaam verdriet

Irene vertelt: Al voor de lockdown startte zag onze zoon van 16 zijn vrienden eigenlijk niet meer. Wij waren daar...

Lees meer
Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Nora zit snikkend bij ons aan tafel. Na veel gedoe en een scheiding die lange tijd niet vanzelf ging, om het maar zachtjes uit te drukken, was ze zó blij om de liefde weer te vinden. Nu heeft ze alleen nog maar het gevoel dat ze op eieren moet lopen om niemand te kwetsen. ‘Moet ik dan tussen mijn eigen geluk en het geluk van mijn kinderen kiezen?’

Lees meer
Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!