op zorgen kun je niet besparen

Op zorgen kun je niet besparen

Verdriet en zorgen zijn trouw. En op zorgen kun je niet besparen.

De gesprekken bij ons tafel zijn de laatste weken veranderd; gingen ze eerst alleen over de zorgen voor en over kinderen, opvoedingsvragen en relatieperikelen, tegenwoordig komt het thema ‘de energierekening’ steeds vaker langs. Inclusief de grote zorgen die mensen zich hierover maken. Inmiddels voelen we met de zorgen mee, maar de eerste paar keer… 

Omdat wij een paar jaar geleden gekozen hebben voor een TinyHouse en zo goed als Off Grid wonen hebben wij de problemen, waar veel mensen aan onze keukentafel over vertellen, niet; onze gasrekening is ongeveer 35 euro per maand. En ik zeg dat inmiddels met enige terughoudendheid omdat ik me echt realiseer hoeveel zorgen er in heel veel gezinnen zijn en het wonen in een TinyHouse best uniek is.

Voor onze elektra staat de teller op nul… In hoeverre dat zou kunnen want we hebben helemaal geen teller. Omdat we alleen zonnepanelen hebben en batterijen waarin we de opgewekte stroom opslaan om later te kunnen gebruiken. De prijs van ‘nul op de meter’, is dat we geen tv meer hebben, de router uit staat als we deze niet nodig hebben, we een beperkt aantal lampen hebben en de haarföhn ook weg is. 

We beseffen ons echt dat we zelf op een unieke manier wonen en leven

Marina over het wonen in een Tiny house en de gas & elektra-rekening

Je snapt misschien dat wij de eerste paar keer bij het horen van torenhoge rekeningen moesten lachen; boffen wij even! 

De laatste weken spreken we zoveel ouders die wél zorgen hebben, dat het lachen ons inmiddels wel vergaan is en we diep medeleven voelen. 

Toen we zelf een paar jaar geleden ‘het roer omgooide’, hoorde daar ook een kritische blik op het verbruik van gas, water en stroom bij. En ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Bijvoorbeeld voor tijdens het koken. En die heb ik gevonden: de Ecostoof

Het principe van de hooikist en dan verder ontwikkeld.

Steeds vaker kook ik aardappelen, rijst, pasta, stoofvlees en soep in onze Ecostoof. Het kookproces duurt wel even iets langer en je moet wél iets meer plannen maar mensen, wat een uitkomst! Geen zorgen over aanbranden, stoofvlees wordt écht lekkerder, de rijst is geweldig droog en je kookt zonder gebruik van gas of elektra! En wat dacht je van het warmhouden van eten zonder dat het verpietert? Omdat er bij jou thuis altijd wel eentje later komt door werk, school, sport of een ander clubje? Je kunt zo’n 30% energie besparen. Kook je nog op gas? Dan verdien je de aanschaf binnen een jaar terug! Tel uit je winst! 

Deze mail wordt niet gesponsord door de dames achter de Ecostoof, architecte Caro en ingenieur Iris. Ik heb de Ecostoof zélf aangeschaft én ben na twee jaar nog steeds een enthousiaste gebruiker. Wat heet: ik word alleen maar enthousiaster!

Mijn enthousiasme omgezet in korting voor jou!

Dat enthousiasme maakt dat ik ben gaan onderzoeken of ik, door een mail als deze, korting zou kunnen bedingen voor jou. Ik kan jouw zorgen niet wegnemen, maar je wel helpen met besparen!

Ga naar de website, kijk en informeer jezelf en als je besluit om te investeren in deze energiebezuiniger, dan kun je mijn voornaam gebruiken als kortingscode bij de aanschaf van jouw Ecostoof: marina. Je krijgt dan 10% korting. Dat is dan weer een meevaller in deze barre tijden!

Wat antwoorden op veel gestelde vragen:

Waarom deze ‘hooikist’?

In mijn (vast beperkte) warenonderzoek ben ik zeker een aantal andere ‘alternatieve hooikisten’ tegen gekomen. De reden waarom ik voor de Ecostoof gekozen heb: het uiterlijk, eerlijk loon voor de makers, makkelijk op te ruimen en daarmee geen sta-in-de-weg, de ecologische materialen die gebruikt worden en de moderne technieken (infrarode warmteweerkaatsing) die Caro en Iris hebben toegepast.

Je kunt een pan eten toch ook onder je dekbed zetten?

Zeker! Dat kan. Alleen… hygiënisch is het niet. Zelfs als jij de lakens iedere week wast moet je je bedenken dat jouw witte rijst of sudderlapjes tussen lakens liggen waar jij ‘s nachts in ligt te zweten en waar huidschilfers achter blijven. En wat dacht je van bacteriën en poepdeeltjes die tijdens een Brits onderzoek werden gevonden in de onderzochte bedden na een nachtje slapen? Een Amerikaans onderzoek leerde dat een niet gewassen dekbed(overtrek) bijna 25.000 méér bacteriën bevat dan de deurknop van een openbaar toilet. 

De ecostoof is toch niet nieuw?

Nee! de Ecostoof is inmiddels een ‘beproefd recept’ en je kent Caro en Iris misschien wel uit een uitzending van ‘Dragons Den’. Eén van de Dragons heeft in Ecostoof geïnvesteerd.

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

21 Comments

21 Reacties

 1. Ria

  Oeps! Dat van die viezigheid in bed had ik me niet bedacht. Dat klinkt echt heel erg smerig!

  Antwoord
  • admin

   Smerig idee he! Vond ik nu ook.

   Antwoord
 2. Peter

  Wat stoer van jullie, om op deze manier te leven. Het lijkt mij niets, kruipend je bed in moeten.

  Antwoord
  • admin

   Wij kruipen ons bed niet in hoor, Peter! Je kunt ook op de bovenverdieping gewoon rechtop staan. Kijk maar even op de website van de Falgatuinen of op Facebook.com/falgatuinen Daar plaatsen we onregelmatig foto’s!

   Antwoord
 3. Deirdre

  Wat leuk om weer van je te lezen!

  Antwoord
  • admin

   dank je wel, Deirdre! Ik vind het ook leuk om weer van me te kunnen laten horen.

   Antwoord
 4. Saskia

  Wat een mooi ding is dat! Ik ga m als kerstcadeautje vragen. Nou ja… aan mezelf. Dus ik weet zeker dat ik m krijg! 😉

  Antwoord
  • admin

   Veel kookplezier!

   Antwoord
 5. anoniem

  Ik heb foto’s van jullie moestuin gezien! Het is bijna niet te geloven dat dit jullie eerste keer was, dat jullie een moestuin hebben. Gaan jullie ook wecken?

  Antwoord
  • admin

   En toch was dit de eerste keer. Wecken gaan we niet doen; we hebben in ons TinyHouse geen opslag voor de spullen die daar voor nodig zijn.

   Antwoord
 6. anoniem

  Wat een super idee! Ik ga m kopen!

  Antwoord
  • admin

   Wat leuk! Veel kookplezier!

   Antwoord
 7. anoniem

  Besteld! Had van mijn werkgever een extraatje gehad vanwege het duurder worden van het leven. Dan is dit een mooie investering! Dank je wel

  Antwoord
  • admin

   Wat leuk dat je je ‘energiebonus’ hiervoor gebruikt. Heel veel plezier!

   Antwoord
 8. Ieteke

  Wat een gaaf ding! Ik ga er serieus over nadenken. Zag op de website ook al een kookboek. Daar ben ik gek op!

  Antwoord
  • admin

   Ik heb ze zelf (nog) niet. Maar heb wel gehoord dat het lekkere, leuke én makkelijke recepten zijn! Er staan ook recepten op de website van ecostoof.

   Antwoord
 9. anoniem

  Ik vind m wel prijzig. Tenminste, ik heb niet meteen 95 euro op de plank liggen.

  Antwoord
  • admin

   Dat zal niet alleen voor jou gelden; het is best een investering.

   Antwoord
 10. Femmie

  Wat fijn dat je weer een blog schrijft! Ik hoop dat het goed met je gaat.

  Antwoord
  • admin

   Wat lief! En ja hoor, steeds een beetje beter!

   Antwoord
 11. Hans van Dam

  OK, natuurlijk is zo’n gekocht ding heel erg mooi en als je die 95€ hebt moet je dat ook maar doen. Maar vergeet niet dat als je een oude winterjas bij de kringloop koopt en een beetje gaat zitten knippen en naaien, dat je dan ook zo’n lekkere warmhoud zak hebt.
  Daarnaast is het hetzelfde de oude hooikist van voeger. Dus zoek een oude kist, koop of vind een zootje hooi en bouw er zelf een.
  Ook kan ik je zeggen dat ik al jaren mijn bed gebruik voor allerhande warmhoud perikelen en dat heeft me nog nooit problemen opgeleverd. Ook mijn kinderen en gasten niet. Dus, zoals het met veel bangmakerij is, het zal wel waar zijn, maar ook wel meevallen 🙂
  Succes, Hans

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!