Oma is dood

Geen carriere, geen titel of interessante studie. Maar een levenswijsheid waar je een diepe buiging voor maakt.

Oma is dood. Vijfennegentig jaar is ze geworden en dat is een respectabele leeftijd. Natuurlijk. Maar toch voelt het anders. Want oma is, nou ja, gewóón oma. Groentesoep en kerstbrood en de beste borsten om tegen uit te huilen. Ook als je de dertig ruimschoots gepasseerd bent.

We hadden het al lang aan zien komen; afgelopen zomer was er al een reden om afscheid te gaan nemen. In plaats van een verdrietig bezoekje aan een verpleeghuis werd het een gezellige middag in het park er omheen. Met op de achtergrond flarden van het waku waku festival met opzwepende, Caribische muziek. En oma dácht er die dag niet over om dood te gaan; ze genoot te veel van het buiten zijn en bezoek van kleinkinderen en achterkleinkinderen. Niet lang daarna sukkelde haar gezondheid sneller en verder weg.

Oma was niet eens mijn eigen oma. Ik heb haar cadeau gekregen bij mijn huwelijk. En in die zin was ze één van de betere cadeau’s. In een verdrietige periode was juist zij een vast baken. Met warme handen troostende aaien over mijn hoofd maar ook duidelijke taal; niet blijven hangen in je tranen en dóórgaan. In dat doorgaan zat haar eigen leven besloten. Een sterke vrouw waarvan je er tegenwoordig niet zo heel veel meer van tegenkomt. Ja, mijn buurvrouw. En ja, ze zijn generatiegenoten.

Geen eigen carriere, geen titel of interessante opleiding maar een wijsheid waar je alleen maar voor kunt buigen. En nog lang, heel lang over na kunt denken. Oma mag dan dood zijn, maar haar leven leeft voort.

 

Marina van der Wal is moeder van twee zonen. In het dagelijks leven is zij opvoedkundige (al twijfelen haar zoons hier regelmatig aan). Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

Meer informatie? www.marinavanderwal.nl

Facebook: https://www.facebook.com/marinavanderwal

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media.

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

0 Comments

0 reacties

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!