Oma is dood

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

Geen carriere, geen titel of interessante studie. Maar een levenswijsheid waar je een diepe buiging voor maakt.

Oma is dood. Vijfennegentig jaar is ze geworden en dat is een respectabele leeftijd. Natuurlijk. Maar toch voelt het anders. Want oma is, nou ja, gewóón oma. Groentesoep en kerstbrood en de beste borsten om tegen uit te huilen. Ook als je de dertig ruimschoots gepasseerd bent.

We hadden het al lang aan zien komen; afgelopen zomer was er al een reden om afscheid te gaan nemen. In plaats van een verdrietig bezoekje aan een verpleeghuis werd het een gezellige middag in het park er omheen. Met op de achtergrond flarden van het waku waku festival met opzwepende, Caribische muziek. En oma dácht er die dag niet over om dood te gaan; ze genoot te veel van het buiten zijn en bezoek van kleinkinderen en achterkleinkinderen. Niet lang daarna sukkelde haar gezondheid sneller en verder weg.

Oma was niet eens mijn eigen oma. Ik heb haar cadeau gekregen bij mijn huwelijk. En in die zin was ze één van de betere cadeau’s. In een verdrietige periode was juist zij een vast baken. Met warme handen troostende aaien over mijn hoofd maar ook duidelijke taal; niet blijven hangen in je tranen en dóórgaan. In dat doorgaan zat haar eigen leven besloten. Een sterke vrouw waarvan je er tegenwoordig niet zo heel veel meer van tegenkomt. Ja, mijn buurvrouw. En ja, ze zijn generatiegenoten.

Geen eigen carriere, geen titel of interessante opleiding maar een wijsheid waar je alleen maar voor kunt buigen. En nog lang, heel lang over na kunt denken. Oma mag dan dood zijn, maar haar leven leeft voort.

 

Marina van der Wal is moeder van twee zonen. In het dagelijks leven is zij opvoedkundige (al twijfelen haar zoons hier regelmatig aan). Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

Meer informatie? www.marinavanderwal.nl

Facebook: https://www.facebook.com/marinavanderwal

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media.

0 reacties

Eerder verschenen…

Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
Vuurwerk anno 2017

Vuurwerk anno 2017

Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!