Weten wat je doet, écht kunnen kijken naar je eigen gedrag én naar de effecten van dat gedrag, is een belangrijke vaardigheid: het helpt je bijvoorbeeld om te stoppen met plagen omdat je in de gaten hebt dat jouw grappig bedoelde opmerkingen helemaal niet grappig gevonden worden door de mensen om je heen. We noemen deze executieve functie met een mooi woord ‘gedragsevaluatie’.
Je kunt ‘gedragsevaluatie’ zien als de ‘innerlijke rechter’ van het brein, de vaardigheid die ons in staat stelt om ons gedrag te beoordelen en te reflecteren op wat we hebben gedaan. Deze functie helpt onze kinderen om bewuster te handelen en te leren van hun ervaringen.
In dit blog: jouw innerlijke rechter
Waarom vinden we gedragsevaluatie belangrijk?
Als je de ‘innerlijke rechter’ ruimte geeft, ontwikkel je het vermogen om je eigen gedrag te beoordelen, de effecten ervan te analyseren en na te denken over mogelijke verbeteringen. Het stelt kinderen (en jou en mij) in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties, groei en vooruitgang te stimuleren, en uiteindelijk betere keuzes te maken.
De innerlijke rechter in de praktijk
Op school: Kinderen kunnen hun eigen prestaties evalueren na toetsen en opdrachten, wat leidt tot een beter begrip van hun sterke en zwakke punten.
Vriendschappen: Het stelt kinderen in staat om te reflecteren op hun interacties met anderen en te begrijpen hoe hun gedrag anderen beïnvloedt.
De innerlijke rechter helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen, doordat kinderen leren over hun succes en groei. In de online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren!’ ga ik hier uitgebreid op in.
Door zelfreflectie aan te moedigen en onze kinderen te helpen bij het evalueren van hun acties, geven we hen de kans om betere keuzes te maken en te groeien.
TIPS
Stel vragen na een activiteit of situatie om je kind te helpen nadenken over wat er is gebeurd en hoe ze zich voelen.
Leer je kinderen dat fouten maken normaal is en dat het leren en groeien uit deze fouten een essentieel onderdeel is van het leven. Bij het mogen maken van fouten hoort soms ook het leren om ‘sorry te zeggen’.
Zeker met pubers kun je het hebben over de gevolgen en de impact van gedrag: Laat ze nadenken over de gevolgen van hun keuzes, niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen om hen heen.
In de Online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren!’ leer je meer over de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Een paar keer per jaar starten we met deze cursus. Na de start heb je onbeperkt toegang. Klik hier om je naam vrijblijvend op de wachtlijst te plaatsen zodat we je kunnen uitnodigen als we weer van start gaan. Je vindt alle informatie over deze Online Cursus via deze link >>
Eerder verschenen in deze serie:
Bouwstenen voor een succesvolle toekomst