marina van der wal schrijft over het opvoeden en opgroeien van kinderen en pubers

Weten wat je doet

Weten wat je doet, écht kunnen kijken naar je eigen gedrag én naar de effecten van dat gedrag, is een belangrijke vaardigheid: het helpt je bijvoorbeeld om te stoppen met plagen omdat je in de gaten hebt dat jouw grappig bedoelde opmerkingen helemaal niet grappig gevonden worden door de mensen om je heen. We noemen deze executieve functie met een mooi woord ‘gedragsevaluatie’.

Je kunt ‘gedragsevaluatie’ zien als de ‘innerlijke rechter’ van het brein, de vaardigheid die ons in staat stelt om ons gedrag te beoordelen en te reflecteren op wat we hebben gedaan. Deze functie helpt onze kinderen om bewuster te handelen en te leren van hun ervaringen.

In dit blog: jouw innerlijke rechter

Marina van der Wal schrijft over veerkracht en weerbaarheid van kinderen en pubers

Waarom vinden we gedragsevaluatie belangrijk?

Als je de ‘innerlijke rechter’ ruimte geeft, ontwikkel je het vermogen om je eigen gedrag te beoordelen, de effecten ervan te analyseren en na te denken over mogelijke verbeteringen. Het stelt kinderen (en jou en mij) in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties, groei en vooruitgang te stimuleren, en uiteindelijk betere keuzes te maken.

De innerlijke rechter in de praktijk

Op school: Kinderen kunnen hun eigen prestaties evalueren na toetsen en opdrachten, wat leidt tot een beter begrip van hun sterke en zwakke punten.

Vriendschappen: Het stelt kinderen in staat om te reflecteren op hun interacties met anderen en te begrijpen hoe hun gedrag anderen beïnvloedt. 

De innerlijke rechter helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen, doordat kinderen leren over hun succes en groei. In de online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren!’ ga ik hier uitgebreid op in.

Door zelfreflectie aan te moedigen en onze kinderen te helpen bij het evalueren van hun acties, geven we hen de kans om betere keuzes te maken en te groeien.

TIPS

Stel vragen na een activiteit of situatie om je kind te helpen nadenken over wat er is gebeurd en hoe ze zich voelen.

Leer je kinderen dat fouten maken normaal is en dat het leren en groeien uit deze fouten een essentieel onderdeel is van het leven. Bij het mogen maken van fouten hoort soms ook het leren om ‘sorry te zeggen’. 

Zeker met pubers kun je het hebben over de gevolgen en de impact van gedrag: Laat ze nadenken over de gevolgen van hun keuzes, niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen om hen heen.

In de Online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren!’ leer je meer over de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Een paar keer per jaar starten we met deze cursus. Na de start heb je onbeperkt toegang. Klik hier om je naam vrijblijvend op de wachtlijst te plaatsen zodat we je kunnen uitnodigen als we weer van start gaan. Je vindt alle informatie over deze Online Cursus via deze link >>

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

De noodzaak voor een financiële opvoeding wordt steeds belangrijker: de verleidingen voor onze kinderen worden groter, de manier waarop er verleid wordt door bedrijven wordt venijniger en lastiger te weerstaan. De kans op het ontwikkelen van schulden wordt groter. Leren sparen is belangrijk. Leren uitgeven belangrijker. Want: weinig financiële opvoeding is een springplank naar schulden.

Lees meer

De gestreste samenleving

‘Hoe kan het toch, dat er zoveel mensen, zoveel jongeren ook, de ratrace niet meer bij kunnen houden? En hoe is het zo ver gekomen dat zoveel mensen lijden onder ‘onverklaarbare klachten’ en dat de groep jongeren die hier onder lijdt steeds groter wordt?’

Lees meer

De balans tussen Gevoel en Actie

Emotieregulatie gaat over het vermogen om emoties te herkennen, deze emoties te begrijpen en daarna deze emoties ook nog eens in goede banen te leiden. Het betekent niet dat je je emoties zou moeten onderdrukken, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier uit.

Lees meer

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!

Binnenkort: een Online Bijeenkomst over Vapen!

Waar we het tijdens deze Online Bijeenkomst in ieder geval over gaan hebben:
* Zijn pubers meer verslavings gevoelig dan volwassenen?
* Hoe ga je het gesprek met je kinderen aan over een fenomeen als vapen?
* Kun je je kinderen hier tegen beschermen?
* Werkt verbieden?
* En straffen, werkt dat?
* Is het handig om een rijbewijs te beloven, als ze niet gaan vapen of roken?
* Jouw vragen komen natuurlijk ook aan bod!

Deelnemen? Schrijf je vrijblijvend in, dan houden we je op de hoogte!

We houden je op de hoogte!