Zo help je een woedende puber. Marina van der wal

De balans tussen Gevoel en Actie

Op het moment dat je een balans hebt gevonden tussen je gevoel en de actie die je aan die emoties wilt koppelen, op dat moment heb je een ‘stuurman’ van het brein. Deze ‘stuurman’ helpt je om je emoties te begrijpen, je te beheersen én je te uiten op een manier die je helpt om invloed op de situatie te hebben. Deze ‘stuurman’ heeft een mooie naam: emotieregulatie.

Stel, je werkt op een kantoor en jij moet kopietjes maken. Voor de honderdduizendste keer is het kopieerapparaat stuk en in plaats van jouw kopietjes uit te spugen, spuugt het apparaat er een heel pak papier uit. Jij wordt boos. En wat doe je dan? Je kunt je ‘stuurman’ aan het werk zetten maar je kunt natuurlijk ook enorm kwaad worden en al gillend en stampvoetend iedereen laten weten dat je er klaar mee bent… De kopietjes worden er niet mooier van. 

In dit blog: De balans tussen Gevoel en Actie

Marina van der Wal schrijft over veerkracht en weerbaarheid van kinderen en pubers

Je kunnen beheersen in een frustrerende situatie is handig, in ons dagelijkse leven.

Wat is Emotieregulatie en waarom is het belangrijk?

Emotieregulatie gaat over het vermogen om emoties te herkennen, deze emoties te begrijpen en daarna deze emoties ook nog eens in goede banen te leiden. Het betekent niet dat je je emoties zou moeten onderdrukken, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier uit. Een betrouwbare ‘stuurman’ hebben is voor kinderen handig om effectiever te kunnen communiceren, conflicten te beheersen en emotioneel welzijn te bevorderen.

Als kinderen hun emoties beter begrijpen, geven we hen de mogelijkheid om gelukkiger en evenwichtiger in het leven te staan.

De innerlijke stuurman in de praktijk

Kinderen die emotieregulatie beheersen, kunnen hun emoties op een gepaste manier uiten en begrijpen hoe hun emoties mensen om hen heen beïnvloeden. Iedereen kent de beelden van peutertjes die al schoppend en slaand op de vloer in een winkel liggen. Het goede nieuws: er wordt geoefend met emotieregulatie. Alleen die innerlijke stuurman is even met vakantie.

Je hebt je kinderen vast al geleerd: dat iemand uitschelden pijn doet. Dat je, als je het ergens niet mee eens bent, praten meer oplost dan meteen te gaan roepen ‘dat iedereen stom is’. 

Emotieregulatie stelt kinderen in staat om zichzelf beter te begrijpen, hun emoties te managen en weloverwogen beslissingen te nemen.

En misschien wel het belangrijkste: aandacht hebben voor de ontwikkeling van emotieregulatie helpt kinderen om met stress om te gaan. 

‘Van je hart geen moordkuil maken’ helpt wél als je samen kunt werken met je innerlijke ‘stuurman’, het gaat zich tegen je keren als je er ‘alles uitflapt’.

TIPS

Help je kinderen om emoties te herkennen en benoemen, zodat ze kunnen uiten wat ze voelen.

Moedig kleine kinderen aan om door middel van verhalen of tekeningen hun emoties te uiten. Vergeet de bibliotheek niet, waar je boeken kunt lenen om te helpen om over verdrietige thema’s te praten.

Leer je kinderen eenvoudige ademhalingsoefeningen aan om rustig te worden wanneer ze emotioneel zijn.

Praten over emoties helpt echt. Daag je pubers uit om woorden aan hun emoties te geven. Wat soms lastig is: luister zonder te oordelen. Daar creëer je een basis mee om je vaker in vertrouwen te nemen.

In de Online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren!’ leer je meer over de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Een paar keer per jaar starten we met deze cursus. Na de start heb je onbeperkt toegang. Klik hier om je naam vrijblijvend op de wachtlijst te plaatsen zodat we je kunnen uitnodigen als we weer van start gaan. Je vindt alle informatie over deze Online Cursus via deze link >>

Marina van der wal ontwikkelde de online cursus voor ouders van kinderen en pubers
marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

De noodzaak voor een financiële opvoeding wordt steeds belangrijker: de verleidingen voor onze kinderen worden groter, de manier waarop er verleid wordt door bedrijven wordt venijniger en lastiger te weerstaan. De kans op het ontwikkelen van schulden wordt groter. Leren sparen is belangrijk. Leren uitgeven belangrijker. Want: weinig financiële opvoeding is een springplank naar schulden.

Lees meer

De gestreste samenleving

‘Hoe kan het toch, dat er zoveel mensen, zoveel jongeren ook, de ratrace niet meer bij kunnen houden? En hoe is het zo ver gekomen dat zoveel mensen lijden onder ‘onverklaarbare klachten’ en dat de groep jongeren die hier onder lijdt steeds groter wordt?’

Lees meer

Weten wat je doet

Weten wat je doet, écht kunnen kijken naar je eigen gedrag én naar de effecten van dat gedrag, is een handige vaardigheid: het helpt je om te stoppen met plagen omdat je in de gaten hebt dat jouw grappig bedoelde opmerkingen helemaal niet grappig gevonden worden door de mensen om je heen. We noemen deze executieve functie met een mooi woord ‘gedragsevaluatie’.

Lees meer

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!

Binnenkort: een Online Bijeenkomst over Vapen!

Waar we het tijdens deze Online Bijeenkomst in ieder geval over gaan hebben:
* Zijn pubers meer verslavings gevoelig dan volwassenen?
* Hoe ga je het gesprek met je kinderen aan over een fenomeen als vapen?
* Kun je je kinderen hier tegen beschermen?
* Werkt verbieden?
* En straffen, werkt dat?
* Is het handig om een rijbewijs te beloven, als ze niet gaan vapen of roken?
* Jouw vragen komen natuurlijk ook aan bod!

Deelnemen? Schrijf je vrijblijvend in, dan houden we je op de hoogte!

We houden je op de hoogte!