Zo help je een woedende puber. Marina van der wal

De balans tussen Gevoel en Actie

Op het moment dat je een balans hebt gevonden tussen je gevoel en de actie die je aan die emoties wilt koppelen, op dat moment heb je een ‘stuurman’ van het brein. Deze ‘stuurman’ helpt je om je emoties te begrijpen, je te beheersen én je te uiten op een manier die je helpt om invloed op de situatie te hebben. Deze ‘stuurman’ heeft een mooie naam: emotieregulatie.

Stel, je werkt op een kantoor en jij moet kopietjes maken. Voor de honderdduizendste keer is het kopieerapparaat stuk en in plaats van jouw kopietjes uit te spugen, spuugt het apparaat er een heel pak papier uit. Jij wordt boos. En wat doe je dan? Je kunt je ‘stuurman’ aan het werk zetten maar je kunt natuurlijk ook enorm kwaad worden en al gillend en stampvoetend iedereen laten weten dat je er klaar mee bent… De kopietjes worden er niet mooier van. 

In dit blog: De balans tussen Gevoel en Actie

Marina van der Wal schrijft over veerkracht en weerbaarheid van kinderen en pubers

Je kunnen beheersen in een frustrerende situatie is handig, in ons dagelijkse leven.

Wat is Emotieregulatie en waarom is het belangrijk?

Emotieregulatie gaat over het vermogen om emoties te herkennen, deze emoties te begrijpen en daarna deze emoties ook nog eens in goede banen te leiden. Het betekent niet dat je je emoties zou moeten onderdrukken, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier uit. Een betrouwbare ‘stuurman’ hebben is voor kinderen handig om effectiever te kunnen communiceren, conflicten te beheersen en emotioneel welzijn te bevorderen.

Als kinderen hun emoties beter begrijpen, geven we hen de mogelijkheid om gelukkiger en evenwichtiger in het leven te staan.

De innerlijke stuurman in de praktijk

Kinderen die emotieregulatie beheersen, kunnen hun emoties op een gepaste manier uiten en begrijpen hoe hun emoties mensen om hen heen beïnvloeden. Iedereen kent de beelden van peutertjes die al schoppend en slaand op de vloer in een winkel liggen. Het goede nieuws: er wordt geoefend met emotieregulatie. Alleen die innerlijke stuurman is even met vakantie.

Je hebt je kinderen vast al geleerd: dat iemand uitschelden pijn doet. Dat je, als je het ergens niet mee eens bent, praten meer oplost dan meteen te gaan roepen ‘dat iedereen stom is’. 

Emotieregulatie stelt kinderen in staat om zichzelf beter te begrijpen, hun emoties te managen en weloverwogen beslissingen te nemen.

En misschien wel het belangrijkste: aandacht hebben voor de ontwikkeling van emotieregulatie helpt kinderen om met stress om te gaan. 

‘Van je hart geen moordkuil maken’ helpt wél als je samen kunt werken met je innerlijke ‘stuurman’, het gaat zich tegen je keren als je er ‘alles uitflapt’.

TIPS

Help je kinderen om emoties te herkennen en benoemen, zodat ze kunnen uiten wat ze voelen.

Moedig kleine kinderen aan om door middel van verhalen of tekeningen hun emoties te uiten. Vergeet de bibliotheek niet, waar je boeken kunt lenen om te helpen om over verdrietige thema’s te praten.

Leer je kinderen eenvoudige ademhalingsoefeningen aan om rustig te worden wanneer ze emotioneel zijn.

Praten over emoties helpt echt. Daag je pubers uit om woorden aan hun emoties te geven. Wat soms lastig is: luister zonder te oordelen. Daar creëer je een basis mee om je vaker in vertrouwen te nemen.

In de Online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren!’ leer je meer over de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Een paar keer per jaar starten we met deze cursus. Na de start heb je onbeperkt toegang. Klik hier om je naam vrijblijvend op de wachtlijst te plaatsen zodat we je kunnen uitnodigen als we weer van start gaan. Je vindt alle informatie over deze Online Cursus via deze link >>

Marina van der wal ontwikkelde de online cursus voor ouders van kinderen en pubers
marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer