Selecteer een pagina
Marina van der Wal Puberexpert Opvoeden makkelijker kan ik het niet voor je maken Wel leuker

Lenig Denken voor een Soepel Leven

Lenig denken voor een soepel leven; denk jij meteen aan ‘flexibel zijn’? Of denk je meteen aan ‘een beetje meewaaien met alle winden’? Je weet wel: zo’n ruggengraat van rubber; geen eigen mening en meelopen met de grote groep. Dát is dus geen flexibiliteit! 

Marina van der Wal schrijft over veerkracht en weerbaarheid van kinderen en pubers

In dit blog: Lenig Denken helpt om flexibel te zijn

Flexibiliteit is het vermogen van het brein om te buigen, aan te passen en van koers te veranderen wanneer dat nodig is. Zónder je eigen waarden en normen hiervoor aan te passen. Tenzij jij vindt dat dit wel nodig is: een boef die in de gevangenis tot inkeer komt en besluit om nooit meer te stelen is flexibel (hij past zich aan) én kiest er voor om zijn normen aan te passen (ik steel niet van anderen). 

Je gedrag aan kunnen passen helpt onze kinderen om veerkrachtig te zijn bij tegenslag, open te staan voor nieuwe ideeën en effectief te reageren op veranderingen. 

Wat is Flexibiliteit en waarom is het belangrijk?

Flexibiliteit betekent het vermogen om vlot en efficiënt te schakelen tussen verschillende taken, denkwijzen of situaties. Het stelt kinderen in staat om problemen vanuit verschillende perspectieven te bekijken en zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Dit leidt tot creatief denken, veerkracht en een betere omgang met verandering.

Flexibiliteit in Praktijk

In het sociale leven: Kinderen met flexibiliteit kunnen gemakkelijk van gespreksonderwerp veranderen en zich aanpassen aan verschillende groepen mensen.

Op school: Het stelt kinderen in staat om verschillende leerstrategieën te proberen en aan te passen aan verschillende lesmethoden. En ja, die moet je dan wel kennen; dat vraagt meestal om flexibilteit van ouders: op zoek gaan naar deze informatie. In de cursus Happy Huiswerk  behandel ik ze trouwens ook, de verschillende leerstrategieën en hoe je kind ze in kan zetten.

Bij tegenslag: Flexibiliteit helpt kinderen om op een meer kalme en bedachtzame manier te reageren op emotionele uitdagingen.

Je gedrag of gedachten aan kunnen passen helpt je om van (lastige) uitdagingen kansen te maken. 

TIPS

Stimuleer creatief spel: Geef je kinderen de ruimte om te experimenteren met verschillende spelletjes en speelgoed om hun verbeelding te prikkelen. Dat geldt natuurlijk vooral voor jongeren kinderen.

Geef het goede voorbeeld: Laat flexibiliteit zien in je eigen denken en gedrag, en bespreek met je kinderen waarom je bepaalde beslissingen neemt.

Zeker voor pubers is het belangrijk dat je nieuwe ervaringen aanmoedigt: Stimuleer het deelnemen aan verschillende activiteiten of clubs om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en andere perspectieven te verkennen.

Help je pubers om na te denken over hun reacties en acties in bepaalde situaties, zodat ze kunnen leren en zich kunnen aanpassen aan vergelijkbare situaties in de toekomst.

Geef je pubers meer verantwoordelijkheden en de vrijheid om beslissingen te nemen, zodat ze leren omgaan met veranderingen en onverwachte gebeurtenissen. Dat is voor ons als ouders vaak eng: kunnen ze wel de juiste beslissingen nemen? Daarom is het zo belangrijk om met elkaar te praten; terugkijken op situaties, de gekozen optie bespreken en ook alternatieven aandacht geven. Niet omdat het ‘niet goed is gegaan’ maar om te kijken wat je een volgende keer kunt besluiten.

In de Online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren!’ leer je meer over de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Een paar keer per jaar starten we met deze cursus. Na de start heb je onbeperkt toegang. Klik hier om je naam vrijblijvend op de wachtlijst te plaatsen zodat we je kunnen uitnodigen als we weer van start gaan. Je vindt alle informatie over deze Online Cursus via deze link >>

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer