Marina van der Wal Puberexpert Opvoeden makkelijker kan ik het niet voor je maken Wel leuker

Lenig Denken voor een Soepel Leven

Lenig denken voor een soepel leven; denk jij meteen aan ‘flexibel zijn’? Of denk je meteen aan ‘een beetje meewaaien met alle winden’? Je weet wel: zo’n ruggengraat van rubber; geen eigen mening en meelopen met de grote groep. Dát is dus geen flexibiliteit! 

Marina van der Wal schrijft over veerkracht en weerbaarheid van kinderen en pubers

In dit blog: Lenig Denken helpt om flexibel te zijn

Flexibiliteit is het vermogen van het brein om te buigen, aan te passen en van koers te veranderen wanneer dat nodig is. Zónder je eigen waarden en normen hiervoor aan te passen. Tenzij jij vindt dat dit wel nodig is: een boef die in de gevangenis tot inkeer komt en besluit om nooit meer te stelen is flexibel (hij past zich aan) én kiest er voor om zijn normen aan te passen (ik steel niet van anderen). 

Je gedrag aan kunnen passen helpt onze kinderen om veerkrachtig te zijn bij tegenslag, open te staan voor nieuwe ideeën en effectief te reageren op veranderingen. 

Wat is Flexibiliteit en waarom is het belangrijk?

Flexibiliteit betekent het vermogen om vlot en efficiënt te schakelen tussen verschillende taken, denkwijzen of situaties. Het stelt kinderen in staat om problemen vanuit verschillende perspectieven te bekijken en zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Dit leidt tot creatief denken, veerkracht en een betere omgang met verandering.

Flexibiliteit in Praktijk

In het sociale leven: Kinderen met flexibiliteit kunnen gemakkelijk van gespreksonderwerp veranderen en zich aanpassen aan verschillende groepen mensen.

Op school: Het stelt kinderen in staat om verschillende leerstrategieën te proberen en aan te passen aan verschillende lesmethoden. En ja, die moet je dan wel kennen; dat vraagt meestal om flexibilteit van ouders: op zoek gaan naar deze informatie. In de cursus Happy Huiswerk  behandel ik ze trouwens ook, de verschillende leerstrategieën en hoe je kind ze in kan zetten.

Bij tegenslag: Flexibiliteit helpt kinderen om op een meer kalme en bedachtzame manier te reageren op emotionele uitdagingen.

Je gedrag of gedachten aan kunnen passen helpt je om van (lastige) uitdagingen kansen te maken. 

TIPS

Stimuleer creatief spel: Geef je kinderen de ruimte om te experimenteren met verschillende spelletjes en speelgoed om hun verbeelding te prikkelen. Dat geldt natuurlijk vooral voor jongeren kinderen.

Geef het goede voorbeeld: Laat flexibiliteit zien in je eigen denken en gedrag, en bespreek met je kinderen waarom je bepaalde beslissingen neemt.

Zeker voor pubers is het belangrijk dat je nieuwe ervaringen aanmoedigt: Stimuleer het deelnemen aan verschillende activiteiten of clubs om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en andere perspectieven te verkennen.

Help je pubers om na te denken over hun reacties en acties in bepaalde situaties, zodat ze kunnen leren en zich kunnen aanpassen aan vergelijkbare situaties in de toekomst.

Geef je pubers meer verantwoordelijkheden en de vrijheid om beslissingen te nemen, zodat ze leren omgaan met veranderingen en onverwachte gebeurtenissen. Dat is voor ons als ouders vaak eng: kunnen ze wel de juiste beslissingen nemen? Daarom is het zo belangrijk om met elkaar te praten; terugkijken op situaties, de gekozen optie bespreken en ook alternatieven aandacht geven. Niet omdat het ‘niet goed is gegaan’ maar om te kijken wat je een volgende keer kunt besluiten.

In de Online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren!’ leer je meer over de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Een paar keer per jaar starten we met deze cursus. Na de start heb je onbeperkt toegang. Klik hier om je naam vrijblijvend op de wachtlijst te plaatsen zodat we je kunnen uitnodigen als we weer van start gaan. Je vindt alle informatie over deze Online Cursus via deze link >>

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

De noodzaak voor een financiële opvoeding wordt steeds belangrijker: de verleidingen voor onze kinderen worden groter, de manier waarop er verleid wordt door bedrijven wordt venijniger en lastiger te weerstaan. De kans op het ontwikkelen van schulden wordt groter. Leren sparen is belangrijk. Leren uitgeven belangrijker. Want: weinig financiële opvoeding is een springplank naar schulden.

Lees meer

De gestreste samenleving

‘Hoe kan het toch, dat er zoveel mensen, zoveel jongeren ook, de ratrace niet meer bij kunnen houden? En hoe is het zo ver gekomen dat zoveel mensen lijden onder ‘onverklaarbare klachten’ en dat de groep jongeren die hier onder lijdt steeds groter wordt?’

Lees meer

De balans tussen Gevoel en Actie

Emotieregulatie gaat over het vermogen om emoties te herkennen, deze emoties te begrijpen en daarna deze emoties ook nog eens in goede banen te leiden. Het betekent niet dat je je emoties zou moeten onderdrukken, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier uit.

Lees meer

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!

Binnenkort: een Online Bijeenkomst over Vapen!

Waar we het tijdens deze Online Bijeenkomst in ieder geval over gaan hebben:
* Zijn pubers meer verslavings gevoelig dan volwassenen?
* Hoe ga je het gesprek met je kinderen aan over een fenomeen als vapen?
* Kun je je kinderen hier tegen beschermen?
* Werkt verbieden?
* En straffen, werkt dat?
* Is het handig om een rijbewijs te beloven, als ze niet gaan vapen of roken?
* Jouw vragen komen natuurlijk ook aan bod!

Deelnemen? Schrijf je vrijblijvend in, dan houden we je op de hoogte!

We houden je op de hoogte!