Op het moment dat je een balans hebt gevonden tussen je gevoel en de actie die je aan die emoties wilt koppelen, op dat moment heb je een ‘stuurman’ van het brein. Deze ‘stuurman’ helpt je om je emoties te begrijpen, je te beheersen én je te uiten op een manier die je helpt om invloed op de situatie te hebben. Deze ‘stuurman’ heeft een mooie naam: emotieregulatie.
Stel, je werkt op een kantoor en jij moet kopietjes maken. Voor de honderdduizendste keer is het kopieerapparaat stuk en in plaats van jouw kopietjes uit te spugen, spuugt het apparaat er een heel pak papier uit. Jij wordt boos. En wat doe je dan? Je kunt je ‘stuurman’ aan het werk zetten maar je kunt natuurlijk ook enorm kwaad worden en al gillend en stampvoetend iedereen laten weten dat je er klaar mee bent… De kopietjes worden er niet mooier van.
In dit blog: De balans tussen Gevoel en Actie
Je kunnen beheersen in een frustrerende situatie is handig, in ons dagelijkse leven.
Wat is Emotieregulatie en waarom is het belangrijk?
Emotieregulatie gaat over het vermogen om emoties te herkennen, deze emoties te begrijpen en daarna deze emoties ook nog eens in goede banen te leiden. Het betekent niet dat je je emoties zou moeten onderdrukken, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier uit. Een betrouwbare ‘stuurman’ hebben is voor kinderen handig om effectiever te kunnen communiceren, conflicten te beheersen en emotioneel welzijn te bevorderen.
Als kinderen hun emoties beter begrijpen, geven we hen de mogelijkheid om gelukkiger en evenwichtiger in het leven te staan.
De innerlijke stuurman in de praktijk
Kinderen die emotieregulatie beheersen, kunnen hun emoties op een gepaste manier uiten en begrijpen hoe hun emoties mensen om hen heen beïnvloeden. Iedereen kent de beelden van peutertjes die al schoppend en slaand op de vloer in een winkel liggen. Het goede nieuws: er wordt geoefend met emotieregulatie. Alleen die innerlijke stuurman is even met vakantie.
Je hebt je kinderen vast al geleerd: dat iemand uitschelden pijn doet. Dat je, als je het ergens niet mee eens bent, praten meer oplost dan meteen te gaan roepen ‘dat iedereen stom is’.
Emotieregulatie stelt kinderen in staat om zichzelf beter te begrijpen, hun emoties te managen en weloverwogen beslissingen te nemen.
En misschien wel het belangrijkste: aandacht hebben voor de ontwikkeling van emotieregulatie helpt kinderen om met stress om te gaan.
‘Van je hart geen moordkuil maken’ helpt wél als je samen kunt werken met je innerlijke ‘stuurman’, het gaat zich tegen je keren als je er ‘alles uitflapt’.
TIPS
Help je kinderen om emoties te herkennen en benoemen, zodat ze kunnen uiten wat ze voelen.
Moedig kleine kinderen aan om door middel van verhalen of tekeningen hun emoties te uiten. Vergeet de bibliotheek niet, waar je boeken kunt lenen om te helpen om over verdrietige thema’s te praten.
Leer je kinderen eenvoudige ademhalingsoefeningen aan om rustig te worden wanneer ze emotioneel zijn.
Praten over emoties helpt echt. Daag je pubers uit om woorden aan hun emoties te geven. Wat soms lastig is: luister zonder te oordelen. Daar creëer je een basis mee om je vaker in vertrouwen te nemen.
In de Online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren!’ leer je meer over de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Een paar keer per jaar starten we met deze cursus. Na de start heb je onbeperkt toegang. Klik hier om je naam vrijblijvend op de wachtlijst te plaatsen zodat we je kunnen uitnodigen als we weer van start gaan. Je vindt alle informatie over deze Online Cursus via deze link >>