Oud Zeer van Bram Bakker

Oud Zeer

Er zijn van die boeken waarvan je denkt ‘dit boek moet iedereen lezen!’ En bij sommige boeken vul ik dit graag aan met ‘en zéker ouders en mensen de met kinderen werken…’ Voor het boek ‘Oud Zeer’ van Bram Bakker geldt dit zeker; vakliteratuur voor ouders (en vakkrachten). 

We hebben er niet voor gestudeerd

We doen als ouders natuurlijk maar wat; we hebben niet gestudeerd voor het opvoeden van onze kinderen. En perfect zijn we natuurlijk ook al niet, dus we maken zo gaande weg ook best wel wat fouten. Ik herhaal altijd graag de woorden van mijn eigen moeder, die wel meer wijze raad had: ‘ik hoop dat je me mijn fouten vergeeft, ze zijn in liefde gemaakt’. Niet dóór liefde en van te voren bedacht maar per ongeluk, naast de liefde waar die ik voor je voel. Diezelfde boodschap geef ik mijn kinderen ook mee. Inclusief de vraag of ze me willen aanspreken op mijn fouten. Die in het heden maar ook de fouten uit het verleden. Zodat ik vergeving kan vragen. 

Deze openheid zal niet voorkomen dat ze te stellen hebben of er mee te stellen krijgen: die dingen die niet goed zijn gegaan in hun opvoeding en op een later moment in het leven een plek moeten krijgen. Kwetsuren omdat ze, op momenten dat het er juist om spande, niet gezien zijn op de manier waar ze op dat moment behoefte aan hadden. We willen het allemaal ontzettend goed doen, maar we kunnen niet voorkomen dat we (zo af en toe) steken laten vallen. 

Waarom is het nodig om Oud Zeer te lezen?

Dat is een simpel antwoord: Bram geeft je met dit boek een heldere kijk op het ontwikkelen van Oud Zeer én hoe dit oude zeer invloed heeft op je handelen van vandaag. Zeker als het gaat om jouw rol als vader en als moeder. Met het lezen van dit boek geef je jezelf de mogelijkheid om op een liefdevolle én kritische manier naar jezelf te kijken. Daar doe je je kinderen een groot plezier mee. 

Waar gaat de boodschap van ‘Oud zeer’ dan in essentie over? Zoek in het lichaam naar dat wat je van vroeger nog stoort. Durf te voelen wie jij bent, wat jouw verhaal is en ga daar voor staan. Je hebt geen stoornis, de omstandigheden waarin jij als kind moest opgroeien waren gestoord.

Bram Bakker over ‘Oud zeer’

Waar gaat de boodschap van ‘Oud zeer’ dan in essentie over? Zoek in het lichaam naar dat wat je van vroeger nog stoort. Durf te voelen wie jij bent, wat jouw verhaal is en ga daar voor staan. Je hebt geen stoornis, de omstandigheden waarin jij als kind moest opgroeien waren gestoord.

Klinkt dit als zware kost?

Nou, Oud Zeer is voor velen onder ons ook fikse kost: je eenzaam voelen in het gezin waar je opgroeide, het gevoel hebben dat je ongewenst bent, ‘dat je er niet mag zijn’, lichamelijke verwaarlozing, emotionele verwaarlozing, agressie…

In onze praktijk zijn dit de onderwerpen waar we keer op keer terecht komen; tijdens gesprekken vanwege relatieproblemen, gedragsproblemen bij pubers en kleinere kinderen. Maar ook in het afgelopen twee jaar, waarin ik ben geconfronteerd met het hele proces van borstkanker. Wat me hier het meest is opgevallen, is het feit dat het Oude Zeer ongelooflijk meespeelt in je verwerkings- en herstelproces. 

Als bijvangst heb je natuurlijk het veranderende gedrag naar jouw kinderen toe wat het misschien mogelijk maakt om iets minder Oud Zeer door te geven of er in ieder geval over te kunnen praten. En vergeving te vragen als dat nodig is. 

Boek zo snel mogelijk op de deurmat hebben? Bestel hier bij Bol.com!

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer over dit onderwerp

Jouw examenpuber gaat op reis

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer
Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer

Op zorgen kun je niet besparen

De gesprekken bij ons tafel zijn de laatste weken veranderd; gingen ze eerst alleen over de zorgen voor en over kinderen, opvoedingsvragen en relatieperikelen, tegenwoordig komt het thema ‘de energierekening’ steeds vaker langs. Inclusief de grote zorgen die mensen zich hierover maken.
Inmiddels voelen we met de zorgen mee maar de eerste paar keer…

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!