Op een speelse manier een goed gesprek met je puber

Op een speelse manier een goed gesprek met je puber

Op een speelse manier een goed gesprek met je puber

Ik hou van vragenkaart-spelletjes. Mijn liefde voor vragenkaartjes startte jaren geleden in de praktijk. Wat begon als een speelse manier van een gesprek afronden hoorde al heel snel bij de manier waarop ik afscheid van cliënten neem. Ieder kaartje zorgt meteen voor een kwinkslag; altijd raak en altijd positief. En ook ouders van pubers, die onze praktijk bezoeken, krijgen met kaartjes heel snel door dat het echt werkt om op deze manier op een speelse manier een goed gesprek met hun puber te hebben.

In dit blog meer informatie over twee van deze ‘gesprekskaarten-spellen’ én natuurlijk een tip om (ook zonder deze kaartjes) een goed gesprek met je zoon of dochter te voeren.

Altijd raak!

Dik tien jaar geleden kreeg iedere cliënt in de praktijk aan het eind van een gesprek een ‘Eigenwijsje’ mee. Kaarten met een mooie quote of opdracht, die eigenlijk voor kinderen bedoeld zijn, verdwenen in telefoonhoesjes of betaalkaartenmapje. Omdat ze eigenlijk altijd ‘raak’ waren, werden ze gekoesterd en met veel plezier aan het eind van een volgend gesprek geruild. Het kaartje aan het eind van het allerlaatste gesprek was dan ‘voor de heb’. Sommige cliënten appen of mailen jaren later dat ze het kaartje nog steeds ergens bewaren. 

Tijdens de OpvoedChallenge en DopApril werken we ieder weekend met een vragenkaartje van Vertellis; een makkelijke manier om het gesprek te beginnen. Soms is het even wennen, zo opgeprikt een ‘goed gesprek’ beginnen. Maar heus: het went als je het met enige regelmaat doet. Of als je je als vader of moeder kwetsbaar opstelt en de vragenkaartjes introduceert met een opmerking als ‘ik wil graag gesprekken met jullie hebben, maar vind het lastig om die starten. Daarom heb ik deze kaartjes…’ 

Zelf heb ik de luxe dat ontwikkelaars van vragenkaartjes een set toesturen en vragen ‘wat ik er van vindt’ en of ik er iets over wil bloggen. Dat laatste doe ik graag, als ik zeker weet dat ik een positief bericht rond kan sturen. Want dat is de (eenzijdige) afspraak: ik blog alleen over vragenkaartjes of boeken als ik een positief blog kan schrijven. Er is al zurigheid genoeg in deze wereld dus als ik iets helemaal niets vindt, dan houd ik liever m’n mond. 

Ik heb nog eens nagedacht…

Uit: Vertellis, Gezinseditie

En zo heb ik met veel plezier de verschillende edities van Vertellis-vragenkaartjes uitgeprobeerd en kregen man en kinderen dagenlang iedere dag een vraag uit de gezinseditie. De vragen hebben gezorgd voor mooie en intieme gesprekken. Soms kort en soms wat langer. En het is regelmatig voorgekomen dat dagen (of weken) na het stellen van een vraag, er een tweede gesprek volgde: “ik heb nog eens nagedacht…” 

Geen vrijblijvend ‘we trekken een kaartje’

Nu brengt Vertellis , in samenwerking met Indra Zomers de editie ‘You’re Not The Only One’ (YNTOO) uit. Deze editie is gericht op jongeren die dit vragenspel sámen spelen. Dus zonder ons als bemoeizuchtige ouders die het gesprek initiëren, overnemen en een bepaalde kant uit willen sturen. 

Juist in het Post-Corona tijdperk kan ik me zo voorstellen dat veel jongeren dit wel een prettige manier van een gesprek op gang brengen vinden. Het gemis aan sociale contacten heeft duidelijk gemaakt dat het noodzakelijk is om met elkaar te praten en je gedachten te delen. 

Sterker nog: veel meer jongeren dan wij als volwassene denken, vinden het leuk om gesprekken met elkaar te voeren die verder gaan dan ‘wat heb jij gisteren op insta gepost?’ Maar vaak weten ze niet zo goed hoe ze zo’n gesprek beginnen. En daar helpt Indra ze dus bij! 

YNTOO is geen vrijblijvend ‘we trekken een kaartje en daarna gaan daar eens over praten’. 

De eerste ronde, ‘steek je hand op’, is een directe vraag waar je op reageert. ‘Steek je hand op als je ooit verliefd op iemand bent geweest’. Met de zelfreflectiekaarten worden de deelnemers uitgedaagd om verder te praten, elkaar vragen te stellen en vooral: om te luisteren naar wat een ander te vertellen heeft. De kaartjes met ‘de diepte in-vragen’ nodigen uit om net wat meer over jezelf te vertellen dan je zo maar zou doen. 

Is het wat?

‘Is het wat?’ Was de vraag van verschillende ouders en professionals, toen ik wat kaartjes op Facebook liet zien. En mijn antwoord is: ja, dit is zeker wat! Mits, en dat is echt een dikke, vette MITS!, mits we ons als volwassenen niet mengen in dergelijke gesprekken en onze kinderen de mogelijkheid geven om het spelen van dit ‘vragenspel’ spontaan te laten gebeuren. Dus niet een verplicht rondje in de mentorles waarmee je pubers onder druk zet en zo verleid om wél het achterste van hun tong te laten zien terwijl ze helemaal niet weten of ze er al toe zijn om hun verhaal te delen of zich achteraf afvragen of ze de informatie eigenlijk wel hadden willen delen. 

Mijn eindconclusie: bestel dit vragenspel zéker als je jouw puber wilt ondersteunen om gesprekken met vrienden te hebben. Het onderling delen van wensen, dromen, verlangens en angsten verbindt en helpt vriendschappen zich te verdiepen. Inmiddels weten we hoe belangrijk deze vriendschappen en gesprekken zijn: een betere bescherming tegen somberheid is er bijna niet.

Wil je op een speelse manier een goed gesprek hebben met je puber bij het (kerst-)diner? Bestel dan de gezinseditie van Vertellis of een kaartenset van OpenUp! En wil je nog wat tips voor een goed gesprek, dan heb ik die voor je klaarstaan in deze vlog.

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

De noodzaak voor een financiële opvoeding wordt steeds belangrijker: de verleidingen voor onze kinderen worden groter, de manier waarop er verleid wordt door bedrijven wordt venijniger en lastiger te weerstaan. De kans op het ontwikkelen van schulden wordt groter. Leren sparen is belangrijk. Leren uitgeven belangrijker. Want: weinig financiële opvoeding is een springplank naar schulden.

Lees meer

De gestreste samenleving

‘Hoe kan het toch, dat er zoveel mensen, zoveel jongeren ook, de ratrace niet meer bij kunnen houden? En hoe is het zo ver gekomen dat zoveel mensen lijden onder ‘onverklaarbare klachten’ en dat de groep jongeren die hier onder lijdt steeds groter wordt?’

Lees meer

De balans tussen Gevoel en Actie

Emotieregulatie gaat over het vermogen om emoties te herkennen, deze emoties te begrijpen en daarna deze emoties ook nog eens in goede banen te leiden. Het betekent niet dat je je emoties zou moeten onderdrukken, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier uit.

Lees meer

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!

Binnenkort: een Online Bijeenkomst over Vapen!

Waar we het tijdens deze Online Bijeenkomst in ieder geval over gaan hebben:
* Zijn pubers meer verslavings gevoelig dan volwassenen?
* Hoe ga je het gesprek met je kinderen aan over een fenomeen als vapen?
* Kun je je kinderen hier tegen beschermen?
* Werkt verbieden?
* En straffen, werkt dat?
* Is het handig om een rijbewijs te beloven, als ze niet gaan vapen of roken?
* Jouw vragen komen natuurlijk ook aan bod!

Deelnemen? Schrijf je vrijblijvend in, dan houden we je op de hoogte!

We houden je op de hoogte!