Joop van der Wal, de vader van Marina van der Wal. Mijn vader heeft mijn leven gered

Mijn vader heeft mijn leven gered.

Graag had ik hem er voor bedankt; iedere dag weer opnieuw. Want, ik dacht al vaak aan hem, na zijn overlijden, dat is nu alleen maar meer geworden. 

Als je me al langer volgt, dan weet je waarschijnlijk al dat ik een paar jaar geleden een borstkankertraject heb ondergaan. Het feit dat ik weer mee kan doen, me gezond voel, dat heb ik aan mijn vader te danken; mijn vader heeft mijn leven gered, 30 jaar na zijn overlijden.

Onzinnig

Onzinnig vond ik het eerst; iedere maand na mijn menstruatie weer mijn borsten te moeten onderzoeken. Mijn vader, die, zelf nog geen dertig jaar, achter bleef met twee jonge kinderen, vond dat alles behalve vreemd; mijn moeder was immers op 29-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker overleden. De eerste jaren controleerde hij het zelf, iedere maand als ik ongesteld was geweest. Naarmate ik me meer ontwikkelde vond hij dat niet meer prettig en ging ik samen met mijn (stief-)moeder naar de huisarts. Daar werd me stap voor stap uitgelegd hoe ik mijn eigen borsten goed kon onderzoeken. Twaalf jaar was ik. En ik zat in de zesde klas. Groep acht. 

Een belasting?

Er is veel hartzeer dat ik uit mijn jeugd heb meegenomen, het maandelijks mijn borsten moeten onderzoeken heb ik nooit als belastend ervaren. Sterker nog: naarmate ik ouder werd, werd de week na mijn menstruatie een soort van ‘check-week’; het oliepeil en de verlichting van mijn auto controleerde ik in deze week, vanaf het moment dat ik een eigen huis had kwam het checken van de verwarmingsketel hier bij. 

Inmiddels ben ik, mede door het behandeltraject, compleet door de overgang heen en schrik ik nog weleens: wanneer heb ik dat oliepeil en de verlichting voor het laatst gecontroleerd? Zo’n ‘checkweek’ is zo gek nog niet! 

Complete verbazing

De jaren gingen voorbij, iedere maand keek en bevoelde ik trouw mijn beide borsten en was verbaasd toen ik een knobbeltje ontdekte. Niet lang daarvoor had ik mijn borst gestoten dus deed het af met een ‘vast een ontstoken melkkliertje’. Bij een bezoek aan de huisarts, voor een andere klacht, dacht ik opeens ‘laat ‘m daar ook even naar kijken…’ 

De rest van het verhaal is ‘history’; nog geen maand later startte mijn eerste chemobehandeling, volgde een operatie, bestralingen en nog een laatste operatie. 

Inmiddels ben ik alweer twee keer het Alexander Monro Ziekenhuis uitgehuppeld met een negatieve uitslag na een jaarcontrole. 

Ken je borsten

De moraal van dit verhaal: leer je dochter, vanaf het moment dat ze gaat menstrueren, om haar borsten te checken. De cynische cijfers laten zien dat het aantal twintigers dat borstkanker krijgt serieus genomen moet worden. Juist onder je vijftigste moet je het hebben van je eigen waarneming en onderzoek; een uitnodiging voor de bus krijg je immers vanaf je vijftigste. En wat mij betreft leer je het je zoon ook: borstkanker komt dan misschien minder voor bij mannen, het kan je als man wél overkomen. Check jij je borsten zelf ook nog niet maandelijks? Start er mee!

Hoe je dat doet, zo’n onderzoek, dat leer je hier. Maak zo’n maandelijkse check niet groter dan het is en verdoezel het tegelijkertijd ook niet; hoe eerder je erbij bent hoe minder belastend een behandeltraject voor je is. Misschien zijn de eerste keren nog spannend omdat je bang bent wél iets te voelen. Binnen een paar maanden leer je je borsten kennen en ben je eraan gewend. Dan is zo’n check niet meer dan een bevestiging: geen knobbel.

Ik wens jou en je dochter of zoon een leven vol van dit soort momenten: geen knobbel!

Dit blog is geschreven in het kader van ‘oktober borstkankermaand’

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

De noodzaak voor een financiële opvoeding wordt steeds belangrijker: de verleidingen voor onze kinderen worden groter, de manier waarop er verleid wordt door bedrijven wordt venijniger en lastiger te weerstaan. De kans op het ontwikkelen van schulden wordt groter. Leren sparen is belangrijk. Leren uitgeven belangrijker. Want: weinig financiële opvoeding is een springplank naar schulden.

Lees meer

De gestreste samenleving

‘Hoe kan het toch, dat er zoveel mensen, zoveel jongeren ook, de ratrace niet meer bij kunnen houden? En hoe is het zo ver gekomen dat zoveel mensen lijden onder ‘onverklaarbare klachten’ en dat de groep jongeren die hier onder lijdt steeds groter wordt?’

Lees meer

De balans tussen Gevoel en Actie

Emotieregulatie gaat over het vermogen om emoties te herkennen, deze emoties te begrijpen en daarna deze emoties ook nog eens in goede banen te leiden. Het betekent niet dat je je emoties zou moeten onderdrukken, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier uit.

Lees meer

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!