weer naar school

Hoe help ik mijn puber om het komende schooljaar op te starten?

Om op deze vraag een antwoord te geven moeten we eigenlijk een stapje terug doen. En bij dat stapje terug hoort een wedervraag: hoe heeft jouw puber de afgelopen zomervakantie beleefd? Vind je het een gekke vraag? Ik leg je in deze blog uit waarom ik de échte vraag over het starten van het komende schooljaar niet kan beantwoorden als we niet eerst terugkijken naar de afgelopen periode.

 Ik heb deze vraag aan heel wat ouders van pubers gesteld. 

Meer van het zelfde

‘Meer van hetzelfde’, dat is eigenlijk het meest gegeven antwoord. De maanden voorafgaand aan de zomervakantie zijn door de meeste scholieren thuis doorgebracht. Jij stond om de haverklap naast het beeldscherm om te checken of er daadwerkelijk lessen werden gevolgd of dat zoonlief stiekem op een tweede tabblad Wars of Warcraft aan het spelen was met klasgenoten. En natuurlijk heb je je dochter een keertje betrapt op andere online activiteiten dan het volgen van lessen; chatten met vriendinnen of foto’s maken voor haar insta… 

Vrijheid die geen vrijheid is

Vrijheid die geen vrijheid is, dat is misschien wel een goede omschrijving over de maanden die vooraf zijn gegaan aan de zomervakantie: de vrijheid om niet voor dag en dauw op je fiets te moeten stappen, de vrijheid om lekker thuis te kunnen blijven met slecht weer. Het klinkt als… vakantie!

Tegelijkertijd was er natuurlijk alles behalve vrijheid: wel thuis blijven maar ook je schoolwerk maken. Wel online zijn, maar niet met je vrienden; er moeten lessen gevolgd worden. Met slecht weer lekker thuis mogen blijven maar met goed weer ook niet kunnen afspreken met je vrienden. Dat klinkt alles behalve ‘vrij’ en het klinkt zeker niet als vakantie. 

Pubers hebben duidelijkheid nodig

Voor veel pubers is die duidelijkheid – de regelmaat waar ze zo’n enorme hekel aan hadden – maanden niet aanwezig geweest. Daar krijg je flink stress van. Dat heb je als vader en moeder vast gemerkt aan het gedrag van jouw zoon of jouw dochter.  

‘Mijn dochter zag enorm op tegen de vakantie; wéér een periode waarin ze haar vriendinnen niet zou zien omdat we toch hebben besloten om naar het gehuurde huisje in Italië af te reizen. Daarom hebben we tijdens de drie weken vakantie dit jaar niet zo moeilijk gedaan over het gebruik van haar mobiele telefoon. Dat is nu wel een probleem; hoe maken we duidelijk dat we weer ‘terug naar het ‘normale’ wifi-gebruik gaan, in huis?’

Wat bij het begin van dit schooljaar, wat ook minder voorspelbaar zal starten, belangrijk is, is de duidelijkheid die in de voorgaande maanden zo gemist werd. 

Oh help: de drie R-en

Je kent ze misschien wel, de drie R-en: Rust, Reinheid en Regelmaat. Wil je jouw zoon en jouw dochter op gang helpen, dan zorg je dat je met elkaar afspraken maakt over de komende weken. En die afspraken, die zet je – lekker ouderwets – op papier. Je kunt dat doen in de vorm van een planning. Met taken en afspraken (vergeet niet om ook leuke dingen in te plannen!) zodat jouw puber weet waar hij of zij aan toe is. 

Of dat saai is? Nou… liever saai en af en toe uit de band springen dan lamlendig achter je beeldscherm hangen en niet weten waar je met jezelf naar toe moet. 

En… het leuke van een planning is dat je er ook van af kunt wijken. Dat moet natuurlijk ook kunnen! 

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

6 reacties

6 Reacties

 1. Ceryle

  Hoe ga je om met een puber die al die onduidelijkheid eigenlijk prima vindt?

  Antwoord
  • admin

   Ja, dat is lastig! Ze lijken dan zo onbereikbaar. Terwijl dat waarschijnlijk helemaal niet is wat jouw puber echt wil. Heb je al eens vragen gesteld over de prettige kant van het onduidelijk zijn? Als ouders hebben we nogal eens de neiging om het vooral te hebben over ‘wat verstandig is in onze ogen…’

   Antwoord
 2. Agnes

  Ik zie zo tegen een volgende lockdown op! ik weet niet of ons dat als gezin niet ‘de kop gaat kosten’.

  Antwoord
  • admin

   Dat kan ik me goed voorstellen. Misschien zijn de Live Uitzendingen iets om je te helpen om de moed er in te (gaan) houden. Welkom!

   Antwoord
 3. Ciska

  Ga je in 2022 ook weer zo’n week organiseren? Wij hebben er over gehoord en willen graag een keer meedoen!

  Antwoord
  • admin

   Nou… We zijn al volop aan de slag met de voorbereidingen! Via de website kun je je inmiddels inschrijven.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben meer blogs geschreven

De gestreste samenleving

De gestreste samenleving

‘Hoe kan het toch, dat er zoveel mensen, zoveel jongeren ook, de ratrace niet meer bij kunnen houden? En hoe is het zo ver gekomen dat zoveel mensen lijden onder ‘onverklaarbare klachten’ en dat de groep jongeren die hier onder lijdt steeds groter wordt?’

Lees meer

De balans tussen Gevoel en Actie

Emotieregulatie gaat over het vermogen om emoties te herkennen, deze emoties te begrijpen en daarna deze emoties ook nog eens in goede banen te leiden. Het betekent niet dat je je emoties zou moeten onderdrukken, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier uit.

Lees meer

Weten wat je doet

Weten wat je doet, écht kunnen kijken naar je eigen gedrag én naar de effecten van dat gedrag, is een handige vaardigheid: het helpt je om te stoppen met plagen omdat je in de gaten hebt dat jouw grappig bedoelde opmerkingen helemaal niet grappig gevonden worden door de mensen om je heen. We noemen deze executieve functie met een mooi woord ‘gedragsevaluatie’.

Lees meer

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!