Selecteer een pagina
marina van der wal schrijft over het opvoeden van pubers

Een goed begin…

De eerste klap is een daalder waard en een goed begin is het halve werk

Alle twee waarheden als een koe. Of, als je het over pubers opvoeden hebt, waarheden als een kalf. Zeker als het om de start van een nieuw schooljaar gaat. 

Zelf kan ik me het gevoel nog herinneren als ik een nieuw, nog blanco schrift voor me op tafel had liggen: het gevoel van ‘in dit schrift ga ik geen fouten maken, in dit schrift komen geen vet- of inktvlekken. Dit schrift gaat mijn béste schrift ooit worden! Je snapt dat het nog geen les duurde en er was al een doorhaling gemaakt omdat een woord fout geschreven was of een idee met een verkeerd woord omschreven. En zo werd ieder schrift een mooi voorbeeld van hoe een schooljaar eruit zou gaan zien: al stuntelend naar de eindstreep. 

Al doende leert men…

‘Al doende leert men’ is een mooie troost voor het gestuntel; in de gaten krijgen dat je echt een planning moet maken om niet akelig achterop te raken met je huiswerk. En dat je agenda bijhouden misschien niet zo’n heel slecht idee is omdat het nóg erger is om je klasgenoten te moeten vragen wat er voor morgen nog aan huiswerk gemaakt moet worden. Om half 10 ‘s avonds. 

Een wiskunde docent heeft me een keer uitgelegd hoe het komt dat zoveel scholieren de weg kwijt raken in alle sommetjes en berekeningen; als je bij het begin een les mist (omdat je liever aan je nieuwe vlam denkt, zit te appen op je mobiel of dagdroomt over je succes als influencer-to-be), dan wordt wiskunde al snel onoverkomelijk. Dus: ‘al doende leert men’ gaat hier niet op en blijft de waarheid ‘een goed begin…’ fier rechtop staan. 

Een docente Duits  (duits is mijn jeugdtrauma 😉 ) vertelde me eens: als je van twee proefwerken de clou niet hebt geleerd, dan wordt het lastig om voor een derde proefwerk de volgende woordjes uit je hoofd te leren. 

Inmiddels weet ik ook dat woordjes uit je hoofd leren het probleem niet hoeft te zijn: veel herhalen zonder daar al te veel tijd in te steken loont. Deze manier van leren krijgt in de online cursus Happy Huiswerk uitgebreid aandacht. 

Een goed fundament

Voor het bouwen van een huis heb je een goed fundament nodig. En voor een goed schooljaar geldt precies hetzelfde: de basis bepaalt hoe je het jaar af gaat sluiten. Daarom: besteed de komende maand (ja, je leest het goed: een maand, vier weken, 30 dagen, minimaal!) aandacht aan de basis van dit schooljaar. Begeleid je puber met het leren maken van een planning. Ook als dit irritatie oproept. Bij jou of bij je puber. Zélfs als je het gevoel hebt dat je ‘hetzelfde dansje als voorgaande jaren aan het doen bent’. Maak er een wekelijks terugkerende gezinsactiviteit van: agenda’s op tafel, boeken op tafel en een planning maken. Het liefst een planning die rekening houdt met drie weken vooruit. Je kunt er leuke gesprekken door krijgen; als je ook jouw weekplanning deelt met je kinderen gaan ze in de gaten krijgen dat ook jij ‘wel iets meer te doen hebt dan alleen natte handdoeken op een rekje hangen’.

Zoek uit welke leerstijl het beste uit je kind haalt bij de verschillende vakken. In diezelfde online cursus Happy Huiswerk leg ik je uit welke leerstijlen er zijn hoe je hier gebruik van kunt maken. Je maakt het leren van je puber hier een stuk makkelijker mee. En ze zijn er minder tijd aan kwijt! Dubbel voordeel. 

Wil je een steuntje in de rug, bij een vliegende start voor het komende schooljaar? Schrijf je dan in voor de Live Uitzendingen!

Het goede nieuws voor jou: je volgt de Live Uitzendingen helemaal GRATIS!

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer