mijn zoon heeft een stinkende adem

Eenzaam verdriet

Irene vertelt:

Al voor de lockdown startte zag onze zoon van 16 zijn vrienden eigenlijk niet meer. Wij waren daar eerst niet zo heel erg verbaasd over. En als ik heel eerlijk ben; ik was er zelfs blij mee: eindelijk werd aan school gewerkt. Zijn cijfers gingen vooruit, dus gejuich alom. 

Zelf dacht ik dat het door de lockdown kwam dat hij steeds somberder werd. Alle ouders om ons heen waren aan het klagen dat het zo lastig was om hun kinderen thuis te houden. Onze zoon klaagde nooit, maakte keurig zijn huiswerk en vermaakte zich prima. Ja, het gamen, daar maakte ik me soms wel zorgen over. Maar wat me het meeste zorgen baarde was dat hangende koppie. Waar was mijn blije, vrolijke kind gebleven? ‘Dat komt vast omdat hij zijn vrienden en klasgenootjes die ontmoet’, was ons idee.

slaapkamer een ‘war zone’

Mijn man mopperde nog wel eens op hem; omdat hij zijn tanden niet poetste. En als zijn handdoek als een klamme berg achtergelaten was in de badkamer. En natuurlijk omdat zijn kamer een soort van ‘war zone’ was. Maar ja, dat gebeurt in alle gezinnen met pubers. Toch?

Op een avond, de troep in zijn kamer was weer enorm, zijn wasgoed lag weer eens náást de wasmand en hij hing als een zak hooi op de bank. Mijn man maakte een geïrriteerde opmerking over de rotzooi en zei ‘en poets je tanden eens, je stinkt uit je mond!’. 

mijn hart brak

Het was alsof er een bom ontplofte. Wóédend werd hij! Echt, woedend. Ons vrolijke jongetje hadden we opeens als een grote emotionele explosie tegenover ons. Eerst scheldend maar dat ging al snel over in huilen. Van die lange snikken met uithalen die je hart breken. 

Hij wist wel dat hij een loozer was. En dood ging hij ook. En het maakte allemaal niets meer uit. We zijn enorm geschrokken en als ouders denk je dan al snel aan het ergste. Toen hij eenmaal rustig was kwam het hele verhaal er uit. Onze stoere 16-jarige kroop als een kleine peuter tegen ons aan. Dat was voor mij de eerste opluchting: dat hij weer contact zocht.

vijf keer per dag

Het bleek, in onze ogen, mee te vallen. Hij had ontdekt dat hij uit zijn mond rook. Al maanden voor de lockdown had een vriendje dat tegen hem vertelt. En die had het weer gehoord van een meisje (ja, dat leuke meisje waar hij zo graag verkering mee wilde) die niet met hem wilde zoenen. En wij waren steeds aan het mopperen over zijn tanden poetsen terwijl hij zeker wist dat hij echt driemaal daags aan het poetsen was. Wat zeg ik: driemaal daags? Hij poetste zijn tanden wel vijf keer per dag! 

eenzaamheid van een onzekere puber

In alle eenzaamheid is hij gaan googelen. De standaard tips die niet leken te werken als ‘poets je tanden driemaal daags’ tot ‘neem contact op met uw huisarts, u kunt …. hebben’ zijn op zijn beeldscherm langs gekomen. Hij is zich steeds meer gaan terugtrekken. De lockdown heeft hem daar natuurlijk wel een handje bij geholpen. 

Ik ben met hem naar de huisarts geweest, die heeft ons doorgestuurd naar de tandarts en een KNO-arts. Het is allemaal op te lossen. 

Zelfvertrouwen is meer dan alleen gedrag, dat heb ik weer ontdekt; ook je uiterlijk en wat je van jezelf verwacht spelen mee. En wat weten we daar als ouders weinig van. Dankzij de Online Cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren!’ heb ik het gesprek tijdens die woedeaanval goed kunnen oppikken. Daar ben ik ontzettend blij mee!

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer over dit onderwerp

Jouw examenpuber gaat op reis

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer
Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer

Oud Zeer

Er zijn van die boeken waarvan je denkt ‘dit boek moet iedereen lezen!’ En bij sommige boeken vul ik dit graag aan met ‘en zéker ouders en mensen de met kinderen werken…’ Voor het boek ‘Oud Zeer’ van Bram Bakker geldt dit zeker; vakliteratuur voor ouders (en vakkrachten). 

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!