Eenzaam verdriet

blog

mijn zoon heeft een stinkende adem

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

Irene vertelt:

Al voor de lockdown startte zag onze zoon van 16 zijn vrienden eigenlijk niet meer. Wij waren daar eerst niet zo heel erg verbaasd over. En als ik heel eerlijk ben; ik was er zelfs blij mee: eindelijk werd aan school gewerkt. Zijn cijfers gingen vooruit, dus gejuich alom. 

Zelf dacht ik dat het door de lockdown kwam dat hij steeds somberder werd. Alle ouders om ons heen waren aan het klagen dat het zo lastig was om hun kinderen thuis te houden. Onze zoon klaagde nooit, maakte keurig zijn huiswerk en vermaakte zich prima. Ja, het gamen, daar maakte ik me soms wel zorgen over. Maar wat me het meeste zorgen baarde was dat hangende koppie. Waar was mijn blije, vrolijke kind gebleven? ‘Dat komt vast omdat hij zijn vrienden en klasgenootjes die ontmoet’, was ons idee.

slaapkamer een ‘war zone’

Mijn man mopperde nog wel eens op hem; omdat hij zijn tanden niet poetste. En als zijn handdoek als een klamme berg achtergelaten was in de badkamer. En natuurlijk omdat zijn kamer een soort van ‘war zone’ was. Maar ja, dat gebeurt in alle gezinnen met pubers. Toch?

Op een avond, de troep in zijn kamer was weer enorm, zijn wasgoed lag weer eens náást de wasmand en hij hing als een zak hooi op de bank. Mijn man maakte een geïrriteerde opmerking over de rotzooi en zei ‘en poets je tanden eens, je stinkt uit je mond!’. 

mijn hart brak

Het was alsof er een bom ontplofte. Wóédend werd hij! Echt, woedend. Ons vrolijke jongetje hadden we opeens als een grote emotionele explosie tegenover ons. Eerst scheldend maar dat ging al snel over in huilen. Van die lange snikken met uithalen die je hart breken. 

Hij wist wel dat hij een loozer was. En dood ging hij ook. En het maakte allemaal niets meer uit. We zijn enorm geschrokken en als ouders denk je dan al snel aan het ergste. Toen hij eenmaal rustig was kwam het hele verhaal er uit. Onze stoere 16-jarige kroop als een kleine peuter tegen ons aan. Dat was voor mij de eerste opluchting: dat hij weer contact zocht.

vijf keer per dag

Het bleek, in onze ogen, mee te vallen. Hij had ontdekt dat hij uit zijn mond rook. Al maanden voor de lockdown had een vriendje dat tegen hem vertelt. En die had het weer gehoord van een meisje (ja, dat leuke meisje waar hij zo graag verkering mee wilde) die niet met hem wilde zoenen. En wij waren steeds aan het mopperen over zijn tanden poetsen terwijl hij zeker wist dat hij echt driemaal daags aan het poetsen was. Wat zeg ik: driemaal daags? Hij poetste zijn tanden wel vijf keer per dag! 

eenzaamheid van een onzekere puber

In alle eenzaamheid is hij gaan googelen. De standaard tips die niet leken te werken als ‘poets je tanden driemaal daags’ tot ‘neem contact op met uw huisarts, u kunt …. hebben’ zijn op zijn beeldscherm langs gekomen. Hij is zich steeds meer gaan terugtrekken. De lockdown heeft hem daar natuurlijk wel een handje bij geholpen. 

Ik ben met hem naar de huisarts geweest, die heeft ons doorgestuurd naar de tandarts en een KNO-arts. Het is allemaal op te lossen. 

Zelfvertrouwen is meer dan alleen gedrag, dat heb ik weer ontdekt; ook je uiterlijk en wat je van jezelf verwacht spelen mee. En wat weten we daar als ouders weinig van. Dankzij de Online Cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren!’ heb ik het gesprek tijdens die woedeaanval goed kunnen oppikken. Daar ben ik ontzettend blij mee!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen…

Samen ben je de basis van je gezin

Samen ben je de basis van je gezin

Als we vragen waar Sharon zich zorgen over maakt, ontdekken we dat het stel elkaar eigenlijk nog niet zo heel erg lang kent. Sharon blijkt, ondanks de anticonceptie, bij hun derde afspraakje zwanger te zijn geworden. En daar vinden de twijfels en vragen die Sharon heeft hun oorsprong: kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg om een gezin te starten? en: als je elkaar nog niet goed kent, hoe ga je er, met een baby, voor zorgen dat je elkaar als man en vrouw beter leert kennen en niet meteen als ‘pappa en mamma’?

Lees meer
Jouw examenpuber gaat op reis

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer
De koningin is dood! Leve de koning!

De koningin is dood! Leve de koning!

De koningin is dood Leve de koning!

Dit blog gaat over de dood. Gezellig is misschien anders, maar nu heel de wereld toch in het teken van het verscheiden van Queen Elisabeth staat, is het een mooie gelegenheid om het met onze kinderen over de dood hebben en dit thema toch eens aan te pakken.

We praten er niet graag over, over dat doodgaan. We worden er zo verdrietig en vaak ook ongemakkelijk van.

Lees meer
Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Nora zit snikkend bij ons aan tafel. Na veel gedoe en een scheiding die lange tijd niet vanzelf ging, om het maar zachtjes uit te drukken, was ze zó blij om de liefde weer te vinden. Nu heeft ze alleen nog maar het gevoel dat ze op eieren moet lopen om niemand te kwetsen. ‘Moet ik dan tussen mijn eigen geluk en het geluk van mijn kinderen kiezen?’

Lees meer
Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Op zorgen kun je niet besparen

Op zorgen kun je niet besparen

De gesprekken bij ons tafel zijn de laatste weken veranderd; gingen ze eerst alleen over de zorgen voor en over kinderen, opvoedingsvragen en relatieperikelen, tegenwoordig komt het thema ‘de energierekening’ steeds vaker langs. Inclusief de grote zorgen die mensen zich hierover maken.
Inmiddels voelen we met de zorgen mee maar de eerste paar keer…

Lees meer
Gevaarlijke spelletjes

Gevaarlijke spelletjes

Ook jij schrok je natuurlijk helemaal kapot toen je hoorde van de nieuwste trend onder jongeren. Elkaar gezellig de halsslagader dichtknijpen. Tips voor een gesprek met jouw zoon of dochter.

Lees meer
Gevaarlijke spelletjes

Gevaarlijke spelletjes

Ook jij schrok je natuurlijk helemaal kapot toen je hoorde van de nieuwste trend onder jongeren. Elkaar gezellig de halsslagader dichtknijpen. Tips voor een gesprek met jouw zoon of dochter.

Lees meer
Als eerste de blogs lezen?

Als eerste de blogs lezen?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan.

Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop.

Het is gelukt! Jij wordt als eerste op de hoogte gehouden!