cito-indoctrinatie

De verjaardagen waar pre-brugklassers nu nog als frisse 8ste klassers rond huppelen worden sinds kort gedomineerd door de Cito-uitslagen. Vol trots laten ouders de 500+ puntentelling zien en weten je te melden dat Klaas, Jan, Toos of Sophie ‘gelukkig’ boven de VMBO-grens zitten.
“Gelukkig minimaal havo, daarna zien we wel.” Het ligt aan mijn humeur of ik op deze opmerkingen vlam vat: een goed humeur wil nog wel de basis zijn van een nog beter gesprek. Met een wat minder goede luim verlaat ik het speelveld. Te angstig om ‘meer kapot te maken dan me misschien lief is’. Want wat een enorme flauwekul is dit geblaat van ouders zeg! Laten we toch eens ophouden met het in de hoogte steken van elke vervolgopleiding die ‘hoger’ zou zijn als het VMBO en realistisch kijken naar de mogelijkheden van kinderen!

Een kind komt écht uit de verf als de mogelijkheden die het (van de ouders!) bij de conceptie heeft meegekregen kan inzetten én die in de loop der tijd verder – door die ouders – zijn aangesproken. Al die ouders die altijd zo fijn roepen ‘dat ze vooral willen dat hun kind gelukkig is’, moeten zich dit ook realiseren bij het bepalen van de juiste school.

Marina van der Wal is moeder van twee (schoolgaande) zoons (HBO en VMBO) en co-auteur van Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek‘. Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk. 

Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

 

Meer informatie? www.marinavanderwal.nl
Facebook: https://www.facebook.com/marinavanderwal
Twitter: @marinavanderwal  |   @puberboek   |   @puberexpert

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

0 reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben meer blogs geschreven

De gestreste samenleving

De gestreste samenleving

‘Hoe kan het toch, dat er zoveel mensen, zoveel jongeren ook, de ratrace niet meer bij kunnen houden? En hoe is het zo ver gekomen dat zoveel mensen lijden onder ‘onverklaarbare klachten’ en dat de groep jongeren die hier onder lijdt steeds groter wordt?’

Lees meer

De balans tussen Gevoel en Actie

Emotieregulatie gaat over het vermogen om emoties te herkennen, deze emoties te begrijpen en daarna deze emoties ook nog eens in goede banen te leiden. Het betekent niet dat je je emoties zou moeten onderdrukken, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier uit.

Lees meer

Weten wat je doet

Weten wat je doet, écht kunnen kijken naar je eigen gedrag én naar de effecten van dat gedrag, is een handige vaardigheid: het helpt je om te stoppen met plagen omdat je in de gaten hebt dat jouw grappig bedoelde opmerkingen helemaal niet grappig gevonden worden door de mensen om je heen. We noemen deze executieve functie met een mooi woord ‘gedragsevaluatie’.

Lees meer

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!