Een puber maakt wél huiswerk

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bijna elke ouder van één of meer pubers heeft op een dag het B-gesprek! Een gesprek wat over de noodzaak van het hebben van een Blackberry (of welk ander merk dan ook) gaat. En als een puber het over een noodzaak heeft, dan hebben we het niet over het één of ander bijkomend dingetje. Zo’n B-ding blijkt van levensbelang te zijn!

Wij, als verstandige volwassenen, denken daar natuurlijk heel anders over.

Want hoe leuk, handig, praktisch en geinig we zo’n trilapparaat ook vinden, we weten ons nog goed te herinneren dat er ook een (sociaal-)leven mogelijk was zónder zo’n apparaat. Wij belden even naar een vriendinnetje om haar te vertellen hoe verliefd we waren. Met de telefoon waar het hele gezin de telefoongesprekken mee voerde. Dus, waarom heeft een puber een eigen telefoon nodig? Zonde van het geld. In onze tijd… En voor de mannenbroeders onder ons geldt natuurlijk het zelfde: helemaal niet nodig, zo’n mobiel. Ze fietsen gewoon even naar die klasgenoot toe, als ze iets willen vragen.
En daarbij: wat dacht je van die dure computer op die slaapkamer?

Helemaal niet onlogisch dat  een beetje volwassene meteen reageert met de opmerking “weet je wel wat dat kost, zo’n abonnement?”

En laat dát nou de meest onzinnige, domme reactie zijn, die je als opvoeder kunt geven!

Iedere weldenkende puber weet daar onmiddellijk het antwoord op.

Sterker nog: ze weten beter dan wie dan ook wat je betaald voor een maand abonnement bij de diverse providers. En die prijzen kunnen ze – uit hun hoofd – ook nog voor je vergelijken met de pre-paidcontracten. Die hebben ze uit voorzorg namelijk ook alvast bekeken. Om je meteen uit een droom te helpen: al deze kennis is vergaard tijdens de uren dat jij dacht dat je zoon of dochter heel zoet achter de computer zat om huiswerk te maken. Met militaire precisie is in deze tijd het B-gesprek voorbereid met de harde cijfers waarvan ze al konden bedenken dat je er om zou vragen.
Een beetje puber maakt namelijk wél huiswerk als het doel er echt toe doet.
En zo’n B-ding doet er toe. Voor een puber.

Iedereen heeft namelijk zo’n ding en het laatste wat je wilt is opvallen omdat je zonder zit en je niet in staat bent om te pingen of te WhatsAppen. En daar heeft zo’n lieverd gelijk in. Niets is erger dan opvallen. Uit de toon vallen is sociale zelfmoord in een periode dat juist dat sociale leven zo belangrijk is. Het hele brein, de ontwikkeling daarvan, alle hormonen en stoffen die door dat puberende lijf heen gieren staan op één punt scherp afgesteld: de omgeving. Overleven. Ontdekken wie ze zijn. En hoe graag je ook wilt dat jouw kind een zelfdenkende burger wordt, die ontdekkingstocht over wie je bent en wat je met je leven wilt, die doe je altijd in verhouding tot de mensen om je heen.  Juist ja, door te pingen en te WhatsAppen met je vrienden.

Dus: jouw puber gaat met jou het B-gesprek aan? Meteen ja zeggen! ‘Goed idee schat. Belangrijk ook voor je ontwikkeling. Maar, hoe had je dat bedacht met geld?’

Want, wie gaat de rekening betalen? Jij als vader of moeder natuurlijk niet. Je bent gekke Henkie niet!

Weet je wel wat dat kost?

Marina van der Wal is moeder van twee (mobiel bereikbare) zoons en co-auteur van Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek‘. Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk. 

Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

 

Meer informatie? www.marinavanderwal.nl
Facebook: https://www.facebook.com/marinavanderwal
Twitter: @marinavanderwal  |   @puberboek   |   @puberexpert

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
Vuurwerk anno 2017

Vuurwerk anno 2017

Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!

tips voor een goed schooljaar

'Met een Vliegende Start Het Nieuwe Schooljaar in!'

Dit jaar geen gezeur met huiswerk meer!

12 september start het jaarlijkse Online Evenement!

Schrijf je in en hoort als eerste wanneer de inschrijving start

Schrijf je meteen in!