Een puber maakt wél huiswerk

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bijna elke ouder van één of meer pubers heeft op een dag het B-gesprek! Een gesprek wat over de noodzaak van het hebben van een Blackberry (of welk ander merk dan ook) gaat. En als een puber het over een noodzaak heeft, dan hebben we het niet over het één of ander bijkomend dingetje. Zo’n B-ding blijkt van levensbelang te zijn!

Wij, als verstandige volwassenen, denken daar natuurlijk heel anders over.

Want hoe leuk, handig, praktisch en geinig we zo’n trilapparaat ook vinden, we weten ons nog goed te herinneren dat er ook een (sociaal-)leven mogelijk was zónder zo’n apparaat. Wij belden even naar een vriendinnetje om haar te vertellen hoe verliefd we waren. Met de telefoon waar het hele gezin de telefoongesprekken mee voerde. Dus, waarom heeft een puber een eigen telefoon nodig? Zonde van het geld. In onze tijd… En voor de mannenbroeders onder ons geldt natuurlijk het zelfde: helemaal niet nodig, zo’n mobiel. Ze fietsen gewoon even naar die klasgenoot toe, als ze iets willen vragen.
En daarbij: wat dacht je van die dure computer op die slaapkamer?

Helemaal niet onlogisch dat  een beetje volwassene meteen reageert met de opmerking “weet je wel wat dat kost, zo’n abonnement?”

En laat dát nou de meest onzinnige, domme reactie zijn, die je als opvoeder kunt geven!

Iedere weldenkende puber weet daar onmiddellijk het antwoord op.

Sterker nog: ze weten beter dan wie dan ook wat je betaald voor een maand abonnement bij de diverse providers. En die prijzen kunnen ze – uit hun hoofd – ook nog voor je vergelijken met de pre-paidcontracten. Die hebben ze uit voorzorg namelijk ook alvast bekeken. Om je meteen uit een droom te helpen: al deze kennis is vergaard tijdens de uren dat jij dacht dat je zoon of dochter heel zoet achter de computer zat om huiswerk te maken. Met militaire precisie is in deze tijd het B-gesprek voorbereid met de harde cijfers waarvan ze al konden bedenken dat je er om zou vragen.
Een beetje puber maakt namelijk wél huiswerk als het doel er echt toe doet.
En zo’n B-ding doet er toe. Voor een puber.

Iedereen heeft namelijk zo’n ding en het laatste wat je wilt is opvallen omdat je zonder zit en je niet in staat bent om te pingen of te WhatsAppen. En daar heeft zo’n lieverd gelijk in. Niets is erger dan opvallen. Uit de toon vallen is sociale zelfmoord in een periode dat juist dat sociale leven zo belangrijk is. Het hele brein, de ontwikkeling daarvan, alle hormonen en stoffen die door dat puberende lijf heen gieren staan op één punt scherp afgesteld: de omgeving. Overleven. Ontdekken wie ze zijn. En hoe graag je ook wilt dat jouw kind een zelfdenkende burger wordt, die ontdekkingstocht over wie je bent en wat je met je leven wilt, die doe je altijd in verhouding tot de mensen om je heen.  Juist ja, door te pingen en te WhatsAppen met je vrienden.

Dus: jouw puber gaat met jou het B-gesprek aan? Meteen ja zeggen! ‘Goed idee schat. Belangrijk ook voor je ontwikkeling. Maar, hoe had je dat bedacht met geld?’

Want, wie gaat de rekening betalen? Jij als vader of moeder natuurlijk niet. Je bent gekke Henkie niet!

Weet je wel wat dat kost?

Marina van der Wal is moeder van twee (mobiel bereikbare) zoons en co-auteur van Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek‘. Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk. 

Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

 

Meer informatie? www.marinavanderwal.nl
Facebook: https://www.facebook.com/marinavanderwal
Twitter: @marinavanderwal  |   @puberboek   |   @puberexpert

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!