soa’s

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Er wordt nogal wat ‘aan de bel getrokken’ als het gaat om jongeren en gezondheid. Alcohol is natuurlijk een vast thema, de zesjes cultuur komt regelmatig ter sprake in de media, nieuw zijn de bangalijsten en de waarschuwing voor goedkope drugs GHB. En sinds deze week komen daar de oplopende cijfers rondom Chlamydia nog eens bij.
Ook in onze regio heeft de GGD gemeld dat chlamydia – een akelige soa met grote gevolgen voor de toekomst – de meest voorkomende soa is. Landelijk blijkt dat 64% van de mensen met een soa géén condoom heeft gebruikt. Als volwassene zeg je misschien: dom, denk aan de gevolgen. Maar wees eerlijk: jongeren denken niet aan hun toekomst. Zeker niet als ze, gedreven door hormonen en vlinders in hun buik aan het vrijen slaan. Simpel feit: lange termijn denken duurt tot de volgende kick.
Natuurlijk wil je als ouders niet precies te weten met wie, hoe vaak en hoe leuk het sexleven van je zoon of dochter is. Toch hebben ouders een belangrijke rol als het gaat om wel of niet veilig vrijen. Of ze daar nu wel of geen zin in hebben.

Jij als opvoeder zorgt er voor dat het wel of niet vrijen met bescherming een ‘last minute’ vraag is. Kwestie van een pot vullen en af en toe kijken of er al bijgevuld moet worden.

Marina van der Wal is moeder van twee (soms vrijende) zoons en co-auteur van Het Enige Echte Eerlijke  Puberopvoedboek‘. Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk. 

Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

 

Meer informatie? www.marinavanderwal.nl
Facebook: https://www.facebook.com/marinavanderwal
Twitter: @marinavanderwal  |   @puberboek   |   @puberexpert

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
Vuurwerk anno 2017

Vuurwerk anno 2017

Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!