soa’s

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Er wordt nogal wat ‘aan de bel getrokken’ als het gaat om jongeren en gezondheid. Alcohol is natuurlijk een vast thema, de zesjes cultuur komt regelmatig ter sprake in de media, nieuw zijn de bangalijsten en de waarschuwing voor goedkope drugs GHB. En sinds deze week komen daar de oplopende cijfers rondom Chlamydia nog eens bij.
Ook in onze regio heeft de GGD gemeld dat chlamydia – een akelige soa met grote gevolgen voor de toekomst – de meest voorkomende soa is. Landelijk blijkt dat 64% van de mensen met een soa géén condoom heeft gebruikt. Als volwassene zeg je misschien: dom, denk aan de gevolgen. Maar wees eerlijk: jongeren denken niet aan hun toekomst. Zeker niet als ze, gedreven door hormonen en vlinders in hun buik aan het vrijen slaan. Simpel feit: lange termijn denken duurt tot de volgende kick.
Natuurlijk wil je als ouders niet precies te weten met wie, hoe vaak en hoe leuk het sexleven van je zoon of dochter is. Toch hebben ouders een belangrijke rol als het gaat om wel of niet veilig vrijen. Of ze daar nu wel of geen zin in hebben.

Jij als opvoeder zorgt er voor dat het wel of niet vrijen met bescherming een ‘last minute’ vraag is. Kwestie van een pot vullen en af en toe kijken of er al bijgevuld moet worden.

Marina van der Wal is moeder van twee (soms vrijende) zoons en co-auteur van Het Enige Echte Eerlijke  Puberopvoedboek‘. Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk. 

Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

 

Meer informatie? www.marinavanderwal.nl
Facebook: https://www.facebook.com/marinavanderwal
Twitter: @marinavanderwal  |   @puberboek   |   @puberexpert

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer