Boekrecensie – de marshmallowtest

Je kent het vast wel, het filmpje van schattige kleuters die gepijnigd naar een bordje marshmallow’s kijken. Onderzoekers – aande andere kant van de verraderlijke spiegel die gewoon een ruit blijkt te zijn- kijken hoe deze kleuters zich soms letterlijk in allerlei bochten wringen om toch maar geen hapje te nemen van die heerlijke, zoete, smeuige marshmallow. En wonder boven wonder: er zijn steeds kleuters die het daadwerkelijk lukt. Zelfbeheersing in pure eenvoud. Inmiddels heeft de media deze kinderen ver verheven boven de stumperds die binnen een paar minuten de verleiding niet hebben kunnen weerstaan: ze gingen de krachtmeting met zichzelf niet aan en namen de marshmallow. Helaas: ze krijgen er maar eentje (de krachtpatsers krijgen er twéé!) en: de ongelukkigen gaan het leven in met het predikaat ‘niet zo succesvol als de doorzettende leeftijdsgenootjes’.

En de grote troost: de groep testkindertjes die alsinds de jaren 60 door Mischel en zijn team gevolgd worden hebben natuurlijk laten zien dat de doorbijtertjes het ver hebben gebracht in het leven, maar dat dit ook niet zo maar zo zwart-wit gezien kan en mag worden. Zoals alles in het leven: het ligt genuanceerder. Sommige doorbijtertjes blijken hun zelfbeheersing op een gegeven moment te hebben zien slinken. En een aantal vande snelle marshmallow-etertjes hebben later een geweldige zelfbeheersing weten te ontwikkelen.

En dat is dan waar het in dit hele boek uiteindelijkom draait: krijgen kinderen de ruimte en begeleiding om hun zelfbeheersing – en daarmee veel positieve zaken waaronder succes, optimisme, doorzettingsvermogen- te kunnen ontwikkelen. Dat vraagt veel van opvoeders zoals daar bijvoorbeeld is – het belangrijkste (lees: áller, áller moeilijkste): het goede voorbeeldgeven. En nog zo eentje: kinderen moeten leren dat gedrag altijd consequentiesheeft.

Tips heeft Walter Mischel ook voor je. De eerste: hou je eigen stress in de gaten! Gestresste ouders verliezen snellerhun zelfbeheersing. En het belangrijkste voorbeeld dat blijven we als ouderstoch zelf. Nog eentje: moedig zelfstandigheid aan. En ja, dat betekent dus datje af en toe knarsetandend staat te wachten tot die veters door zoon- of dochterlief zélf zijn gestrikt.

Om het boek in één zin samen te vatten: Zelfbeheersing is de moeder aller talenten; het kan helpen voorkomen dat kinderen en jongeren al jong vastlopen, voortijdig stoppen met school, ongevoelig worden voor gevolgen (van hun gedrag) of vast blijven zitten in een baan waar ze een hekel aan hebben. En dat zijn dan weer genoeg redenen om dit boek te lezen. Als ouders, als leerkracht of professional die met kinderen werkt.

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

0 reacties

0 reacties

We hebben meer blogs geschreven

De gestreste samenleving

De gestreste samenleving

‘Hoe kan het toch, dat er zoveel mensen, zoveel jongeren ook, de ratrace niet meer bij kunnen houden? En hoe is het zo ver gekomen dat zoveel mensen lijden onder ‘onverklaarbare klachten’ en dat de groep jongeren die hier onder lijdt steeds groter wordt?’

Lees meer

De balans tussen Gevoel en Actie

Emotieregulatie gaat over het vermogen om emoties te herkennen, deze emoties te begrijpen en daarna deze emoties ook nog eens in goede banen te leiden. Het betekent niet dat je je emoties zou moeten onderdrukken, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier uit.

Lees meer

Weten wat je doet

Weten wat je doet, écht kunnen kijken naar je eigen gedrag én naar de effecten van dat gedrag, is een handige vaardigheid: het helpt je om te stoppen met plagen omdat je in de gaten hebt dat jouw grappig bedoelde opmerkingen helemaal niet grappig gevonden worden door de mensen om je heen. We noemen deze executieve functie met een mooi woord ‘gedragsevaluatie’.

Lees meer

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!