Boekrecensie – Ik ben niet opgevoed

 

Straf is niet leuk. Niet leuk om te geven en niet leuk om tekrijgen. Maar soms lijk je als ouders voor een voldongen feit te staan en moetje ingrijpen. Minka Jansen, orthopedagoog en zelf moeder én pleegmoeder, heeft haar acht succesfactoren van een strafvrije opvoeding op een rijtje gezet. Zónder ook maar één keer geitenwollerig te worden!

De titel van het boek, ‘Ik ben niet opgevoed’, was het antwoord van de jongste dochter van Minka op de vraag ‘vertel me eens in één zin hoe jij opgevoed bent’.

Als je ‘de acht punten van Minka’ leest is dit een logisch antwoord op deze vraag: Minka heeft het in haar boekeigenlijk helemaal niet over opvoeden maar naar kinderen kijken, zien wat hen beweegt, zorgen voor rust en duidelijk en als een rode draad het uitgangspunt: ‘kinderen zijn net volwassenen en volwassenen (soms) net kinderen’; als ouders is de leidraad ‘hoe wil ik graag bejegend worden?’ een prima uitgangspunt voor de opvoeding…

En ja, dan krijg je dus adviezen als ‘als je jezelf hoort praten, dan weet je zeker dat je niet overkomt bij je kinderen’ en een anderevalkuil: ‘preken of debatteren’. Met het eerste ontwikkelen kinderen zich tot passieve luisteraars die van binnen langzaam maar zeker tot een kookpunt komen, met debatteren gaat het niet om het gesprek maar draait het om een winnaar.

Nog een advies: laat kinderen de gevolgen van gedrag ervaren. Straffen is dan nergens voor nodig. Natuurlijk zorg je dat je kind niet in gevaar komt; met liefde en geduld kun je kinderen prima leren dat niet opruimen betekent dat je je speelgoed op een gegeven moment niet kunt vinden. En dat dan zonder ‘zie je wel, ik had het toch gezegd…’

OK, een laatste voorbeeld van de praktische adviezen van de auteur: Heb vertrouwen in je kind, geef ruimte om te groeien, ook al slaat de angst je soms om je hart en vraag je je met klamme handen af of je zoon of dochter ‘wel oud genoeg is om te…’ Geen enkele ouder zal heel veel moeite hebben om deze vraag zelf aan te vullen.

De acht basisprincipes zijn de leidraad om in deel twee van het boek iets meer op de verschillende leeftijden in te gaan. Een grote pre van dit boek zijn de hoofdstukken over bijvoorbeeld adoptie- en pleegkinderen; menig pleegouder zal een zucht van verlichting slaken als er eens een ‘gewoon’opvoedboek, optimistisch en oplossingsgericht van toon aangeschaft kan worden. Zonder problemen te willen bagatelliseren lukt het Minka Jansen om ook hier praktische handvatten te geven waarmee je zelf aan de slag kunt.[/vc_row]

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

0 Comments

0 reacties

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!