Recensie

‘Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken’

Het zal je maar gezegd worden…

Docent beeldende vorming Pascal Cuypers overkwam het: twee leerlingen die over de vakantiedagen van hun ouders aan het discussiëren waren en zich de vraag stelden waarom ouders eigenlijk niet altijd samen met hun kinderen vrij zouden kunnen nemen. ‘Want dat hebben ouders die in het onderwijs werken wel…’

Dit jaar behaalde de slimmerik die deze oplossing verzon zijn diploma en zal inmiddels het antwoord wel weten: het aantal werkuren van leerkrachten wordt op een andere manier verdeeld over het jaar. De overheid geeft geen extra vrije dagen…

Pascal Cuypers is voor veel docenten geen onbekende vanwege zijn maandelijkse column voor de Nationale Onderwijsgids. Mijn hoop is dat hij, mede door deze verzameling van 49 columns en korte stukken, ook snel voor ouders een goede bekende zal worden. In ieder geval voor de ouders die zitting hebben (of gaan nemen) in een MR, klankbordgroep of ouderraad.

Aan de hand van de auteur zullen zij zich verbazen over het incasseringsvermogen dat een docent nodig heeft, zullen ze zich verwonderen over de ontwikkeling van jongeren in de jaren die zij binnen het middelbaar onderwijs doorbrengen en zullen ze ontroerd raken over al die mooie momenten die Pascal zo treffend weet te beschrijven.

Cuypers zal waarschijnlijk geen onbekende zijn voor beleidsmakers in het Haagse. Zijn kritische blik op de eisen die gesteld worden vanuit Den Haag en de (on-)mogelijkheid om deze toe te passen op goed, betrokken en aantrekkelijk onderwijs voor de leerlingen, zijn prikkelend. Hij breekt keer op keer een lans om bij iedere leerling vérder te kijken dan etiketjes, rugzakken en gedrag.

Pascal Cuypers geeft met zijn boek ‘Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken’ ouders van kinderen in het middelbaar onderwijs de mogelijkheid om weer even ouderwets over het schoolhek te hangen en zich betrokken te weten bij de dagelijkse gang van zaken van hun schoolgaande puber(s). Collega’s zullen herkenning vinden en kunnen zich laten inspireren door zijn enthousiasme voor het onderwijs.

 

Uitgeverij Quirijn verloot een exemplaar van ‘Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken’! Wil jij in de prijzen vallen? Geef dan onderstaand je reactie. Reageren kan tot en met 24 juni 2016.

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer over dit onderwerp

Jouw examenpuber gaat op reis

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer
Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer

Oud Zeer

Er zijn van die boeken waarvan je denkt ‘dit boek moet iedereen lezen!’ En bij sommige boeken vul ik dit graag aan met ‘en zéker ouders en mensen de met kinderen werken…’ Voor het boek ‘Oud Zeer’ van Bram Bakker geldt dit zeker; vakliteratuur voor ouders (en vakkrachten). 

Lees meer

9 Comments

9 Reacties

 1. Gideon de Haan

  deze recensie smaakt naar meer en nodigt uit tot het lezen van dit boek

  Antwoord
 2. Henrieke Van Dijk

  Heerlijk leesvoer bij zes weken zomervakantie!

  Antwoord
 3. Sandy Klomp

  Dat lijkt mij een interessant boek om te lezen en nog leuker om hem te winnen!

  Antwoord
 4. Mirjam

  Nou..als dat klopt… tijd zat om dit boek eens te lezen dus 🙂 maarre… in de praktijk doe ik denk ik toch echt iets fout (als de titel van dit boek klopt) want ik heb echt niet meer vrij dan mensen om mij heen ! Haha! In mn hoofd zelfs nog minder vrij dan lijfelijk… loop je te winkelen… kom je weer iets leuks tegen voor je groep, bedenk je ineens een leuke knutsel…… enz, enz…. maar ach, wat maakt het uit….. het is zeker wel het leukste beroep van alle beroepen! Ook een beroep met vele beloningen! Een vrolijk gezichtje, leuke opmerking, lieve knuffel… enz…. genieten tussen de drukte door! 🙂 Ik zou dit bodk graag winnen en dan door eillen geven aan mjjn collega s . Het levert vast leuke gespreksstof op! Enne… laten we eerljjk zijn… een gewonnen boek leest nòg lekkerder dan een zelf gekochte 😉

  Antwoord
 5. Mirjam

  Er staat om te winnen moet je hier rechts je adresgegevens achterlaten… alleen is er rechts niets te zien bij mij in mn scherm…..

  Antwoord
 6. A S

  Dit boek zou ik leuk vinden als cadeau voor mijn vader. Hij is docent en krijgt ook vaak zulke uitspraken te horen

  Antwoord
 7. Enny

  Prima boek om in de 5 (en geen 6) weken schoolvakantie te lezen.

  Antwoord
 8. Renate

  Ik ben nu toch hard toe aan die vakantie ??

  Antwoord
 9. Ivo Mijland

  leuk toch dat nog steeds niet voor iedereen duidelijk is dat de titel niet een mening is van de auteur, maar een geweldige uitspraak van een brugklasser die nadenkt over de wereld om hem heen. Dit boek is een ode aan de hardwerkende medemens die dagelijks weer zorgt dat kinderen een leuke schooltijd hebben. Als uitgever van dit boek geef ik straks graag een exemplaar weg aan een van de mensen die hun reactie nalaten.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!