Recensie

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

‘Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken’

Het zal je maar gezegd worden…

Docent beeldende vorming Pascal Cuypers overkwam het: twee leerlingen die over de vakantiedagen van hun ouders aan het discussiëren waren en zich de vraag stelden waarom ouders eigenlijk niet altijd samen met hun kinderen vrij zouden kunnen nemen. ‘Want dat hebben ouders die in het onderwijs werken wel…’

Dit jaar behaalde de slimmerik die deze oplossing verzon zijn diploma en zal inmiddels het antwoord wel weten: het aantal werkuren van leerkrachten wordt op een andere manier verdeeld over het jaar. De overheid geeft geen extra vrije dagen…

Pascal Cuypers is voor veel docenten geen onbekende vanwege zijn maandelijkse column voor de Nationale Onderwijsgids. Mijn hoop is dat hij, mede door deze verzameling van 49 columns en korte stukken, ook snel voor ouders een goede bekende zal worden. In ieder geval voor de ouders die zitting hebben (of gaan nemen) in een MR, klankbordgroep of ouderraad.

Aan de hand van de auteur zullen zij zich verbazen over het incasseringsvermogen dat een docent nodig heeft, zullen ze zich verwonderen over de ontwikkeling van jongeren in de jaren die zij binnen het middelbaar onderwijs doorbrengen en zullen ze ontroerd raken over al die mooie momenten die Pascal zo treffend weet te beschrijven.

Cuypers zal waarschijnlijk geen onbekende zijn voor beleidsmakers in het Haagse. Zijn kritische blik op de eisen die gesteld worden vanuit Den Haag en de (on-)mogelijkheid om deze toe te passen op goed, betrokken en aantrekkelijk onderwijs voor de leerlingen, zijn prikkelend. Hij breekt keer op keer een lans om bij iedere leerling vérder te kijken dan etiketjes, rugzakken en gedrag.

Pascal Cuypers geeft met zijn boek ‘Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken’ ouders van kinderen in het middelbaar onderwijs de mogelijkheid om weer even ouderwets over het schoolhek te hangen en zich betrokken te weten bij de dagelijkse gang van zaken van hun schoolgaande puber(s). Collega’s zullen herkenning vinden en kunnen zich laten inspireren door zijn enthousiasme voor het onderwijs.

 

Uitgeverij Quirijn verloot een exemplaar van ‘Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken’! Wil jij in de prijzen vallen? Geef dan onderstaand je reactie. Reageren kan tot en met 24 juni 2016.

9 Reacties

 1. Gideon de Haan

  deze recensie smaakt naar meer en nodigt uit tot het lezen van dit boek

  Antwoord
 2. Henrieke Van Dijk

  Heerlijk leesvoer bij zes weken zomervakantie!

  Antwoord
 3. Sandy Klomp

  Dat lijkt mij een interessant boek om te lezen en nog leuker om hem te winnen!

  Antwoord
 4. Mirjam

  Nou..als dat klopt… tijd zat om dit boek eens te lezen dus 🙂 maarre… in de praktijk doe ik denk ik toch echt iets fout (als de titel van dit boek klopt) want ik heb echt niet meer vrij dan mensen om mij heen ! Haha! In mn hoofd zelfs nog minder vrij dan lijfelijk… loop je te winkelen… kom je weer iets leuks tegen voor je groep, bedenk je ineens een leuke knutsel…… enz, enz…. maar ach, wat maakt het uit….. het is zeker wel het leukste beroep van alle beroepen! Ook een beroep met vele beloningen! Een vrolijk gezichtje, leuke opmerking, lieve knuffel… enz…. genieten tussen de drukte door! 🙂 Ik zou dit bodk graag winnen en dan door eillen geven aan mjjn collega s . Het levert vast leuke gespreksstof op! Enne… laten we eerljjk zijn… een gewonnen boek leest nòg lekkerder dan een zelf gekochte 😉

  Antwoord
 5. Mirjam

  Er staat om te winnen moet je hier rechts je adresgegevens achterlaten… alleen is er rechts niets te zien bij mij in mn scherm…..

  Antwoord
 6. A S

  Dit boek zou ik leuk vinden als cadeau voor mijn vader. Hij is docent en krijgt ook vaak zulke uitspraken te horen

  Antwoord
 7. Enny

  Prima boek om in de 5 (en geen 6) weken schoolvakantie te lezen.

  Antwoord
 8. Renate

  Ik ben nu toch hard toe aan die vakantie ??

  Antwoord
 9. Ivo Mijland

  leuk toch dat nog steeds niet voor iedereen duidelijk is dat de titel niet een mening is van de auteur, maar een geweldige uitspraak van een brugklasser die nadenkt over de wereld om hem heen. Dit boek is een ode aan de hardwerkende medemens die dagelijks weer zorgt dat kinderen een leuke schooltijd hebben. Als uitgever van dit boek geef ik straks graag een exemplaar weg aan een van de mensen die hun reactie nalaten.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Samen ben je de basis van je gezin

Samen ben je de basis van je gezin

Als we vragen waar Sharon zich zorgen over maakt, ontdekken we dat het stel elkaar eigenlijk nog niet zo heel erg lang kent. Sharon blijkt, ondanks de anticonceptie, bij hun derde afspraakje zwanger te zijn geworden. En daar vinden de twijfels en vragen die Sharon heeft hun oorsprong: kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg om een gezin te starten? en: als je elkaar nog niet goed kent, hoe ga je er, met een baby, voor zorgen dat je elkaar als man en vrouw beter leert kennen en niet meteen als ‘pappa en mamma’?

Lees meer
Gevaarlijke spelletjes

Gevaarlijke spelletjes

Ook jij schrok je natuurlijk helemaal kapot toen je hoorde van de nieuwste trend onder jongeren. Elkaar gezellig de halsslagader dichtknijpen. Tips voor een gesprek met jouw zoon of dochter.

Lees meer
Eenzaam verdriet

Eenzaam verdriet

Irene vertelt: Al voor de lockdown startte zag onze zoon van 16 zijn vrienden eigenlijk niet meer. Wij waren daar...

Lees meer
Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Nora zit snikkend bij ons aan tafel. Na veel gedoe en een scheiding die lange tijd niet vanzelf ging, om het maar zachtjes uit te drukken, was ze zó blij om de liefde weer te vinden. Nu heeft ze alleen nog maar het gevoel dat ze op eieren moet lopen om niemand te kwetsen. ‘Moet ik dan tussen mijn eigen geluk en het geluk van mijn kinderen kiezen?’

Lees meer
Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!