We deden het een beetje af als ‘gezeur’, die reken- en taaltoets. Waarom zou je dat toch doen, als middelbare school. Gedoe.
Nou… Gedoe was het! De uitkomsten waren dramatisch! 72 procent van de havoklanten heeft de toets niet gehaald! En dan hebben we het over rekenen.
Onze havo-kinderen blijken niet meer in staat om een mavo-proefwerk van 10 jaar geleden een beetje redelijk te maken.
De minister is ook geschrokken van de proef met reken- en taaltoetsen: het verplicht stellen is maar liefst twee jaar uitgesteld. Waarom? Omdat onze kinderen – als ze deze toetsen niet zouden halen – niet door kunnen stromen naar het middelbaar- en hoger onderwijs.
Dat betekent dus eigenlijk dat de diploma’s van de afgelopen jaren én zeker die van de komende twee jaar eigenlijk minder waard zijn dan ooit te voren: de kennis die getoetst is, is van een bedenkelijk niveau. Die zogenaamde havokennis is misschien niet eens meer dan een mavopapiertje waard.
En is dat de schuld van het onderwijs? Ach kom! Het laatste grote onderzoek onder Trouw-lezers heeft de onthutsende uitkomst gegeven dat wij, ouders, met z’n allen voor onze pubers ‘kennis’ en ‘ijverig’ zijn niet zo hoog hebben zitten. Eerlijkheid, dáár hebben onze kinderen iets aan! Dat ze blij kunnen zeggen ‘nee, ik heb mijn huiswerk niet gemaakt’. En dat wij dan dolgelukkig zijn met deze eerlijkheid.
Ik voorspel je: deze eerlijkheid gaat ons nog ver brengen!
Marina wel horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.
Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media.