Beste adviseur ooit!

‘Ik wil je wel helpen hoor mamma’. Om mijn hoofd twee warme peuterhandjes, een klein neusje dat tegen de mijne wrijft. Ik weet het even niet meer, met deze kleine hartendief; zo lief als hij nu is, zo’n monster kan het op zijn tijd zijn.

Driftig, boos, gillen, krijsen en trappelen. En hij moet nog vier jaar worden! Dat gaat nog feest worden als hij op de basisschool besluit om niet mee te willen doen.

De kleine man wil me helpen. Als ik hem vraag ‘waarmee ga je mamma dan helpen?’ komt er een parmantig antwoord. ‘Met mij groot maken natuurlijk!’

Niet heel veel later zit de kleine boeman achter een glas limonade en ik draai in gedachten een lepeltje door mijn beker thee. Een kind dat aanbiedt om zijn moeder te helpen bij het opvoeden… Erger nog: een kind dat wil helpen om zichzelf op het rechte pad te houden. Ben ik zo’n ontaarde moeder of is dit een lief ‘opvoedmomentje’. Ik gok op het laatste en besluit om het aanbod aan te nemen.

‘Lieve schat, je hebt gelijk. Ik kan jouw hulp bij jou opvoeden eigenlijk wel heel goed gebruiken’. Niet heel veel later zit daar een serieuze peuter die mij uitlegt wat hij nodig heeft: veel kusjes en – met een dikke grijns – héél veel snoep!

Toch was het een wereld aanbod! In de loop der jaren heb ik dit ‘geheime wapen’ vaak ingezet. ‘Ik voed jou voor het eerst op, ik weet het regelmatig ook niet meer. Heb je een goede tip?’ En bijna even zo vaak kwám dat goede advies. Als schoolkind waren het vooral vragen over speelgoed, voetballen en die sneakers die de hele klas ook al had.

Naarmate de leeftijd vorderde werden het adviezen die wel heel erg in de buurt kwamen van ‘vertrouwen’, ‘loslaten’ en nogal wat teksten met als rode draad ‘word geen overbezorgde moeder’.

En bijna elke keer heb ik er minimaal ‘iets’ aan gehad. Deze week kreeg ik weer zo’n adviesje. ‘Maak je geen zorgen, dit wil ik echt!’

Of beter gezegd: kleine jongetjes worden écht groot, wen d’r maar aan, mams!

Reageren? Dat kan via Facebook: www.facebook.com/marinavanderwal

Marina van der Wal is moeder van twee zonen. In het dagelijks leven is zij opvoedkundige (al twijfelen haar zoons hier regelmatig aan).

Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media.

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

0 Comments

0 reacties

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!