Beste adviseur ooit!

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

‘Ik wil je wel helpen hoor mamma’. Om mijn hoofd twee warme peuterhandjes, een klein neusje dat tegen de mijne wrijft. Ik weet het even niet meer, met deze kleine hartendief; zo lief als hij nu is, zo’n monster kan het op zijn tijd zijn.

Driftig, boos, gillen, krijsen en trappelen. En hij moet nog vier jaar worden! Dat gaat nog feest worden als hij op de basisschool besluit om niet mee te willen doen.

De kleine man wil me helpen. Als ik hem vraag ‘waarmee ga je mamma dan helpen?’ komt er een parmantig antwoord. ‘Met mij groot maken natuurlijk!’

Niet heel veel later zit de kleine boeman achter een glas limonade en ik draai in gedachten een lepeltje door mijn beker thee. Een kind dat aanbiedt om zijn moeder te helpen bij het opvoeden… Erger nog: een kind dat wil helpen om zichzelf op het rechte pad te houden. Ben ik zo’n ontaarde moeder of is dit een lief ‘opvoedmomentje’. Ik gok op het laatste en besluit om het aanbod aan te nemen.

‘Lieve schat, je hebt gelijk. Ik kan jouw hulp bij jou opvoeden eigenlijk wel heel goed gebruiken’. Niet heel veel later zit daar een serieuze peuter die mij uitlegt wat hij nodig heeft: veel kusjes en – met een dikke grijns – héél veel snoep!

Toch was het een wereld aanbod! In de loop der jaren heb ik dit ‘geheime wapen’ vaak ingezet. ‘Ik voed jou voor het eerst op, ik weet het regelmatig ook niet meer. Heb je een goede tip?’ En bijna even zo vaak kwám dat goede advies. Als schoolkind waren het vooral vragen over speelgoed, voetballen en die sneakers die de hele klas ook al had.

Naarmate de leeftijd vorderde werden het adviezen die wel heel erg in de buurt kwamen van ‘vertrouwen’, ‘loslaten’ en nogal wat teksten met als rode draad ‘word geen overbezorgde moeder’.

En bijna elke keer heb ik er minimaal ‘iets’ aan gehad. Deze week kreeg ik weer zo’n adviesje. ‘Maak je geen zorgen, dit wil ik echt!’

Of beter gezegd: kleine jongetjes worden écht groot, wen d’r maar aan, mams!

Reageren? Dat kan via Facebook: www.facebook.com/marinavanderwal

Marina van der Wal is moeder van twee zonen. In het dagelijks leven is zij opvoedkundige (al twijfelen haar zoons hier regelmatig aan).

Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media.

0 reacties

Eerder verschenen…

Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
Vuurwerk anno 2017

Vuurwerk anno 2017

Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!