Lenig denken voor een soepel leven; denk jij meteen aan ‘flexibel zijn’? Of denk je meteen aan ‘een beetje meewaaien met alle winden’? Je weet wel: zo’n ruggengraat van rubber; geen eigen mening en meelopen met de grote groep. Dát is dus geen flexibiliteit!
In dit blog: Lenig Denken helpt om flexibel te zijn
Flexibiliteit is het vermogen van het brein om te buigen, aan te passen en van koers te veranderen wanneer dat nodig is. Zónder je eigen waarden en normen hiervoor aan te passen. Tenzij jij vindt dat dit wel nodig is: een boef die in de gevangenis tot inkeer komt en besluit om nooit meer te stelen is flexibel (hij past zich aan) én kiest er voor om zijn normen aan te passen (ik steel niet van anderen).
Je gedrag aan kunnen passen helpt onze kinderen om veerkrachtig te zijn bij tegenslag, open te staan voor nieuwe ideeën en effectief te reageren op veranderingen.
Wat is Flexibiliteit en waarom is het belangrijk?
Flexibiliteit betekent het vermogen om vlot en efficiënt te schakelen tussen verschillende taken, denkwijzen of situaties. Het stelt kinderen in staat om problemen vanuit verschillende perspectieven te bekijken en zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Dit leidt tot creatief denken, veerkracht en een betere omgang met verandering.
Flexibiliteit in Praktijk
In het sociale leven: Kinderen met flexibiliteit kunnen gemakkelijk van gespreksonderwerp veranderen en zich aanpassen aan verschillende groepen mensen.
Op school: Het stelt kinderen in staat om verschillende leerstrategieën te proberen en aan te passen aan verschillende lesmethoden. En ja, die moet je dan wel kennen; dat vraagt meestal om flexibilteit van ouders: op zoek gaan naar deze informatie. In de cursus Happy Huiswerk behandel ik ze trouwens ook, de verschillende leerstrategieën en hoe je kind ze in kan zetten.
Bij tegenslag: Flexibiliteit helpt kinderen om op een meer kalme en bedachtzame manier te reageren op emotionele uitdagingen.
Je gedrag of gedachten aan kunnen passen helpt je om van (lastige) uitdagingen kansen te maken.
TIPS
Stimuleer creatief spel: Geef je kinderen de ruimte om te experimenteren met verschillende spelletjes en speelgoed om hun verbeelding te prikkelen. Dat geldt natuurlijk vooral voor jongeren kinderen.
Geef het goede voorbeeld: Laat flexibiliteit zien in je eigen denken en gedrag, en bespreek met je kinderen waarom je bepaalde beslissingen neemt.
Zeker voor pubers is het belangrijk dat je nieuwe ervaringen aanmoedigt: Stimuleer het deelnemen aan verschillende activiteiten of clubs om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en andere perspectieven te verkennen.
Help je pubers om na te denken over hun reacties en acties in bepaalde situaties, zodat ze kunnen leren en zich kunnen aanpassen aan vergelijkbare situaties in de toekomst.
Geef je pubers meer verantwoordelijkheden en de vrijheid om beslissingen te nemen, zodat ze leren omgaan met veranderingen en onverwachte gebeurtenissen. Dat is voor ons als ouders vaak eng: kunnen ze wel de juiste beslissingen nemen? Daarom is het zo belangrijk om met elkaar te praten; terugkijken op situaties, de gekozen optie bespreken en ook alternatieven aandacht geven. Niet omdat het ‘niet goed is gegaan’ maar om te kijken wat je een volgende keer kunt besluiten.
In de Online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren!’ leer je meer over de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Een paar keer per jaar starten we met deze cursus. Na de start heb je onbeperkt toegang. Klik hier om je naam vrijblijvend op de wachtlijst te plaatsen zodat we je kunnen uitnodigen als we weer van start gaan. Je vindt alle informatie over deze Online Cursus via deze link >>