Selecteer een pagina
marina van der wal schrijft over het opvoeden en opgroeien van kinderen en pubers

Veerkracht betekent dat je op kunt staan als je gevallen bent

Veerkracht is als een veer in ons leven. Veerkracht betekent dat je op kunt staan als je gevallen bent. Het zorgt ervoor dat we kunnen terugveren na uitdagingen en tegenslagen. Als ouders spelen we een belangrijke rol in het bouwen van deze veerkracht bij onze kinderen. Een van de belangrijkste bouwstenen voor veerkracht zijn de executieve functies, de mentale processen die kinderen helpen om hun gedrag te beheersen, te plannen, te organiseren, flexibel te zijn en hun emoties te reguleren. Laten we verkennen waarom deze vijf functies zo essentieel zijn voor veerkracht in het leven van onze kinderen.

In dit blog: kinderen zijn gelukkiger als ze veerkracht hebben

Marina van der Wal schrijft over veerkracht en weerbaarheid van kinderen en pubers

Waarom zijn Executieve Functies Belangrijk voor Veerkracht?

Je impulsen de baas

Kinderen die in staat zijn om hun impulsen te beheersen, kunnen eerst nadenken voordat ze handelen. Dit helpt hen om verstandige keuzes te maken, ook in moeilijke situaties. Een kind dat zijn of haar impulsen de baas is, kan bijvoorbeeld nadenken voordat het reageert op provocaties, waardoor het conflicten kan verminderen en veerkrachtiger kan zijn.

Dingen voor elkaar krijgen

Door het vermogen te ontwikkelen om te plannen en te organiseren, kunnen kinderen hun tijd en taken beter beheren. Dit stelt hen in staat om realistische doelen te stellen en een gevoel van controle te hebben over hun leven. Een kind dat weet hoe te plannen, kan veerkrachtig zijn wanneer het te maken krijgt met drukke schema’s en uitdagende deadlines, bijvoorbeeld als het gaat studeren.

Aanpassen zonder jezelf te verliezen

Flexibel kunnen zijn stelt kinderen in staat om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en situaties van verschillende kanten te bekijken. Het maakt hen open-minded en helpt hen om met wendbaarheid en creativiteit te reageren op veranderingen. Een kind dat flexibel is, is veerkrachtig als er onverwachte gebeurtenissen, tegenslagen of uitdagingen op zijn of haar levenspad komen.

‘Kijk naar je eigen!’

Het vermogen om naar je eigen gedrag te kunnen kijken stelt kinderen in staat om verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en te leren van hun fouten. Het moedigt hen aan om op een gezonde manier met uitdagingen om te gaan. 

Een innerlijke stuurman

Het kunnen herkennen, begrijpen en beheersen van emoties is van onschatbare waarde voor veerkracht. Kinderen die een ‘innerlijke stuurman’ hebben, die emotieregulatie beheersen, kunnen hun emoties op een gezonde manier uiten en omgaan met stressvolle situaties. 

Veerkrachtige mensen zijn gelukkiger. Ze hebben een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

Hierom wil je investeren in de ontwikkeling van executieve functies!

Kinderen met goed ontwikkelde executieve functies kunnen effectiever problemen oplossen en strategieën bedenken om uitdagingen het hoofd te bieden, wat hun veerkracht versterkt.

Executieve functies dragen bij aan een verbeterde concentratie, routines in studiegewoonten en goed georganiseerd zijn. Je bent vast niet verbaasd dat dit betere cijfers en prestaties oplevert. Maar niet alleen cijfers op school worden beïnvloed door het wel of niet goed kunnen en organiseren; in bijna iedere functie wordt deze vaardigheid op een of andere manier van je verwacht.

Flexibiliteit helpt je niet alleen om je aan te kunnen passen aan veranderende omstandigheden; flexibiliteit is ook direct gelinkt aan inlevingsvermogen. Je gedrag aan de situatie kunnen aanpassen betekent dus ook dat je meer kans hebt op leuke vriendschappen en relaties; omdat je niet star bent, kunt luisteren en je eigen mening en ideeën niet meteen als ‘de enige waarheid ziet’.

Het begrijpen van je eigen emoties én je kunnen beheersen, stelt kinderen in staat om gezonde relaties op te bouwen, empathie te tonen en conflicten op te lossen. Kinderen die moeite hebben met het sturen van hun eigen emoties, klagen vaker over stress, angststoornissen en andere mentale gezondheidsproblemen.

Diezelfde veerkrachtige mensen hebben beter ontwikkelde executieve functies; de één beter dan de ander. Je kunt natuurlijk niet goed in álles zijn. Dat hoeft ook helemaal niet. Juist omdat al die functies heel nauw met elkaar verbonden zijn, ondersteunen ze elkaar ook en helpen om in balans te blijven als mens. In voor- en tegenspoed.

In de Online cursus ‘Zelfvertrouwen kun je leren!’ leer je meer over de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Een paar keer per jaar starten we met deze cursus. Na de start heb je onbeperkt toegang. Klik hier om je naam vrijblijvend op de wachtlijst te plaatsen zodat we je kunnen uitnodigen als we weer van start gaan. Je vindt alle informatie over deze Online Cursus via deze link >>

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer