De noodzaak voor een financiële opvoeding wordt steeds belangrijker: de verleidingen voor onze kinderen worden groter, de manier waarop er verleid wordt door bedrijven wordt venijniger en lastiger te weerstaan. De kans op het ontwikkelen van schulden wordt groter. Leren sparen is belangrijk. Leren uitgeven belangrijker. Want: weinig financiële opvoeding is een springplank naar schulden.
Waarom is een financiële opvoeding zo belangrijk?
De noodzaak voor een financiële opvoeding wordt steeds belangrijker: de verleidingen voor onze kinderen worden groter, de manier waarop er verleid wordt door bedrijven wordt venijniger en lastiger te weerstaan. Niet in de minste plaats omdat ‘bezit’ en ‘uitstraling’ steeds vaker bij onze identiteit lijken te gaan horen.
Met de manier waarop wij als ouders financiële keuzes maken, hebben we direct invloed op de wijze waarop onze kinderen hún keuzes maken. Dit zijn niet alleen keuzes over wel of niet (gaan) sparen maar ook hoe geld uitgegeven wordt en of er te veel risico genomen wordt met schulden of grote financiële zorgen.
Op = Op
Kinderen van ouders die (zelf) niet sterk zijn in het beheren van financiën, vragen vaker om extra geld omdat ze niet met hun zakgeld uitkomen én ontwikkelen eerder en vaker schulden.
Dat is een stevige uitspraak van onderzoekers die in opdracht van een aantal banken onderzoek deden naar de invloed van het financiële gedrag van ouders op hun kinderen.
De groep jongeren die geen zakgeld krijgt en niet leert dat ‘eigen’ geld op kan en dat je je uitgaven ook als puber moet (leren) budgetteren hoort ook bij deze risicogroep. Voor hen gaat de titel van dit blog in meerdere mate op: te weinig financiële opvoeding is een springplank naar schulden. Ook op volwassen leeftijd.
Zakgeld is geen speelgeld
In de afgelopen weken heb je de serie over de executieve functies kunnen volgen. Als er een manier is om de functies ‘zelfbeheersing’ en ‘planning’ te helpen ontwikkelen, dan is het het geven van zakgeld wel. Mits je als ouders dus stevig in je schoenen blijft staan als je kinderen komen vragen om ‘meer’ omdat het zakgeld ‘op’ is.
Natuurlijk wordt het lastig, als jouw zoon of dochter stampvoetend voor je neus staat omdat je ‘nee’ zegt als er gevraagd wordt om meer zakgeld. Je bent moe, net ongesteld, je moet al voor de zesde keer op rij ergens ‘nee’ tegen zeggen, je kind heeft net een onvoldoende gehaald, de andere ouder is zijn of haar beloften niet nagekomen…
Er kunnen tientallen redenen zijn om toch door de knieën te gaan. Op het moment dat dit dreigt te gebeuren, denk dan even aan deze zin: zakgeld is geen speelgeld, het is léérgeld! En bedenk je dan meteen dat ze van jou leren dat ook een werkgever geen extra duit in het zakje doet als jouw maand iets langer blijkt te zijn dan je salaris.
‘nee’ is ook antwoord
En weet je wat blijkt? Als jij je rug recht houdt bij dit soort drama’s, dan help je je puber om ook wat betreft financiën steviger in het leven te staan; kinderen die ouders hebben die ‘nee’ durven te zeggen als er om extra zakgeld gebedeld wordt, die blijken hun geldzaken ook als ze volwassen zijn, beter op orde te hebben. De groep jongeren waarvan de ouders denken ‘ach, ze zijn nog jong, wat kan het schelen…’ blijken voornamelijk te leren hoe je geld uitgeeft.
Grenzen stellen: reken eens uit wat het je op jaarbasis bespaart
Misschien komt het je wel goed uit, duidelijker worden tegen je pubers en het echt alleen bij het zakgeld gaan houden; je bespaart er wellicht flink wat geld op, zeker als je gaat bedenken hoeveel euro dit op jaarbasis kan zijn. Maar, dan ben je er nog niet, als het gaat om een stevige financiële basis in het leven van jouw kinderen; ook de manier waarop jij met je eigen geld omgaat en over je financiën praat heeft invloed. Niet alleen nu maar ook later, als ze volwassen zijn en op eigen benen staan.
Ben je een zoekende of een degelijke ouder?
Kortom: als je het niet voor jezelf doet, dan doe je het voor de toekomst van je kinderen: je financiën op orde krijgen. Het bijhouden van een kasboekje is dan een oplossing. Dat vraagt wel om veel discipline. Je kunt er voor kiezen om PorteRenee op Instagram te volgen. Je krijgt hier veel en gratis tips. Wil je het komende jaar je financiën helemaal op orde krijgen, hebben of houden, dan kies je voor de MoneyPlanner. Zeker als je vorig jaar deze planner ook hebt gebruikt, heb je ontdekt hoe makkelijk het inkomsten en uitgaven bijhouden kan zijn. Ook hoeveel je hiervan leert én hiermee kunt besparen. Met een tijdsinvestering van niet meer dan 10 minuten per week. Tel uit je winst.
Hollen of stilstaan
Is het bij jou regelmatig hollen of stilstaan, als het om geld gaat? De dagen net na het storten van je salaris kun je je rijkdom niet op en naarmate de maand vordert begin je je meer zorgen te maken, schrap je de toetjes van het menu en kost het je moeite om de laatste eindjes aan elkaar te knopen. Of je plundert iedere maand je spaarrekening die daarmee niet of te langzaam groeit. Als je jezelf hierin herkent, dan is de kans groot dat je hoort bij de grote groep ‘zoekende ouders’ als het gaat om financiële stabiliteit. Voor banken is dit gedrag een voorteken dat je kind problematisch (financieel) gedrag kan gaan vertonen. De degelijke sparende ouders, die de lastige momenten van ‘nee-zeggen’ incasseren, geven hun kinderen ook hier een voorsprong in het leven.
Het is niet alleen zo dat weinig financiële opvoeding een springplank naar schulden is. Het is ook het voorbeeld dat wij als ouders geven wat belangrijk is.
Motivatie, overzicht, rust en informatie
Naast de beproefde manier om in- en uitgaven duidelijk bij te houden, helpt Renee je in deze uitgave ook weer om je maand financieel te plannen. Tussen de maandoverzichten staat ook deze MoneyPlanner weer bol van informatie en motiverende teksten om door te gaan op de ingeslagen weg. Om te starten met de MoneyPlanner hoef je niet te wachten tot het nieuwe jaar. Je kunt iedere maand starten.
De inhoud van de nieuwe editie is grotendeels vernieuwd en een leerzame aanvulling op de vorige. De cover is, op een nieuwe kleur na (lavendelblauw), hetzelfde gebleven. De ondertitel verschilt; vorig jaar was de boodschap dat we onze financiën (nog beter) op orde moesten zien te krijgen met hulp van de MoneyPlanner. Dit jaar gaan we iedere maand (iets) rijker worden.
Het zijn geen loze ‘ondertitels’ of beloften: Renee Lamboo en haar man Kasper laten in de praktijk al jaren zien dat hun praktische tips, waar ze op de socials over vertellen, echt werken. Het resultaat: een schuld van € 40.000 weggewerkt én een hypotheekvrij huis. Voor wie Renee (en Kasper) nog niet kennen: ik heb het niet over twee gearriveerde zestigplussers die hun schaapjes op het droge hebben. Renee (en Kasper) zijn frisse, fruitige veertigers.
Dit jaar levert de uitgever bij de eerste druk ook nog twee vellen stickers bij het boek. Voor lezers die ‘sticker-gevoelig’ zijn natuurlijk leuk. Tijdens mijn jeugd was de sticker-hype voor alles wat je als kind goed doet er nog niet; ik ben er duidelijk ongevoelig voor…