Punteren in Berlijn

Ik heb een vraag. Een vraag aan de dames en heren didactici.
Over het principe leren en welke omgeving een puber nodig heeft om uberhaupt iets in zich op te nemen. De reden: puber2 is met ‘schoolreis’ geweest. Een nacht met de bus naar Berlijn. Daar ‘s ochtends op een vroeg uur aankomen, een dag door de stad sjokken en dan aan het eind van de dag weer in de bus om de terugreis te aanvaarden. Om half vijf ’s ochtends sta je, bij school, slaperig op een bus te wachten.Totalloss duiken de dames en heren rond vijf uur hun bed in om dan 12 uur later katterig wakker te worden. Zelfs een overdosis aan energy-drinks heeft een vorm van totale uitputting niet weten te voorkomen.

Het klinkt avontuurlijk maar bij mij roept dit alles toch de vraag op of school voor het avontuur of om te leren is? Want dat laatste, het leeraspect, trek ik bij een programma als dit Berlijn-uitje sterk in twijfel; na een nacht feesten in de bus zal het ‘lerende puberbrein’ niet meer op ontvangst staan. Ik word hierbij trouwens gesteund door een aantal leerlingen: ‘het was wel lachen’ en: ‘ja, ik heb wel dingen gezien, maar ik weet niet meer wat. Te moe.’
Misschien kunt u, vanuit didactisch oogpunt eens overwegen om gewoon een dagje te gaan punteren. In eigen land, wel te verstaan. Geen uitputtingsslag in een bus maar slechts een uur of twee rijden. Dan krijgen de computermuis-armpjes een dag lang een andere beweging en ontwikkelen ze een beetje een idee over het land waar ze in opgroeien.  Tijdens vakanties gaan de meeste dames en heren met hun ouders namelijk vér de grens over. Naar Berlijn bijvoorbeeld, of andere avontuurlijke oorden.
Didactisch lijkt Giethoorn me op alle fronten verdedigbaar.

 

Marina van der Wal is moeder van twee pubers die regelmatig stofzuigen, tuin opruimen, de tv verplaatsen of een bank opzij zetten. Samen met Jan Dijkgraaf schreef zij ‘Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek‘. Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk. 

Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

 

Meer informatie? www.marinavanderwal.nl
Facebook: https://www.facebook.com/marinavanderwal
Twitter: @marinavanderwal  |   @puberboek   |   @puberexpert

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media

 

 

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

De noodzaak voor een financiële opvoeding wordt steeds belangrijker: de verleidingen voor onze kinderen worden groter, de manier waarop er verleid wordt door bedrijven wordt venijniger en lastiger te weerstaan. De kans op het ontwikkelen van schulden wordt groter. Leren sparen is belangrijk. Leren uitgeven belangrijker. Want: weinig financiële opvoeding is een springplank naar schulden.

Lees meer

De gestreste samenleving

‘Hoe kan het toch, dat er zoveel mensen, zoveel jongeren ook, de ratrace niet meer bij kunnen houden? En hoe is het zo ver gekomen dat zoveel mensen lijden onder ‘onverklaarbare klachten’ en dat de groep jongeren die hier onder lijdt steeds groter wordt?’

Lees meer

De balans tussen Gevoel en Actie

Emotieregulatie gaat over het vermogen om emoties te herkennen, deze emoties te begrijpen en daarna deze emoties ook nog eens in goede banen te leiden. Het betekent niet dat je je emoties zou moeten onderdrukken, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier uit.

Lees meer

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!

Binnenkort: een Online Bijeenkomst over Vapen!

Waar we het tijdens deze Online Bijeenkomst in ieder geval over gaan hebben:
* Zijn pubers meer verslavings gevoelig dan volwassenen?
* Hoe ga je het gesprek met je kinderen aan over een fenomeen als vapen?
* Kun je je kinderen hier tegen beschermen?
* Werkt verbieden?
* En straffen, werkt dat?
* Is het handig om een rijbewijs te beloven, als ze niet gaan vapen of roken?
* Jouw vragen komen natuurlijk ook aan bod!

Deelnemen? Schrijf je vrijblijvend in, dan houden we je op de hoogte!

We houden je op de hoogte!