Niet kiezen is de helft verliezen

Keuzes maken, dat hoort bij het leven. Als ouders je die les ontnemen als kind, dan maak je een slechte start in het leven!

Kiezen is altijd moeilijk. Wil je een roze snoepje of een witte? Of wil je die rode broek of die roze? En ook speelgoed kiezen is lastig: een auto die op afstand bestuurbaar is of toch maar liever die doos lego…

En al dat gekies, dat is eigenlijk oefenen voor later: kiezen van een school, kiezen voor een vakkenpakket, kiezen van een beroepsopleiding, samenwonen of trouwen…

Keuzes maken horen bij het leven; niet kunnen kiezen kan een mens flink in problemen brengen. Je wordt er doodmoe van en uiteindelijk raak je misschien wel burnout als je geen keuzes kunt maken tussen belangrijke taken en minder belangrijke op je werk. Twijfelaars komen niet ver in het verkeer: rechts af, links af, rechtdoor… Voor je het weet draai je rondjes op een rotonde omdat kiezen zo lastig is.

Ouders ontnemen kun kinderen een belangrijke levensles door ze nooit (of te weinig) te laten kiezen. Ze ontnemen hun kind een belangrijke ontwikkeling en uiteindelijk leidt dat tot achterstand. Daarom kan ik zo kwaad worden over de commercial van marktplaats: ouders uitdagen om hun kind álles te geven vind ik immoreel. Het maakt dat kinderen nooit leren om met frustraties om te gaan, een cadeau heel speciaal te vinden en écht blij te zijn. Met crisis heeft deze boodschap zéker niets te maken: ja, met een emotionele crisis. Als deze kinderen volwassen zijn. En dat lost de gezondheidszorg dan weer op. Van door ons bespaard geld.

Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media.

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

De noodzaak voor een financiële opvoeding wordt steeds belangrijker: de verleidingen voor onze kinderen worden groter, de manier waarop er verleid wordt door bedrijven wordt venijniger en lastiger te weerstaan. De kans op het ontwikkelen van schulden wordt groter. Leren sparen is belangrijk. Leren uitgeven belangrijker. Want: weinig financiële opvoeding is een springplank naar schulden.

Lees meer

De gestreste samenleving

‘Hoe kan het toch, dat er zoveel mensen, zoveel jongeren ook, de ratrace niet meer bij kunnen houden? En hoe is het zo ver gekomen dat zoveel mensen lijden onder ‘onverklaarbare klachten’ en dat de groep jongeren die hier onder lijdt steeds groter wordt?’

Lees meer

De balans tussen Gevoel en Actie

Emotieregulatie gaat over het vermogen om emoties te herkennen, deze emoties te begrijpen en daarna deze emoties ook nog eens in goede banen te leiden. Het betekent niet dat je je emoties zou moeten onderdrukken, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier uit.

Lees meer

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!

Binnenkort: een Online Bijeenkomst over Vapen!

Waar we het tijdens deze Online Bijeenkomst in ieder geval over gaan hebben:
* Zijn pubers meer verslavings gevoelig dan volwassenen?
* Hoe ga je het gesprek met je kinderen aan over een fenomeen als vapen?
* Kun je je kinderen hier tegen beschermen?
* Werkt verbieden?
* En straffen, werkt dat?
* Is het handig om een rijbewijs te beloven, als ze niet gaan vapen of roken?
* Jouw vragen komen natuurlijk ook aan bod!

Deelnemen? Schrijf je vrijblijvend in, dan houden we je op de hoogte!

We houden je op de hoogte!