Deze week hebben we ‘de week van het geld’ achter de rug. Grote kans dat ook jouw basisschoolkind van alles heeft geleerd over geld: waar het gemaakt wordt, hoe het gemaakt wordt, dat je kunt sparen en de voordelen van een pinpas. Misschien ben je zelfs wel naar een bank gesleurd om nu eindelijk eens die spaar- en betaalrekening te openen. Terwijl jij je handtekening onder een contract zet, kijkt je kind begerig naar het cadeautje wat er aan die rekening vastzit…
Kinderen hebben niet zo heel veel met geld. Vraag een kleuter naar ‘iets’ dat heel veel centjes kost en ze geven een voorbeeld van een groot ding. Dat een kleine robijn veel en veel meer waard is dan de reuze knuffelpanda van de kermis, dat vinden ze eigenlijk best wel gek.
Nog zo iets aparts: een spaarpot. Een kind heeft pas het idee dat het ‘rijk is’, als het kan zien hoeveel geld er in een pot zit.
Dat prachtig versierde roze spaarvarken is misschien toch niet zo’n handig idee. Leer je kind budgetteren door het letterlijk ‘potjes’ te geven: een pot voor het ‘bras’ geld, een pot voor het spaargeld en bijvoorbeeld een pot voor het geld wat ze op zij kunnen zetten voor cadeautjes.
En misschien is de wijste les wel het feit dat geld op een goed moment ook op kan zijn: leen nooit geld.
Op is op.
Nog een paar tips:
- Leer kinderen dat geld op een gegeven moment ook op is. Geen geld? Dan ook niet lenen!
- Geef een kind een spaarpot waar het de spaarcentjes ook daadwerkelijk kan zien.
- Laat kinderen vanaf een jaar op 10 een kasboekje bijhouden. Dat geeft overzicht en ze leren meteen!
- Met geld leren omgaan is meteen leren rekenen. Laat ze (een deel) van de boodschappen optellen.
- Kleuters die tot 10 kunnen tellen laat je appels tellen, een 10 jarige laat je de prijs van de pakken zuivel bij elkaar optellen.
Marina van der Wal is moeder van twee zonen. Samen met Jan Dijkgraaf schreef Marina ‘Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek‘. Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk.
Dat geld ook ‘op’ kan vindt Marina één van de wijste lessen die je kinderen kunt leren.
Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.
Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media.