Selecteer een pagina

Wijs met sociale media?

We snappen het niet meer zo goed, dat internet-gedoe van onze kinderen… En ach, waarom zouden we ook?
En daarmee hebben we ons als ouders niet alleen buiten spel gezet, we blijken ook ronduit goedgelovige sukkels te zijn als het gaat om ons zicht op al die digitale activiteiten van ons kroost! Om je even ongerust te maken: bijna de helft van de pubers minimaliseert zijn of haar beeldscherm als één van de ouders binnenkomst. Misschien schrik je daar niet zo van, maar weet je dat  jouw puber één van die kinderen kan zijn die een apart e-mailaccount heeft aangemaakt waar jij niet van op de hoogte bent? Dat is toch een 16% van de pubers uit dit onderzoek. Nog eentje? Eén op de tien jongeren bezoekt wel eens een chatroom – da’s praten met vreemde mensen – en 52% van de ouders denkt er achter te kunnen komen wat hun puber allemaal op internet uitspookt.
Voor dat laatste heb ik een verrassing voor je: keep on dreaming! Als wij met z’n allen niet weten wát ze doen, welke social media onze kinderen gebruiken, dan weten we niets en komen we niets te weten ook! Dus: allemaal een Facebook-account aanmaken! Vandaag nog. En meteen even kijken op de website van www.mediawijsheid.nl Komende week is het de week van de mediawijsheid! Doe er je voordeel mee.
Zelf is Marina een fervent gebruiker van sociale media; twitter, linkedin en Facebook kennen voor haar weinig geheimen. Haar eigen zoons zijn twijfelachtig over de ‘vriendschap’ met hun moeder op Facebook. 

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media.

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer