Met babystapjes kom je verder!

blog

vader en moeder ruzie met zoon

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

Uit een onderzoek dat ik een tijdje geleden gedaan heb, bleek dat bij ruim 80% van de pubers het maken van huiswerk een regelrecht drama is. Bij een kleine groep herstelde zich dit, naarmate het jaar vorderde. Maar bij de grote groep blijkt het een heel jaar dweilen met de kraan open te blijven. 

Dit hebben wij geleerd als het gaat om een schooljaar zonder proefwerk-paniek: je hebt als ouders een plan nodig. want als je een plan hebt, dan heb je ook een moment dat je, ruim voor de paniek toe gaat slaan, in kunt grijpen. En nee: het maken van dit plan, het stellen van deze doelen, kun je niet aan een puber vragen. Pubers hebben een lange termijn planning tot de volgende pauze. Pubers zijn bij de start van een schooljaar nog lang niet bezig met het overgangsrapport.   

De komende dagen krijg je van ons 6 tips over het stellen van doelen. Dit is tip 5

In dit blog: met babystapjes kom je verder!

Het was onze oudste zoon die ons leerde dat een schooljaar voor hem één grote, onoverkomelijke berg was. Hij stond aan het begin van het school voor die berg en kon alleen maar in lichte paniek denken ‘hoe ga ik hier dit jaar weer overheen komen?’ 

In de persoonlijke begeleidingen hebben we dit gesprek als een ‘leermoment’ ter harte genomen en zeker Gideon heeft deze beeldspraak vaak gebruikt in gesprekken met pubers. 

Voor onze zoon, en al die pubers die we later in de praktijk hebben gesproken, hebben we het plaatje van de ‘veel te hoge berg’ vertaald naar heuvels. Iedere proefwerkweek zijn we gaan benaderen als een heuvel. Een heuvel die prima te nemen was én die uitzicht bood over de weg die nog te gaan was. Je kunt het ook ‘een taak in kleine porties opdelen’ noemen. Of: neem babystapjes in plaats van grote stappen. 

Als je een doel voor ogen hebt, als je een plan hebt, dan kan dit ook makkelijk: je taak in kleine porties opdelen of een onneembare berg vertalen naar een aantal heuvels of hobbels die je nog moet nemen. 

Met een doel weet je namelijk in hoeveel kleine porties je een taak kunt opdelen omdat je op de hoogte bent van de tijd en energie die al die kleine porties gaan kosten. 

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar dit heet… plannen! Zonder een plan is het onmogelijk om te plannen! 

Tijdens ‘Met een Vliegende Start het Nieuwe Schooljaar in!’ gaan we je daar mee helpen: het maken van een plan en het stellen van een doel. 

Inschrijven doe je via deze link >> 

In het volgende, laatste blog in deze serie: Maak gebruik van het teletubbie effect

7 Reacties

 1. Ria

  Dank je wel weer, voor deze fijne informatie. Echt blij mee!

  Antwoord
  • admin

   Meer dan graag gedaan, Ria!

   Antwoord
 2. Deirdre

  Ik heb zo’n zin in die week in september!

  Antwoord
  • admin

   Wij ook!

   Antwoord
 3. Saskia

  Gaan jullie hier ook verder op in tijdens de vliegende start?

  Antwoord
  • admin

   Dat gaan we zeker doen!

   Antwoord
 4. Peter

  Van bergen naar heuvels. Die ga ik onthouden!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
Vuurwerk anno 2017

Vuurwerk anno 2017

Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!