vader en moeder ruzie met zoon

Met babystapjes kom je verder!

Uit een onderzoek dat ik een tijdje geleden gedaan heb, bleek dat bij ruim 80% van de pubers het maken van huiswerk een regelrecht drama is. Bij een kleine groep herstelde zich dit, naarmate het jaar vorderde. Maar bij de grote groep blijkt het een heel jaar dweilen met de kraan open te blijven. 

Dit hebben wij geleerd als het gaat om een schooljaar zonder proefwerk-paniek: je hebt als ouders een plan nodig. want als je een plan hebt, dan heb je ook een moment dat je, ruim voor de paniek toe gaat slaan, in kunt grijpen. En nee: het maken van dit plan, het stellen van deze doelen, kun je niet aan een puber vragen. Pubers hebben een lange termijn planning tot de volgende pauze. Pubers zijn bij de start van een schooljaar nog lang niet bezig met het overgangsrapport.   

De komende dagen krijg je van ons 6 tips over het stellen van doelen. Dit is tip 5

In dit blog: met babystapjes kom je verder!

Het was onze oudste zoon die ons leerde dat een schooljaar voor hem één grote, onoverkomelijke berg was. Hij stond aan het begin van het school voor die berg en kon alleen maar in lichte paniek denken ‘hoe ga ik hier dit jaar weer overheen komen?’ 

In de persoonlijke begeleidingen hebben we dit gesprek als een ‘leermoment’ ter harte genomen en zeker Gideon heeft deze beeldspraak vaak gebruikt in gesprekken met pubers. 

Voor onze zoon, en al die pubers die we later in de praktijk hebben gesproken, hebben we het plaatje van de ‘veel te hoge berg’ vertaald naar heuvels. Iedere proefwerkweek zijn we gaan benaderen als een heuvel. Een heuvel die prima te nemen was én die uitzicht bood over de weg die nog te gaan was. Je kunt het ook ‘een taak in kleine porties opdelen’ noemen. Of: neem babystapjes in plaats van grote stappen. 

Als je een doel voor ogen hebt, als je een plan hebt, dan kan dit ook makkelijk: je taak in kleine porties opdelen of een onneembare berg vertalen naar een aantal heuvels of hobbels die je nog moet nemen. 

Met een doel weet je namelijk in hoeveel kleine porties je een taak kunt opdelen omdat je op de hoogte bent van de tijd en energie die al die kleine porties gaan kosten. 

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar dit heet… plannen! Zonder een plan is het onmogelijk om te plannen! 

Tijdens ‘Met een Vliegende Start het Nieuwe Schooljaar in!’ gaan we je daar mee helpen: het maken van een plan en het stellen van een doel. 

Inschrijven doe je via deze link >> 

In het volgende, laatste blog in deze serie: Maak gebruik van het teletubbie effect

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer