vader en moeder ruzie met zoon

Met babystapjes kom je verder!

Uit een onderzoek dat ik een tijdje geleden gedaan heb, bleek dat bij ruim 80% van de pubers het maken van huiswerk een regelrecht drama is. Bij een kleine groep herstelde zich dit, naarmate het jaar vorderde. Maar bij de grote groep blijkt het een heel jaar dweilen met de kraan open te blijven. 

Dit hebben wij geleerd als het gaat om een schooljaar zonder proefwerk-paniek: je hebt als ouders een plan nodig. want als je een plan hebt, dan heb je ook een moment dat je, ruim voor de paniek toe gaat slaan, in kunt grijpen. En nee: het maken van dit plan, het stellen van deze doelen, kun je niet aan een puber vragen. Pubers hebben een lange termijn planning tot de volgende pauze. Pubers zijn bij de start van een schooljaar nog lang niet bezig met het overgangsrapport.   

De komende dagen krijg je van ons 6 tips over het stellen van doelen. Dit is tip 5

In dit blog: met babystapjes kom je verder!

Het was onze oudste zoon die ons leerde dat een schooljaar voor hem één grote, onoverkomelijke berg was. Hij stond aan het begin van het school voor die berg en kon alleen maar in lichte paniek denken ‘hoe ga ik hier dit jaar weer overheen komen?’ 

In de persoonlijke begeleidingen hebben we dit gesprek als een ‘leermoment’ ter harte genomen en zeker Gideon heeft deze beeldspraak vaak gebruikt in gesprekken met pubers. 

Voor onze zoon, en al die pubers die we later in de praktijk hebben gesproken, hebben we het plaatje van de ‘veel te hoge berg’ vertaald naar heuvels. Iedere proefwerkweek zijn we gaan benaderen als een heuvel. Een heuvel die prima te nemen was én die uitzicht bood over de weg die nog te gaan was. Je kunt het ook ‘een taak in kleine porties opdelen’ noemen. Of: neem babystapjes in plaats van grote stappen. 

Als je een doel voor ogen hebt, als je een plan hebt, dan kan dit ook makkelijk: je taak in kleine porties opdelen of een onneembare berg vertalen naar een aantal heuvels of hobbels die je nog moet nemen. 

Met een doel weet je namelijk in hoeveel kleine porties je een taak kunt opdelen omdat je op de hoogte bent van de tijd en energie die al die kleine porties gaan kosten. 

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar dit heet… plannen! Zonder een plan is het onmogelijk om te plannen! 

Tijdens ‘Met een Vliegende Start het Nieuwe Schooljaar in!’ gaan we je daar mee helpen: het maken van een plan en het stellen van een doel. 

Inschrijven doe je via deze link >> 

In het volgende, laatste blog in deze serie: Maak gebruik van het teletubbie effect

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

De noodzaak voor een financiële opvoeding wordt steeds belangrijker: de verleidingen voor onze kinderen worden groter, de manier waarop er verleid wordt door bedrijven wordt venijniger en lastiger te weerstaan. De kans op het ontwikkelen van schulden wordt groter. Leren sparen is belangrijk. Leren uitgeven belangrijker. Want: weinig financiële opvoeding is een springplank naar schulden.

Lees meer

De gestreste samenleving

‘Hoe kan het toch, dat er zoveel mensen, zoveel jongeren ook, de ratrace niet meer bij kunnen houden? En hoe is het zo ver gekomen dat zoveel mensen lijden onder ‘onverklaarbare klachten’ en dat de groep jongeren die hier onder lijdt steeds groter wordt?’

Lees meer

De balans tussen Gevoel en Actie

Emotieregulatie gaat over het vermogen om emoties te herkennen, deze emoties te begrijpen en daarna deze emoties ook nog eens in goede banen te leiden. Het betekent niet dat je je emoties zou moeten onderdrukken, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier uit.

Lees meer

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!

Binnenkort: een Online Bijeenkomst over Vapen!

Waar we het tijdens deze Online Bijeenkomst in ieder geval over gaan hebben:
* Zijn pubers meer verslavings gevoelig dan volwassenen?
* Hoe ga je het gesprek met je kinderen aan over een fenomeen als vapen?
* Kun je je kinderen hier tegen beschermen?
* Werkt verbieden?
* En straffen, werkt dat?
* Is het handig om een rijbewijs te beloven, als ze niet gaan vapen of roken?
* Jouw vragen komen natuurlijk ook aan bod!

Deelnemen? Schrijf je vrijblijvend in, dan houden we je op de hoogte!

We houden je op de hoogte!