puberexpert marina van der wal geeft tips

Maak gebruik van het teletubbie effect

Uit een onderzoek dat ik een tijdje geleden gedaan heb, bleek dat bij ruim 80% van de pubers het maken van huiswerk een regelrecht drama is. Bij een kleine groep herstelde zich dit, naarmate het jaar vorderde. Maar bij de grote groep blijkt het een heel jaar dweilen met de kraan open te blijven. 

Dit hebben wij geleerd als het gaat om een schooljaar zonder proefwerk-paniek: je hebt als ouders een plan nodig. want als je een plan hebt, dan heb je ook een moment dat je, ruim voor de paniek toe gaat slaan, in kunt grijpen. En nee: het maken van dit plan, het stellen van deze doelen, kun je niet aan een puber vragen. Pubers hebben een lange termijn planning tot de volgende pauze. Pubers zijn bij de start van een schooljaar nog lang niet bezig met het overgangsrapport.   

De komende dagen krijg je van ons 6 tips over het stellen van doelen. Dit is tip 6

In dit blog: Maak gebruik van het teletubbie effect

In het vorige blog hebben we het over babystapjes gehad. En over het nemen van een heuvel in plaats van een berg. Het voordeel van het opdelen van taken in kleinere porties is dat je niet in één keer zo’n compleet grote, onoverzichtelijke taak voor je kiezen krijgt. Iets wat bijvoorbeeld gebeurt als jouw puber op het laatste moment gaat leren. De paniek die er dan uitbreekt wordt door pubers goed onthouden; de ruzies, de stress, vaak het tegenvallende resultaat als de cijfers worden verteld. Het ‘Oh Shit! Centrum’ in het brein (ja, dat bestaat echt!) onthoudt al die narigheid en zorgt voor een fikse demotivatie: van leren wordt je ongelukkig. Dat moet je dus niet al te vaak doen…

Kleine, overzichtelijke doelen daarentegen… die zijn te doen! De kans op succes is ook veel groter en met ervaren van succes komt er dopamine vrij! Dopamine, het geluksstofje voor ons brein. Het leuke van dopamine is dat het verslavend is. 

Die verslavende werking van dopamine wordt meestal verteld als het om nare zaken gaat zoals verslaafd raken aan je mobiel of gamen. Maar er is dus ook een positieve kant aan dit geluksstofje: als een proefwerk goed is gegaan, als er een goed cijfer behaald is: Geluk! Dopamine! 

Met als voordeel dat dit geluksmoment is opgeslagen als een positieve ervaring. Duitse woordjes leren en een zeven halen? Gelukt! Dopamine! Dat doe ik nog een keer!

Dit is het laatste blog in de serie ‘doelen stellen’. Bij deze serie hoort de week ‘Met een Vliegende Start het Nieuwe Schooljaar in!’ van 12 t/m 16 september. In deze week gaan we je helpen: het maken van een plan en het stellen van een doel.

Inschrijven doe je via deze link >> 

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer over dit onderwerp

Jouw examenpuber gaat op reis

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer
Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer

Oud Zeer

Er zijn van die boeken waarvan je denkt ‘dit boek moet iedereen lezen!’ En bij sommige boeken vul ik dit graag aan met ‘en zéker ouders en mensen de met kinderen werken…’ Voor het boek ‘Oud Zeer’ van Bram Bakker geldt dit zeker; vakliteratuur voor ouders (en vakkrachten). 

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!