Maak gebruik van het teletubbie effect

blog

puberexpert marina van der wal geeft tips

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

Uit een onderzoek dat ik een tijdje geleden gedaan heb, bleek dat bij ruim 80% van de pubers het maken van huiswerk een regelrecht drama is. Bij een kleine groep herstelde zich dit, naarmate het jaar vorderde. Maar bij de grote groep blijkt het een heel jaar dweilen met de kraan open te blijven. 

Dit hebben wij geleerd als het gaat om een schooljaar zonder proefwerk-paniek: je hebt als ouders een plan nodig. want als je een plan hebt, dan heb je ook een moment dat je, ruim voor de paniek toe gaat slaan, in kunt grijpen. En nee: het maken van dit plan, het stellen van deze doelen, kun je niet aan een puber vragen. Pubers hebben een lange termijn planning tot de volgende pauze. Pubers zijn bij de start van een schooljaar nog lang niet bezig met het overgangsrapport.   

De komende dagen krijg je van ons 6 tips over het stellen van doelen. Dit is tip 6

In dit blog: Maak gebruik van het teletubbie effect

In het vorige blog hebben we het over babystapjes gehad. En over het nemen van een heuvel in plaats van een berg. Het voordeel van het opdelen van taken in kleinere porties is dat je niet in één keer zo’n compleet grote, onoverzichtelijke taak voor je kiezen krijgt. Iets wat bijvoorbeeld gebeurt als jouw puber op het laatste moment gaat leren. De paniek die er dan uitbreekt wordt door pubers goed onthouden; de ruzies, de stress, vaak het tegenvallende resultaat als de cijfers worden verteld. Het ‘Oh Shit! Centrum’ in het brein (ja, dat bestaat echt!) onthoudt al die narigheid en zorgt voor een fikse demotivatie: van leren wordt je ongelukkig. Dat moet je dus niet al te vaak doen…

Kleine, overzichtelijke doelen daarentegen… die zijn te doen! De kans op succes is ook veel groter en met ervaren van succes komt er dopamine vrij! Dopamine, het geluksstofje voor ons brein. Het leuke van dopamine is dat het verslavend is. 

Die verslavende werking van dopamine wordt meestal verteld als het om nare zaken gaat zoals verslaafd raken aan je mobiel of gamen. Maar er is dus ook een positieve kant aan dit geluksstofje: als een proefwerk goed is gegaan, als er een goed cijfer behaald is: Geluk! Dopamine! 

Met als voordeel dat dit geluksmoment is opgeslagen als een positieve ervaring. Duitse woordjes leren en een zeven halen? Gelukt! Dopamine! Dat doe ik nog een keer!

Dit is het laatste blog in de serie ‘doelen stellen’. Bij deze serie hoort de week ‘Met een Vliegende Start het Nieuwe Schooljaar in!’ van 12 t/m 16 september. In deze week gaan we je helpen: het maken van een plan en het stellen van een doel.

Inschrijven doe je via deze link >> 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
Vuurwerk anno 2017

Vuurwerk anno 2017

Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!