tijd na scheiding

Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

We kennen haar al iets langer; in de tijd dat de relatie van haar en haar inmiddels ex-man op de klippen liep, hebben we hen samen begeleid bij het maken van een ouderschapsplan. Het maken van een ouderschapsplan is bij ons geen afvinklijstje van ‘bezoekrechten’, betalingsverplichtingen en het verdelen van vrije dagen en vakanties. Bij het maken van een ouderschapsplan gaan we met elkaar in gesprek over waarden en normen en wat je als ouders sámen mee wil geven aan je kinderen. Nu heeft Nora wéér een ouderschapsplan nodig: voor haar samengelde gezin.

Want Nora, 3 maanden na ons laatste gesprek, is dus verliefd. En die verliefdheid gaat niet echt over rozen. 

Fladderende vlinders

Tijdens een reunie van haar middelbare school komt Nora haar puber-liefde tegen. Ze kwamen elkaar de laatste jaren wel vaker tegen bij activiteiten van de basisschool van hun beider kinderen maar deze avond kwamen ze elkaar écht tegen. Na wat lachen en dansen en het ophalen van herinneringen ontdekken ze dat ze beide net gescheiden zijn. Of, zoals Nora later zegt: we ontdekten dat we allebei VRIJ waren. De bom slaat in, de vlinders fladderen en het is dikke liefde. Tussen haar en Frank*. 

Voor de kinderen is het een harde pil: een moeder die zo snel een nieuwe liefde vindt en dan ook nog eens de vader van één van hun school- en klasgenootjes. Als Nora en Frank aankondigen dat ze zeker weten dat ze voor elkaar ‘dé liefdes van hun leven zijn’ en als samengesteld gezin willen gaan samenwonen, barst de bom. Binnen een week hebben de kinderen slaande ruzie op het schoolplein en worden alle vier de ouders voor een gesprek op school uitgenodigd. 

‘Moet ik tussen mijn eigen geluk en het geluk van mijn kinderen kiezen?’

Nora zit snikkend bij ons aan tafel. Na veel gedoe en een scheiding die lange tijd niet vanzelf ging, om het maar zachtjes uit te drukken, was ze zó blij om de liefde weer te vinden. Nu heeft ze alleen nog maar het gevoel dat ze op eieren moet lopen om niemand te kwetsen. ‘Moet ik tussen mijn eigen geluk en het geluk van mijn kinderen kiezen?’ En, een andere vraag die ze keer op keer stelt: ‘De kinderen beseffen niet dat ik eigenlijk al twee jaar gescheiden ben van hun vader. Moet ik nu hún tempo voor het verwerken van de scheiding gaan volgen en deze liefde dood laten bloeden?’

De eerste twee gesprekken zijn alleen met Nora; zij heeft immers onze hulp ingeroepen. Samen maken we het plan om de tijd in het voordeel te laten werken bij haar samengestelde gezin. Bij het derde gesprek schuift ook Frank aan. Aanvankelijk was het zijn idee om de kinderen voor een voldongen feit te stellen. Waarom zou je over deze ‘grote mensen’ zaken met je kinderen overleggen? 

De kinderen centraal

Met elkaar maken we een plan waarin we alle vijf de kinderen centraal zetten. Nora en Frank gaan op onderzoek uit naar de behoeften van de kinderen in deze emotionele tijd. Gemeenschappelijke activiteiten worden even ‘on hold’ gezet en samen gaan ze in gesprek over hun verwachtingen van ‘het nieuwe gezin’ dat ze willen gaan vormen. Een groot deel van deze gesprekken vindt bij ons aan de keukentafel plaats.

Ruim zes maanden na onze eerste afspraak met Nora spreekt Gideon met de kinderen; de kinderen van Nora apart en de kinderen van Frank apart. Later volgt een gesprek met alle kinderen en nog een paar weken later een gesprek met hen alle zeven. 

Samenwonen als samengesteld gezin

Op de dag dat Nora en Frank elkaar een jaar kennen ligt er bij alle vrienden en bekenden een kaartje op de deurmat. De tijd heeft ruimte gekregen om in het voordeel te werken van hun samengestelde gezin. Met een foto van de kinderen die samen de spullen van Nora en Frank in het nieuwe gezinshuis naar binnen dragen. Lachend. 

Nog een tip voor het bouwen aan je samengestelde gezin? Check dan dit stiefminuutje

‘Aan onze keukentafel’ is een serie blogs over verhalen uit onze praktijk. Cliënten ontvangen we letterlijk aan onze keukentafel en we delen de prachtige gesprekken én uitkomsten in deze blogs met je. Altijd met toestemming, en altijd geannonimiseerd.

Wil je ook aanschuiven? Voor een enkel gesprek, meerdere gesprekken in een weekend, kamperen met je eigen kampeermiddel in onze tuin? Wil je alleen komen praten? Het kan allemaal en je bent meer dan welkom!

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

0 reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben meer blogs geschreven

De gestreste samenleving

De gestreste samenleving

‘Hoe kan het toch, dat er zoveel mensen, zoveel jongeren ook, de ratrace niet meer bij kunnen houden? En hoe is het zo ver gekomen dat zoveel mensen lijden onder ‘onverklaarbare klachten’ en dat de groep jongeren die hier onder lijdt steeds groter wordt?’

Lees meer

De balans tussen Gevoel en Actie

Emotieregulatie gaat over het vermogen om emoties te herkennen, deze emoties te begrijpen en daarna deze emoties ook nog eens in goede banen te leiden. Het betekent niet dat je je emoties zou moeten onderdrukken, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier uit.

Lees meer

Weten wat je doet

Weten wat je doet, écht kunnen kijken naar je eigen gedrag én naar de effecten van dat gedrag, is een handige vaardigheid: het helpt je om te stoppen met plagen omdat je in de gaten hebt dat jouw grappig bedoelde opmerkingen helemaal niet grappig gevonden worden door de mensen om je heen. We noemen deze executieve functie met een mooi woord ‘gedragsevaluatie’.

Lees meer

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!