Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

blog

tijd na scheiding

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We kennen haar al iets langer; in de tijd dat de relatie van haar en haar inmiddels ex-man op de klippen liep, hebben we hen samen begeleid bij het maken van een ouderschapsplan. Het maken van een ouderschapsplan is bij ons geen afvinklijstje van ‘bezoekrechten’, betalingsverplichtingen en het verdelen van vrije dagen en vakanties. Bij het maken van een ouderschapsplan gaan we met elkaar in gesprek over waarden en normen en wat je als ouders sámen mee wil geven aan je kinderen. Nu heeft Nora wéér een ouderschapsplan nodig: voor haar samengelde gezin.

Want Nora, 3 maanden na ons laatste gesprek, is dus verliefd. En die verliefdheid gaat niet echt over rozen. 

Fladderende vlinders

Tijdens een reunie van haar middelbare school komt Nora haar puber-liefde tegen. Ze kwamen elkaar de laatste jaren wel vaker tegen bij activiteiten van de basisschool van hun beider kinderen maar deze avond kwamen ze elkaar écht tegen. Na wat lachen en dansen en het ophalen van herinneringen ontdekken ze dat ze beide net gescheiden zijn. Of, zoals Nora later zegt: we ontdekten dat we allebei VRIJ waren. De bom slaat in, de vlinders fladderen en het is dikke liefde. Tussen haar en Frank*. 

Voor de kinderen is het een harde pil: een moeder die zo snel een nieuwe liefde vindt en dan ook nog eens de vader van één van hun school- en klasgenootjes. Als Nora en Frank aankondigen dat ze zeker weten dat ze voor elkaar ‘dé liefdes van hun leven zijn’ en als samengesteld gezin willen gaan samenwonen, barst de bom. Binnen een week hebben de kinderen slaande ruzie op het schoolplein en worden alle vier de ouders voor een gesprek op school uitgenodigd. 

‘Moet ik tussen mijn eigen geluk en het geluk van mijn kinderen kiezen?’

Nora zit snikkend bij ons aan tafel. Na veel gedoe en een scheiding die lange tijd niet vanzelf ging, om het maar zachtjes uit te drukken, was ze zó blij om de liefde weer te vinden. Nu heeft ze alleen nog maar het gevoel dat ze op eieren moet lopen om niemand te kwetsen. ‘Moet ik tussen mijn eigen geluk en het geluk van mijn kinderen kiezen?’ En, een andere vraag die ze keer op keer stelt: ‘De kinderen beseffen niet dat ik eigenlijk al twee jaar gescheiden ben van hun vader. Moet ik nu hún tempo voor het verwerken van de scheiding gaan volgen en deze liefde dood laten bloeden?’

De eerste twee gesprekken zijn alleen met Nora; zij heeft immers onze hulp ingeroepen. Samen maken we het plan om de tijd in het voordeel te laten werken bij haar samengestelde gezin. Bij het derde gesprek schuift ook Frank aan. Aanvankelijk was het zijn idee om de kinderen voor een voldongen feit te stellen. Waarom zou je over deze ‘grote mensen’ zaken met je kinderen overleggen? 

De kinderen centraal

Met elkaar maken we een plan waarin we alle vijf de kinderen centraal zetten. Nora en Frank gaan op onderzoek uit naar de behoeften van de kinderen in deze emotionele tijd. Gemeenschappelijke activiteiten worden even ‘on hold’ gezet en samen gaan ze in gesprek over hun verwachtingen van ‘het nieuwe gezin’ dat ze willen gaan vormen. Een groot deel van deze gesprekken vindt bij ons aan de keukentafel plaats.

Ruim zes maanden na onze eerste afspraak met Nora spreekt Gideon met de kinderen; de kinderen van Nora apart en de kinderen van Frank apart. Later volgt een gesprek met alle kinderen en nog een paar weken later een gesprek met hen alle zeven. 

Samenwonen als samengesteld gezin

Op de dag dat Nora en Frank elkaar een jaar kennen ligt er bij alle vrienden en bekenden een kaartje op de deurmat. De tijd heeft ruimte gekregen om in het voordeel te werken van hun samengestelde gezin. Met een foto van de kinderen die samen de spullen van Nora en Frank in het nieuwe gezinshuis naar binnen dragen. Lachend. 

Nog een tip voor het bouwen aan je samengestelde gezin? Check dan dit stiefminuutje

‘Aan onze keukentafel’ is een serie blogs over verhalen uit onze praktijk. Cliënten ontvangen we letterlijk aan onze keukentafel en we delen de prachtige gesprekken én uitkomsten in deze blogs met je. Altijd met toestemming, en altijd geannonimiseerd.

Wil je ook aanschuiven? Voor een enkel gesprek, meerdere gesprekken in een weekend, kamperen met je eigen kampeermiddel in onze tuin? Wil je alleen komen praten? Het kan allemaal en je bent meer dan welkom!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Samen ben je de basis van je gezin

Samen ben je de basis van je gezin

Als we vragen waar Sharon zich zorgen over maakt, ontdekken we dat het stel elkaar eigenlijk nog niet zo heel erg lang kent. Sharon blijkt, ondanks de anticonceptie, bij hun derde afspraakje zwanger te zijn geworden. En daar vinden de twijfels en vragen die Sharon heeft hun oorsprong: kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg om een gezin te starten? en: als je elkaar nog niet goed kent, hoe ga je er, met een baby, voor zorgen dat je elkaar als man en vrouw beter leert kennen en niet meteen als ‘pappa en mamma’?

Lees meer
Gevaarlijke spelletjes

Gevaarlijke spelletjes

Ook jij schrok je natuurlijk helemaal kapot toen je hoorde van de nieuwste trend onder jongeren. Elkaar gezellig de halsslagader dichtknijpen. Tips voor een gesprek met jouw zoon of dochter.

Lees meer
Eenzaam verdriet

Eenzaam verdriet

Irene vertelt: Al voor de lockdown startte zag onze zoon van 16 zijn vrienden eigenlijk niet meer. Wij waren daar...

Lees meer
Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!