Pubers & Vapen

De risico’s, feiten & tips

Online bijeenkomst voor ouders op 23 januari 2024,

Plaats je naam vrijblijvend op de wachtlijst en je krijgt later van ons een uitnodiging om je in te schrijven.

online bijeenkomst over vapen door marina van der wal

FAQ

Alleen de mensen op de wachtlijst krijgen een uitnodiging!

Schrijf je meteen in en je krijgt van ons een uitnodiging als we meer te melden hebben. En ‘save the date’ 23 januari 2024!

Zijn pubers meer verslavings gevoelig dan volwassenen?

Spoileralert: ja. En ik ga je uitleggen hoe dat zit. Ook het risico voor (meer) mentale problemen & Vapen leg ik je uit.

Voor welke ouders is deze online bijeenkomst?

Voor alle ouders van pubers in de leeftijd van 12 – 18 jaar. Maar, vooral voor ouders met kinderen in de doelgroep van de tabaksindustrie: 12 – 14 jaar (sick!)

Hoe ga je het gesprek met je kinderen aan ?

Niet op een moment dat jou het beste uitkomt… In deze bijeenkomst leer ik je ook wanneer dan wél.

Kun je je kinderen beschermen tegen dit soort verleidingen?

Je kunt ze helpen om weerbaar te zijn en ‘nee’ te leren zeggen. In deze bijeenkomst geef ik je tips.

Vapen is minder slecht dan sigaretten roken. Toch?

Als mijn kind dan toch wil (gaan) roken, dan maar liever dit. Waarom Vapen, zélfs als het minder schadelijk zou zijn dan roken, toch een slecht idee is, leg ik je tijdens deze online bijeenkomst uit.

Werkt verbieden, straffen of belonen?

Ja, nee, nee. En ook dit ga ik je in deze online bijeenkomst uitleggen. En je krijgt natuurlijk tips hoe je het wél aanpakt.

Heeft vapen invloed op de ontwikkeling van het brein?

Ja, vapen heeft invloed op de ontwikkeling van het puberbrein. Inclusief negatieve lange termijn effecten die onomkeerbaar zijn.

Heb ik er naast het thema vapen verder ook iets aan?

Natuurlijk heb je ook met andere uitdagingen, die jij en je pubers tegenkomen, veel aan deze informatie!

Is er ruimte voor het stellen van vragen?

Ja, natuurlijk! Je kunt je vragen ruim voor deze online bijeenkomst doormailen en ook tijdens de bijeenkomst kun je je vragen stellen.

Kan ik later terugkijken?

Ja, dat kan! Je hebt tot 3 maanden na de live uitzending toegang tot de opname. We waarschuwen je ruim van te voren wanneer we deze toegang stop gaan zetten. Dan heb je de mogelijkheid om (nog) een keer terug te kijken. 

online bijeenkomst over vapen door marina van der wal

Mijn kind doet dat niet!

We geloven je meteen; het is geen smoes en naïef ben je ook niet: jouw zoon, jouw dochter doet dit niet. Want… en dan kun je hier heel veel redenen invullen.

Toch is het belangrijk om wél informatie te krijgen over vapen; omdat de kinderen van al die andere ouders wél aan het experimenteren zijn en jij wilt dat jouw kind de verleiding ‘van het meedoen’ kan weerstaan.

Mijn kind wil liever een rijbewijs dan Vapen

Jullie hebben er over nagedacht hoe je je kind kunt helpen om verleidingen de baas te blijven. En ja: belonen kán dan helpen.

Alleen… beloningen op de lange termijn (dus verder weg dan de volgende pauze) werken niet meer zo goed bij de meeste pubers. Dat heeft te maken met het ontwikkelende puberbrein in combinatie met de snelle beloningen die onze kinderen (en dat brein) tegenwoordig krijgen: nu de volgend aflevering van een serie kijken: Netflix, HBO, Prime, Disney… ze bieden het allemaal.

En ook het swipen, scrollen en weg kunnen klikken helpen niet mee om te leren geduld te hebben, niet meteen ‘bevrediging van je behoeften’.

Hoe je dit dan wel aanpakt? Daar gaan we het in deze online bijeenkomst over hebben!

Waarom volg je een Online Bijeenkomst over Vapen?

Zodra jouw kind een voet over de drempel van het schoolhek heeft gezet wordt het geconfronteerd met verleidingen.

Bijvoorbeeld de verleiding ‘Vapen’. Inmiddels weten we dat zéker 25% van de scholieren hier mee te maken heeft. Vrienden vapen, ze staan in de buurt van iemand die vapet of ze vapen zelf.

Tegelijkertijd weten we als volwassenen nog te weinig over de verleiding die Vapen is, hoe je je kind helpt om weerbaarheid te ontwikkelen én hoe je het gesprek hier over aangaat. Verbieden helpt niet. Een rijbewijs beloven als ze 18 zijn en niet hebben gevapet, gerookt of drugs gebruikt helpt ook niet.

Wat helpt dan wel? Daar gaan we het in deze online bijeenkomst over hebben!

Schrijf je in!

Alleen als je op de wachtlijst staat krijg je een uitnodiging!