Het geheim van de volleglassers – deel vier

Volleglassers hebben een geheim. Over doorzettingsvermogen en tegenslagen

Lege glassers hebben het zwaar, als er proefwerkweken en examens aankomen. Er wordt van ze verwacht dat ze gaan presteren. Wat op zichzelf niet zo’n probleem is, want ze kunnen het natuurlijk wel. Totdat… Totdat het moeilijk en lastig wordt. ‘Dit is zo moeilijk, dat ik er misselijk van wordt’, kan je dan zo maar horen. Volleglassers beginnen er de lol van in te zien: he, leuk, lastig! En ze gaan vol goede moed aan de slag. Drie keer raden wie er dan de meeste kans op het hoogste cijfer heeft…

Hoe krijg je zo’n glas nu vol en bied je je kind de mogelijkheid om bij de volleglassers te horen? Marina Semyoniva, een balletdocente heeft het door: ze laat al haar leerlingen door een proefperiode heengaan en kijkt wie er gevoelig is voor correcties en wie zich het beste ontwikkelt op complimenten. De leerlingen die goed gedijen op de correcties mogen door, degene die op complimenten harder gaan lopen, krijgen geen tweede kans meer. Heel logisch: deze docente heeft ontdekt dat gecorrigeerd worden, horen dat je iets niet goed kunt én je willen inzetten om het wél beter te gaan doen, meer kans biedt om door te groeien.

Eigenlijk is dit ook het geheim van de volleglassers: je hoeft ze niet te vertellen dat ze goed zijn (al is een compliment natuurlijk nooit weg). Ze zijn daar niet van afhankelijk. Ze snappen dat je, als je wilt leren, ook fouten moet kunnen maken. En ze zijn bereid om die fouten te maken, te luisteren naar hoe het beter kan. Volleglassers hebben geleerd dat leren soms niet leuk is, maar dat doorzetten je wel voldoening geeft. Ze hebben ook geleerd dat niet elke inspanning meteen tot een goed resultaat zal leiden. Soms moet je méér oefenen. En moet iets zelfs over.

Dat klinkt allemaal akelig verantwoord. Misschien dat het vreselijke woord ‘discipline’ zich zo af en toe ook al bij je opdringt. Dat zou toch zo maar kunnen…

Faalangst bestaat niet; het is aan ons als opvoeders, of dat nu professioneel of fijn thuis met je eigen kinderen is, of onze kinderen lege- of volleglassers gaan worden. Zijn we bereid om het ongezellig te laten worden, om te zeggen dat iets niet goed gaat én hoe het beter kan. Leuk is anders. Ik geef het als eerste toe.

Deze column is eerder als onderdeel van een serie over faalangst verschenen als column voor HD-media.

deel 1 >>

deel 2 >>

deel 3 >>  

deel 4 >>

Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer