Misschien valt er wel te veel te kiezen

Mamma’s pappot

Van mij had er best een vleugje meer ‘mamma’s pappot’ in mogen zitten. Twee zoons die een eigenzinnige beroepskeuze doen: de één bij defensie, de ander droomt van verre landen. Elke keer als er weer afscheid genomen moet worden huil ik dikke tranen met tuiten. Deze keer maakt de jongste het wel heel erg bont: er worden plannen beraamd om een jaar (12 maanden!) naar Nieuw Zeeland af te reizen. Ik zie mezelf over 5 jaar al bij Robert ten Brink op de bank zitten voor ‘love is in the air’…[/vc_column_text][vc_column_text]Het is zeker: een tussenjaar gaat het niet worden. Alleen heeft hij tientallen websites bezocht, ge-appt, gemaild en gesproken met vrienden, vrienden van vrienden en dan daar weer achterneven en -nichten van. Het vergelijkend warenonderzoek, om het maar zo te noemen, is duidelijk wat betreft de uitslag: dit is echt niet wat hij wil.

Maar, wat wil je dan?

‘Er is ook zoveel te kiezen voor iemand die niet weet wat hij wil’, hoor ik puber2 op een middag verzuchten. Hij heeft zich die ochtend toch weer naar school gesleept (die heilige P he…) en hangt wat lamlendig achter zijn beeldscherm. Als je helemaal geen richting meer voor ogen hebt, dan wordt elk toekomstperspectief zo ongeveer een zoektocht als een speld in een hooiberg.

‘Wat dat betreft ben ik wel blij dat ik een leuke baan in het weekend heb’, hoor ik hem naast me verzuchten. En daarna hoor ik mezelf zeggen ‘misschien is dat dan wel een goed tussenjaar, als het kan… Een jaar buffelen in een keuken, hard werken, samenwerken met collega’s, daar leer je ook veel van!’

‘Eigenlijk zou ik ook wel willen reizen. Gewoon, een jaar weg, ofzo. En dan al reizend ook werken zodat ik de plek waar ik ben beter kan leren kennen.’

Misselijk

Ik word een beetje misselijk; als er iets is waar ik moeite mee heb, dan is het afscheid nemen van mijn kinderen. Na de scheiding met hun vader heb ik dat iets te vaak gedaan, mijn vader overleed een dag nadat hij afscheid had genomen voor een korte ski-vakantie. Tel daar mijn moeder en stiefmoeder bij op waarvan ik op veel te jonge leeftijd afscheid heb moeten nemen en je hebt ‘mijn afscheidsdingetje’ een beetje op je netvlies.

Met een brok in mijn keel beaam ik dat reizen ook heel leerzaam kan zijn…

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

Gebrek aan financiële opvoeding: een springplank naar schulden

De noodzaak voor een financiële opvoeding wordt steeds belangrijker: de verleidingen voor onze kinderen worden groter, de manier waarop er verleid wordt door bedrijven wordt venijniger en lastiger te weerstaan. De kans op het ontwikkelen van schulden wordt groter. Leren sparen is belangrijk. Leren uitgeven belangrijker. Want: weinig financiële opvoeding is een springplank naar schulden.

Lees meer

De gestreste samenleving

‘Hoe kan het toch, dat er zoveel mensen, zoveel jongeren ook, de ratrace niet meer bij kunnen houden? En hoe is het zo ver gekomen dat zoveel mensen lijden onder ‘onverklaarbare klachten’ en dat de groep jongeren die hier onder lijdt steeds groter wordt?’

Lees meer

De balans tussen Gevoel en Actie

Emotieregulatie gaat over het vermogen om emoties te herkennen, deze emoties te begrijpen en daarna deze emoties ook nog eens in goede banen te leiden. Het betekent niet dat je je emoties zou moeten onderdrukken, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier uit.

Lees meer

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!

Binnenkort: een Online Bijeenkomst over Vapen!

Waar we het tijdens deze Online Bijeenkomst in ieder geval over gaan hebben:
* Zijn pubers meer verslavings gevoelig dan volwassenen?
* Hoe ga je het gesprek met je kinderen aan over een fenomeen als vapen?
* Kun je je kinderen hier tegen beschermen?
* Werkt verbieden?
* En straffen, werkt dat?
* Is het handig om een rijbewijs te beloven, als ze niet gaan vapen of roken?
* Jouw vragen komen natuurlijk ook aan bod!

Deelnemen? Schrijf je vrijblijvend in, dan houden we je op de hoogte!

We houden je op de hoogte!