havo

De truc om uitstelgedrag te voorkomen

In dit blog: de truc om uitstelgedrag te voorkomen

Uit een onderzoek dat ik een tijdje geleden gedaan heb, bleek dat bij ruim 80% van de pubers het maken van huiswerk een regelrecht drama is. Bij een kleine groep herstelde zich dit, naarmate het jaar vorderde. Maar bij de grote groep blijkt het een heel jaar dweilen met de kraan open te blijven. 

Dit hebben wij geleerd als het gaat om een schooljaar zonder proefwerk-paniek: je hebt als ouders een plan nodig. want als je een plan hebt, dan heb je ook een moment dat je, ruim voor de paniek toe gaat slaan, in kunt grijpen. En nee: het maken van dit plan, het stellen van deze doelen, kun je niet aan een puber vragen. Pubers hebben een lange termijn planning tot de volgende pauze. Pubers zijn bij de start van een schooljaar nog lang niet bezig met het overgangsrapport.   

De komende dagen krijg je van ons 6 tips over het stellen van doelen. Dit is tip 2

Uitstelgedrag is voor ouders één van de meest frustrerende problemen als het gaat om het maken van huiswerk. En van het doen van gevraagde klusjes in huis, maar dat is een ander onderwerp ;-). We herkennen het natuurlijk allemaal: geen zin, het kan ook nog wel even wachten, een rotklusje waar je motivatie voor moet kunnen opbrengen… 

Uitstelgedrag: wie heeft er geen last van?

Pubers zijn gericht op de korte termijn. Dat heeft alles te maken met de ontwikkeling van hun brein. Op de lánge termijn komt dit wel goed, maar helaas kunnen we daar niet op wachten: er moet nu geleerd worden om (meer) kansen te hebben in de toekomst waar ze nog niet echt mee bezig zijn. 

Er komt nog een kleine handicap bij, als het gaat om verleidingen, dan zijn pubers ontzettend gevoelig voor de leuke prikkels. Als het gaat om ‘leuk’, ‘prettig’ en ‘fijn’ dan is het bijna onmogelijk om hier geen aandacht aan te geven. In blog 6 leggen we je dit verder uit: het teletubbie-effect. 

En hier komt jouw invloed weer in beeld: om uitstelgedrag te voorkomen is het belangrijk dat je samen een plan hebt, een doel dat je voor ogen staat. In blog 5 gaan we in op het maken van babystapjes die het makkelijker maken om je doel te behalen én die behulpzaam zijn bij het voorkomen van uitstelgedrag. Om alvast vooruit te lopen: babystapjes, korte termijn doelen, helpen je om uitstelgedrag te voorkomen. Voor een volwassenen is het al lastig om een lange termijn doelstelling vast te houden. Bedenk al die keren maar dat bij jou een doel al snel van de radar was (wat was je goede voornemen, afgelopen januari ook al weer?). Bedenk dan: voor pubers is dit vele, vele malen lastiger. Ze hebben ons, als volwassenen nodig.

Er is nog een belangrijk gegeven om sámen met jouw zoon, om sámen met jouw dochter, doelen vast te stellen: het blijkt uit onderzoek dat mensen die hun plannen, die hun doelen delen met anderen 25% meer kans hebben om die doelstelling ook daadwerkelijk te behalen. 

Een leuk feitje is dat het altijd prettiger is om het met je puber over een doel te hebben dan dat je weer moet vragen ‘heb je je huiswerk al gedaan?’ 

Tijdens ‘Met een Vliegende Start het Nieuwe Schooljaar in!’ gaan we je daar mee helpen: het maken van een plan en het stellen van een doel. 

Inschrijven doe je via deze link >> 

In het volgende blog: met een doel weet je onderweg altijd precies waar je staat

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer over dit onderwerp

Jouw examenpuber gaat op reis

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer
Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer

Oud Zeer

Er zijn van die boeken waarvan je denkt ‘dit boek moet iedereen lezen!’ En bij sommige boeken vul ik dit graag aan met ‘en zéker ouders en mensen de met kinderen werken…’ Voor het boek ‘Oud Zeer’ van Bram Bakker geldt dit zeker; vakliteratuur voor ouders (en vakkrachten). 

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

 1. Ciska

  Hoi Marina, wat bedoel je precies met een plan? Ik wil ‘gewoon’ dat mijn zoon iedere dag zijn huiswerk maakt. Bedoel je dat met een plan?

  Antwoord
  • admin

   Met een plan bedoelen we echt een plan: hoe ga je om met de dagelijkse huiswerk-taken, per dag, per week, per maand. Wat doe je als de cijfers tegen vallen, welke afspraken maak je aan het begin van het jaar met je zoon of dochter. We gaan het er uitgebreid over hebben, tijdens ‘Met Een Vliegende Start het Nieuwe Schooljaar in!’

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!