Selecteer een pagina
marina van der wal over het opvoeden van pubers en kinderen

De truc om uitstelgedrag te voorkomen

In dit blog: de truc om uitstelgedrag te voorkomen

Uit een onderzoek dat ik een tijdje geleden gedaan heb, bleek dat bij ruim 80% van de pubers het maken van huiswerk een regelrecht drama is. Bij een kleine groep herstelde zich dit, naarmate het jaar vorderde. Maar bij de grote groep blijkt het een heel jaar dweilen met de kraan open te blijven. 

Dit hebben wij geleerd als het gaat om een schooljaar zonder proefwerk-paniek: je hebt als ouders een plan nodig. want als je een plan hebt, dan heb je ook een moment dat je, ruim voor de paniek toe gaat slaan, in kunt grijpen. En nee: het maken van dit plan, het stellen van deze doelen, kun je niet aan een puber vragen. Pubers hebben een lange termijn planning tot de volgende pauze. Pubers zijn bij de start van een schooljaar nog lang niet bezig met het overgangsrapport.   

De komende dagen krijg je van ons 6 tips over het stellen van doelen. Dit is tip 2

Uitstelgedrag is voor ouders één van de meest frustrerende problemen als het gaat om het maken van huiswerk. En van het doen van gevraagde klusjes in huis, maar dat is een ander onderwerp ;-). We herkennen het natuurlijk allemaal: geen zin, het kan ook nog wel even wachten, een rotklusje waar je motivatie voor moet kunnen opbrengen… 

Uitstelgedrag: wie heeft er geen last van?

Pubers zijn gericht op de korte termijn. Dat heeft alles te maken met de ontwikkeling van hun brein. Op de lánge termijn komt dit wel goed, maar helaas kunnen we daar niet op wachten: er moet nu geleerd worden om (meer) kansen te hebben in de toekomst waar ze nog niet echt mee bezig zijn. 

Er komt nog een kleine handicap bij, als het gaat om verleidingen, dan zijn pubers ontzettend gevoelig voor de leuke prikkels. Als het gaat om ‘leuk’, ‘prettig’ en ‘fijn’ dan is het bijna onmogelijk om hier geen aandacht aan te geven. In blog 6 leggen we je dit verder uit: het teletubbie-effect. 

En hier komt jouw invloed weer in beeld: om uitstelgedrag te voorkomen is het belangrijk dat je samen een plan hebt, een doel dat je voor ogen staat. In blog 5 gaan we in op het maken van babystapjes die het makkelijker maken om je doel te behalen én die behulpzaam zijn bij het voorkomen van uitstelgedrag. Om alvast vooruit te lopen: babystapjes, korte termijn doelen, helpen je om uitstelgedrag te voorkomen. Voor een volwassenen is het al lastig om een lange termijn doelstelling vast te houden. Bedenk al die keren maar dat bij jou een doel al snel van de radar was (wat was je goede voornemen, afgelopen januari ook al weer?). Bedenk dan: voor pubers is dit vele, vele malen lastiger. Ze hebben ons, als volwassenen nodig.

Er is nog een belangrijk gegeven om sámen met jouw zoon, om sámen met jouw dochter, doelen vast te stellen: het blijkt uit onderzoek dat mensen die hun plannen, die hun doelen delen met anderen 25% meer kans hebben om die doelstelling ook daadwerkelijk te behalen. 

Een leuk feitje is dat het altijd prettiger is om het met je puber over een doel te hebben dan dat je weer moet vragen ‘heb je je huiswerk al gedaan?’ 

Tijdens ‘Met een Vliegende Start het Nieuwe Schooljaar in!’ gaan we je daar mee helpen: het maken van een plan en het stellen van een doel. 

Inschrijven doe je via deze link >> 

In het volgende blog: met een doel weet je onderweg altijd precies waar je staat

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer