pubers en mobieltje op de fiets

Als je weet waar de reis heen gaat, weet je ook de route én je weet precies waar je stilstaat

Uit een onderzoek dat ik een tijdje geleden gedaan heb, bleek dat bij ruim 80% van de pubers het maken van huiswerk een regelrecht drama is. Bij een kleine groep herstelde zich dit, naarmate het jaar vorderde. Maar bij de grote groep blijkt het een heel jaar dweilen met de kraan open te blijven. 

Dit hebben wij geleerd als het gaat om een schooljaar zonder proefwerk-paniek: je hebt als ouders een plan nodig. want als je een plan hebt, dan heb je ook een moment dat je, ruim voor de paniek toe gaat slaan, in kunt grijpen. En nee: het maken van dit plan, het stellen van deze doelen, kun je niet aan een puber vragen. Pubers hebben een lange termijn planning tot de volgende pauze. Pubers zijn bij de start van een schooljaar nog lang niet bezig met het overgangsrapport.   

De komende dagen krijg je van ons 6 tips over het stellen van doelen. Dit is tip 3

In dit blog: Als je weet waar de reis heen gaat, weet je ook de route én je weet precies waar je stilstaat

Binnenkort breken de vakanties in Nederland weer uit. Massaal worden er tassen, koffers en rugzakken gepakt. Er worden koelboxen van zolder gehaald en de route uitgestippeld. Sommigen doen dit laatste zelf, anderen maken gebruik van een routeplanner. Hoe je je vakantie ook voorbereid: je besteed tijd en aandacht om er voor te zorgen dat je op de plaats van bestemming aankomt. 

Wat ik persoonlijk het allerleukste van een uitgestippelde route vindt, is dat je er van af kunt wijken. Omdat je toch zeker weet waar je heen gaat is het voor bijvoorbeeld koffie- en lunchpauzes heel leuk om spontaan een afslag te nemen en te kijken of je ergens een idyllisch plekje kunt vinden. Ik zal je de keren dat de plekjes niet zo idyllisch waren besparen; dat zijn de verhalen met veel (mensen-)poep en vieze honden.

Of, ik moet ze juist wél vertellen: afwijken van je plan kan leuk én idyllisch zijn maar het kan ook volkomen fout lopen. Met alle paniek en teleurstelling is het dan een rustig idee dat je terug kunt naar je plan en je weg vervolgen. Met het doel dat je al eerder gemaakt hebt, heb je daar dan in ieder geval geen zorgen over. 

Het hebben van een doel, het hebben van een plan is juist daarom zo belangrijk voor pubers: ze vliegen continu uit de bocht. Het gevoelig zijn voor leuke prikkels, het vooral gericht zijn op korte termijn doelen, maakt dat pubers iets vaker een afslag nemen dan wij dat als volwassen zouden doen. 

Door het stellen van doelen gaat de productiviteit bij bedrijven omhoog. Er wordt zelfs verondersteld dat dit rond de 95% ligt.

Stel je toch eens voor dat dit ook voor jouw kind(eren) geldt: met het stellen van doelen verbetert al dat gedoe rondom huiswerk enorm! 

Tijdens ‘Met een Vliegende Start het Nieuwe Schooljaar in!’ gaan we je daar mee helpen: het maken van een plan en het stellen van een doel. 

Inschrijven doe je via deze link >> 

In het volgende blog: met een doel geef jouw kind de kans om het beste uit zichzelf te halen

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

7 Comments

7 Reacties

  1. Elke

    zoals je het uitlegt, dat een puber uit de band springt, dan ga je er eigenlijk vanuit dat dit ook gaat gebeuren. lok je het dan niet uit?

    Antwoord
  2. Tamara

    Ik begin er steeds meer zin in te krijgen, in die week! Wij doen mee hoor!

    Antwoord
    • admin

      Gezellig!

      Antwoord
  3. Sineke

    Wij gaan meedoen! Opeens begrijp ik het: dat plan gaat er niet voor zorgen dat alles vlekkeloos verloopt maar dat je weer de moed bij elkaar kunt pakken. Die moed ben ik het vorige schooljaar soms wel kwijt geweest…

    Antwoord
    • admin

      Welkom!

      Antwoord
  4. Peter

    En wie gaan die doelen dan stellen? De ouders of de puber?

    Antwoord
    • admin

      De doelen stel je in overleg; tijdens de “met een vliegende start’-week helpen we je met het stellen van realistische doelen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!