Als je weet waar de reis heen gaat, weet je ook de route én je weet precies waar je stilstaat

blog

pubers en mobieltje op de fiets

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

Uit een onderzoek dat ik een tijdje geleden gedaan heb, bleek dat bij ruim 80% van de pubers het maken van huiswerk een regelrecht drama is. Bij een kleine groep herstelde zich dit, naarmate het jaar vorderde. Maar bij de grote groep blijkt het een heel jaar dweilen met de kraan open te blijven. 

Dit hebben wij geleerd als het gaat om een schooljaar zonder proefwerk-paniek: je hebt als ouders een plan nodig. want als je een plan hebt, dan heb je ook een moment dat je, ruim voor de paniek toe gaat slaan, in kunt grijpen. En nee: het maken van dit plan, het stellen van deze doelen, kun je niet aan een puber vragen. Pubers hebben een lange termijn planning tot de volgende pauze. Pubers zijn bij de start van een schooljaar nog lang niet bezig met het overgangsrapport.   

De komende dagen krijg je van ons 6 tips over het stellen van doelen. Dit is tip 3

In dit blog: Als je weet waar de reis heen gaat, weet je ook de route én je weet precies waar je stilstaat

Binnenkort breken de vakanties in Nederland weer uit. Massaal worden er tassen, koffers en rugzakken gepakt. Er worden koelboxen van zolder gehaald en de route uitgestippeld. Sommigen doen dit laatste zelf, anderen maken gebruik van een routeplanner. Hoe je je vakantie ook voorbereid: je besteed tijd en aandacht om er voor te zorgen dat je op de plaats van bestemming aankomt. 

Wat ik persoonlijk het allerleukste van een uitgestippelde route vindt, is dat je er van af kunt wijken. Omdat je toch zeker weet waar je heen gaat is het voor bijvoorbeeld koffie- en lunchpauzes heel leuk om spontaan een afslag te nemen en te kijken of je ergens een idyllisch plekje kunt vinden. Ik zal je de keren dat de plekjes niet zo idyllisch waren besparen; dat zijn de verhalen met veel (mensen-)poep en vieze honden.

Of, ik moet ze juist wél vertellen: afwijken van je plan kan leuk én idyllisch zijn maar het kan ook volkomen fout lopen. Met alle paniek en teleurstelling is het dan een rustig idee dat je terug kunt naar je plan en je weg vervolgen. Met het doel dat je al eerder gemaakt hebt, heb je daar dan in ieder geval geen zorgen over. 

Het hebben van een doel, het hebben van een plan is juist daarom zo belangrijk voor pubers: ze vliegen continu uit de bocht. Het gevoelig zijn voor leuke prikkels, het vooral gericht zijn op korte termijn doelen, maakt dat pubers iets vaker een afslag nemen dan wij dat als volwassen zouden doen. 

Door het stellen van doelen gaat de productiviteit bij bedrijven omhoog. Er wordt zelfs verondersteld dat dit rond de 95% ligt.

Stel je toch eens voor dat dit ook voor jouw kind(eren) geldt: met het stellen van doelen verbetert al dat gedoe rondom huiswerk enorm! 

Tijdens ‘Met een Vliegende Start het Nieuwe Schooljaar in!’ gaan we je daar mee helpen: het maken van een plan en het stellen van een doel. 

Inschrijven doe je via deze link >> 

In het volgende blog: met een doel geef jouw kind de kans om het beste uit zichzelf te halen

7 Reacties

 1. Elke

  zoals je het uitlegt, dat een puber uit de band springt, dan ga je er eigenlijk vanuit dat dit ook gaat gebeuren. lok je het dan niet uit?

  Antwoord
 2. Tamara

  Ik begin er steeds meer zin in te krijgen, in die week! Wij doen mee hoor!

  Antwoord
  • admin

   Gezellig!

   Antwoord
 3. Sineke

  Wij gaan meedoen! Opeens begrijp ik het: dat plan gaat er niet voor zorgen dat alles vlekkeloos verloopt maar dat je weer de moed bij elkaar kunt pakken. Die moed ben ik het vorige schooljaar soms wel kwijt geweest…

  Antwoord
  • admin

   Welkom!

   Antwoord
 4. Peter

  En wie gaan die doelen dan stellen? De ouders of de puber?

  Antwoord
  • admin

   De doelen stel je in overleg; tijdens de “met een vliegende start’-week helpen we je met het stellen van realistische doelen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
Vuurwerk anno 2017

Vuurwerk anno 2017

Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!