pubers en mobieltje op de fiets

Als je weet waar de reis heen gaat, weet je ook de route én je weet precies waar je stilstaat

Uit een onderzoek dat ik een tijdje geleden gedaan heb, bleek dat bij ruim 80% van de pubers het maken van huiswerk een regelrecht drama is. Bij een kleine groep herstelde zich dit, naarmate het jaar vorderde. Maar bij de grote groep blijkt het een heel jaar dweilen met de kraan open te blijven. 

Dit hebben wij geleerd als het gaat om een schooljaar zonder proefwerk-paniek: je hebt als ouders een plan nodig. want als je een plan hebt, dan heb je ook een moment dat je, ruim voor de paniek toe gaat slaan, in kunt grijpen. En nee: het maken van dit plan, het stellen van deze doelen, kun je niet aan een puber vragen. Pubers hebben een lange termijn planning tot de volgende pauze. Pubers zijn bij de start van een schooljaar nog lang niet bezig met het overgangsrapport.   

De komende dagen krijg je van ons 6 tips over het stellen van doelen. Dit is tip 3

In dit blog: Als je weet waar de reis heen gaat, weet je ook de route én je weet precies waar je stilstaat

Binnenkort breken de vakanties in Nederland weer uit. Massaal worden er tassen, koffers en rugzakken gepakt. Er worden koelboxen van zolder gehaald en de route uitgestippeld. Sommigen doen dit laatste zelf, anderen maken gebruik van een routeplanner. Hoe je je vakantie ook voorbereid: je besteed tijd en aandacht om er voor te zorgen dat je op de plaats van bestemming aankomt. 

Wat ik persoonlijk het allerleukste van een uitgestippelde route vindt, is dat je er van af kunt wijken. Omdat je toch zeker weet waar je heen gaat is het voor bijvoorbeeld koffie- en lunchpauzes heel leuk om spontaan een afslag te nemen en te kijken of je ergens een idyllisch plekje kunt vinden. Ik zal je de keren dat de plekjes niet zo idyllisch waren besparen; dat zijn de verhalen met veel (mensen-)poep en vieze honden.

Of, ik moet ze juist wél vertellen: afwijken van je plan kan leuk én idyllisch zijn maar het kan ook volkomen fout lopen. Met alle paniek en teleurstelling is het dan een rustig idee dat je terug kunt naar je plan en je weg vervolgen. Met het doel dat je al eerder gemaakt hebt, heb je daar dan in ieder geval geen zorgen over. 

Het hebben van een doel, het hebben van een plan is juist daarom zo belangrijk voor pubers: ze vliegen continu uit de bocht. Het gevoelig zijn voor leuke prikkels, het vooral gericht zijn op korte termijn doelen, maakt dat pubers iets vaker een afslag nemen dan wij dat als volwassen zouden doen. 

Door het stellen van doelen gaat de productiviteit bij bedrijven omhoog. Er wordt zelfs verondersteld dat dit rond de 95% ligt.

Stel je toch eens voor dat dit ook voor jouw kind(eren) geldt: met het stellen van doelen verbetert al dat gedoe rondom huiswerk enorm! 

Tijdens ‘Met een Vliegende Start het Nieuwe Schooljaar in!’ gaan we je daar mee helpen: het maken van een plan en het stellen van een doel. 

Inschrijven doe je via deze link >> 

In het volgende blog: met een doel geef jouw kind de kans om het beste uit zichzelf te halen

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer