spaarpot

Money, money, money

Deze week hebben we ‘de week van het geld’ achter de rug. Grote kans dat ook jouw basisschoolkind van alles heeft geleerd over geld: waar het gemaakt wordt, hoe het gemaakt wordt, dat je kunt sparen en de voordelen van een pinpas. Misschien ben je zelfs wel naar een bank gesleurd om nu eindelijk eens die spaar- en betaalrekening te openen. Terwijl jij je handtekening onder een contract zet, kijkt je kind begerig naar het cadeautje wat er aan die rekening vastzit…
Kinderen hebben niet zo heel veel met geld. Vraag een kleuter naar ‘iets’ dat heel veel centjes kost en ze geven een voorbeeld van een groot ding. Dat een kleine robijn veel en veel meer waard is dan de reuze knuffelpanda van de kermis, dat vinden ze eigenlijk best wel gek.
Nog zo iets aparts: een spaarpot. Een kind heeft pas het idee dat het ‘rijk is’, als het kan zien hoeveel geld er in een pot zit.
Dat prachtig versierde roze spaarvarken is misschien toch niet zo’n handig idee. Leer je kind budgetteren door het letterlijk ‘potjes’ te geven: een pot voor het ‘bras’ geld, een pot voor het spaargeld en bijvoorbeeld een pot voor het geld wat ze op zij kunnen zetten voor cadeautjes.
En misschien is de wijste les wel het feit dat geld op een goed moment ook op kan zijn: leen nooit geld.
Op is op.

Nog een paar tips:

  • Leer kinderen dat geld op een gegeven moment ook op is. Geen geld? Dan ook niet lenen!
  • Geef een kind een spaarpot waar het de spaarcentjes ook daadwerkelijk kan zien.
  • Laat kinderen vanaf een jaar op 10 een kasboekje bijhouden. Dat geeft overzicht en ze leren meteen!
  • Met geld leren omgaan is meteen leren rekenen. Laat ze (een deel) van de boodschappen optellen.
  • Kleuters die tot 10 kunnen tellen laat je appels tellen, een 10 jarige laat je de prijs van de pakken zuivel bij elkaar optellen.

Marina van der Wal is moeder van twee zonen. Samen met Jan Dijkgraaf schreef Marina ‘Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek‘. Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk.

Dat geld ook ‘op’ kan vindt Marina één van de wijste lessen die je kinderen kunt leren. 
Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media.

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!