Selecteer een pagina
spaarpot

Money, money, money

Deze week hebben we ‘de week van het geld’ achter de rug. Grote kans dat ook jouw basisschoolkind van alles heeft geleerd over geld: waar het gemaakt wordt, hoe het gemaakt wordt, dat je kunt sparen en de voordelen van een pinpas. Misschien ben je zelfs wel naar een bank gesleurd om nu eindelijk eens die spaar- en betaalrekening te openen. Terwijl jij je handtekening onder een contract zet, kijkt je kind begerig naar het cadeautje wat er aan die rekening vastzit…
Kinderen hebben niet zo heel veel met geld. Vraag een kleuter naar ‘iets’ dat heel veel centjes kost en ze geven een voorbeeld van een groot ding. Dat een kleine robijn veel en veel meer waard is dan de reuze knuffelpanda van de kermis, dat vinden ze eigenlijk best wel gek.
Nog zo iets aparts: een spaarpot. Een kind heeft pas het idee dat het ‘rijk is’, als het kan zien hoeveel geld er in een pot zit.
Dat prachtig versierde roze spaarvarken is misschien toch niet zo’n handig idee. Leer je kind budgetteren door het letterlijk ‘potjes’ te geven: een pot voor het ‘bras’ geld, een pot voor het spaargeld en bijvoorbeeld een pot voor het geld wat ze op zij kunnen zetten voor cadeautjes.
En misschien is de wijste les wel het feit dat geld op een goed moment ook op kan zijn: leen nooit geld.
Op is op.

Nog een paar tips:

  • Leer kinderen dat geld op een gegeven moment ook op is. Geen geld? Dan ook niet lenen!
  • Geef een kind een spaarpot waar het de spaarcentjes ook daadwerkelijk kan zien.
  • Laat kinderen vanaf een jaar op 10 een kasboekje bijhouden. Dat geeft overzicht en ze leren meteen!
  • Met geld leren omgaan is meteen leren rekenen. Laat ze (een deel) van de boodschappen optellen.
  • Kleuters die tot 10 kunnen tellen laat je appels tellen, een 10 jarige laat je de prijs van de pakken zuivel bij elkaar optellen.

Marina van der Wal is moeder van twee zonen. Samen met Jan Dijkgraaf schreef Marina ‘Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek‘. Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk.

Dat geld ook ‘op’ kan vindt Marina één van de wijste lessen die je kinderen kunt leren. 
Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media.

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer