Onze kinderen als melkkoeien van de kennisindustrie!

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.
Het zijn maar woorden. En soms kies je woorden onhandig. Of is er wellicht geen ander woord wat een beetje kan weergeven wat je bedoeld. Ik snap dat best. En toch ben ik gevallen over de volgende zin op de website van het ministerie van onderwijs: ‘…omdat dit het opbrengstgericht werken bevordert. Door systematisch vooraf doelen te stellen en tussentijds het kennisniveau van leerlingen te meten, kan een zo hoog mogelijke opbrengst per leerling worden gerealiseerd.’ 
 
Kort samengevat: scholen gaan inzetten op een zo hoog mogelijke leerprestatie, per leerling. Niet de mogelijkheden van een kind als individu staan centraal maar de opbrengst die een kind als melkkoe voor de kennis-teelt voor de school zal opleveren. 
 
De opbrengst van een kind wordt dan gemeten ten opzichte van medeleerlingen, maar ook in vergelijking met leerlingen van andere scholen en zelfs de scholen onderling!
Bij de voorbereiding van de toetsen die in 2013 gehouden gaan worden zal niet de ontwikkeling van een kind centraal staan, maar de (kennis-)quota die scholen zich vooraf hebben gesteld.
 
Voor mijn ogen doemt het beeld op van mega-schoolstallen, waarbij ieder kind dat niet voldoet aan de verwachtingen onmiddellijk naar de slachtbank wordt geleid. 

Onze kinderen als melkkoeien van de kennisindustrie! 


Marina van der Wal is moeder van twee (schoolgaande) zoons en co-auteur van Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek.

www.marinavanderwal.nl

 
 
 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
Vuurwerk anno 2017

Vuurwerk anno 2017

Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!