Onze kinderen als melkkoeien van de kennisindustrie!

Het zijn maar woorden. En soms kies je woorden onhandig. Of is er wellicht geen ander woord wat een beetje kan weergeven wat je bedoeld. Ik snap dat best. En toch ben ik gevallen over de volgende zin op de website van het ministerie van onderwijs: ‘…omdat dit het opbrengstgericht werken bevordert. Door systematisch vooraf doelen te stellen en tussentijds het kennisniveau van leerlingen te meten, kan een zo hoog mogelijke opbrengst per leerling worden gerealiseerd.’ 
 
Kort samengevat: scholen gaan inzetten op een zo hoog mogelijke leerprestatie, per leerling. Niet de mogelijkheden van een kind als individu staan centraal maar de opbrengst die een kind als melkkoe voor de kennis-teelt voor de school zal opleveren. 
 
De opbrengst van een kind wordt dan gemeten ten opzichte van medeleerlingen, maar ook in vergelijking met leerlingen van andere scholen en zelfs de scholen onderling!
Bij de voorbereiding van de toetsen die in 2013 gehouden gaan worden zal niet de ontwikkeling van een kind centraal staan, maar de (kennis-)quota die scholen zich vooraf hebben gesteld.
 
Voor mijn ogen doemt het beeld op van mega-schoolstallen, waarbij ieder kind dat niet voldoet aan de verwachtingen onmiddellijk naar de slachtbank wordt geleid. 

Onze kinderen als melkkoeien van de kennisindustrie! 


Marina van der Wal is moeder van twee (schoolgaande) zoons en co-auteur van Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek.

www.marinavanderwal.nl

 
 
 
Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!