Selecteer een pagina

Onze kinderen als melkkoeien van de kennisindustrie!

Het zijn maar woorden. En soms kies je woorden onhandig. Of is er wellicht geen ander woord wat een beetje kan weergeven wat je bedoeld. Ik snap dat best. En toch ben ik gevallen over de volgende zin op de website van het ministerie van onderwijs: ‘…omdat dit het opbrengstgericht werken bevordert. Door systematisch vooraf doelen te stellen en tussentijds het kennisniveau van leerlingen te meten, kan een zo hoog mogelijke opbrengst per leerling worden gerealiseerd.’ 
 
Kort samengevat: scholen gaan inzetten op een zo hoog mogelijke leerprestatie, per leerling. Niet de mogelijkheden van een kind als individu staan centraal maar de opbrengst die een kind als melkkoe voor de kennis-teelt voor de school zal opleveren. 
 
De opbrengst van een kind wordt dan gemeten ten opzichte van medeleerlingen, maar ook in vergelijking met leerlingen van andere scholen en zelfs de scholen onderling!
Bij de voorbereiding van de toetsen die in 2013 gehouden gaan worden zal niet de ontwikkeling van een kind centraal staan, maar de (kennis-)quota die scholen zich vooraf hebben gesteld.
 
Voor mijn ogen doemt het beeld op van mega-schoolstallen, waarbij ieder kind dat niet voldoet aan de verwachtingen onmiddellijk naar de slachtbank wordt geleid. 

Onze kinderen als melkkoeien van de kennisindustrie! 


Marina van der Wal is moeder van twee (schoolgaande) zoons en co-auteur van Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek.

www.marinavanderwal.nl

 
 
 
marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

We hebben meer blogs geschreven

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Kritiek blijft je je hele leven achtervolgen

Vaak hebben mensen het niet eens in de gaten, dat ze je met een goedbedoelde opmerking opzadelen met wéér een portie kritiek. En wat we te vaak vergeten is dat kritiek niet verdwijnt na een nachtje slapen: kritiek blijft je je hele leven achtervolgen.

Lees meer

Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas

Het huilen staat Stefanie* nader dan het lachen. Ze is zo ontzettend moe. En ze is haar luie pubers ook helemaal zat! Als ik tegen haar zeg ‘Ieder mens heeft recht op zijn eigen afwas’, kijkt ze me verbaasd aan.

Lees meer

Ik heb je beste vriendin gevonden

Op het moment dat wie dan ook het woordje ‘gewoon’ gebruikt in een zin om jou advies te geven, mag je van mij hard wegrennen. Als het om opvoeden gaat (en nog heel wat andere zaken in het leven), dan bestaat ‘gewoon’ helemaal niet. Want, als het dan zo ‘gewoon’ is, dan had je het wel gedáán!

Lees meer