Pubers hebben geen grenzen. Ze hebben ons. Toch?

 Ouders zien op tegen de nieuwe alcoholwet: je kind van 16 of 17 jaar vertellen dat het wekelijkse  bier er voor hen even niet meer inzit, gaat velen te ver

Afgelopen weekend buitelde half Nederland over de Burgemeester van Katwijk en zijn raad.

Wel foei! Een moeilijk in te voeren wet meteen bij de start al boycotten. De staatsecretaris zal hem ook op de vingers zien om zich te verzekeren van naleving.

Heren, heren toch! Misschien heeft Jos Wienen wel het meest reële beeld over de invoering in zijn gemeente. Het zou toch zo maar kunnen dat deze bestuurder, die zich al sinds 2010 hard maakt voor verhoging van de alcoholleeftijd zo maar inziet dat invoeren én handhaven op deze korte termijn een onbegonnen zaak is. En één van de angels ligt zelfs buiten het bestuurlijke én overheidszicht: bij de ouders. En ook dat ziet de heer Wienen goed. Een enquette die door ruim 300 ouders is ingevuld gaf begin 2013 al aan dat ouders grote voorstanders zijn van de nieuwe wet (grootschalig onderzoek van Trimbos ook) maar dat deze ouders ook in grote getale aangeven enorm op te zien tegen de consequenties: ruzie met hun 16- en 17 jarigen pubers.

Jos Wienen geeft aan dit hiaat in de invoering van deze (goede) wet te zien en gaat er mee aan de slag. Het zou de staatsecretaris sieren als hij dit geluid niet wegwuift maar zich aantrekt: ouders geven in de zelfde enquette aan dat zij ondersteuning verwachten van de overheid en van de scholen van hun kinderen. Die steun zou zo maar eens géén reclamespotje kunnen zijn, maar pure opvoedingsondersteuning. Praktisch en onder handbereik. Dat zou dan ook zo maar een overgangsregeling kunnen zijn voor de groep van 16 en 17 jaar.

Tegelijkertijd een campagne starten waarbij ouders leren dat ‘vriendjes zijn met je kinderen zijn’ ondoenlijk en misschien zelfs onwenselijk is, lijkt mij dan het overwegen waard. Voor het invoeren van een volgende wet wordt het handhaven door ouders dan een stuk makkelijker!

Pubers hebben geen grenzen. Ze hebben ons. Toch?

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

0 Comments

0 reacties

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!