Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan stappen enthousiast onze tuin binnen. Oele, onze boxer wordt uitgebreid geknuffeld. 

‘Dat was één van de weinige leuke dingen aan mijn vorige relatie; de hond!’ Jan aait Oele nog eens en heeft vanaf nu een heel weekend een trouwe vriendin. Anniek zien we met haar ogen rollen. ‘Daar gaan we weer, mompelt ze.’

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Als we met elkaar aan de koffie zitten komt Anniek terug op hun binnenkomst. ‘Dit is dus waarom we bij jullie zijn. Bij bijna alles wat er gebeurt, of het nu leuk is of vervelend, linkt Jan de situatie meteen aan de tijd van voor zijn scheiding. Ik ben er van overtuigd dat hij van me houdt, maar dit gedrag maakt me wel heel erg onzeker over onze relatie.’

Jan’s ogen zijn vochtig, als hij het woord neemt. ‘Ik hou van je Anniek. Nog nooit heb ik zo’n fijne relatie gehad met iemand die ook zo van mij houdt. Ik wil je nooit kwijt. Maar ik krijg het maar niet voor elkaar om mijn leven van nu niet meer te vergelijken met wat ooit was. En ik vind het vreselijk om je steeds maar weer verdriet te doen. Dan vraag ik me af…’ Ik schuif de doos met tissues Jan’s kant op. 

Het heeft onze voorkeur om met elkaar aan tafel te zitten en de gesprekken te voeren. Deze keer besluiten we toch om te splitsen; Jan maakt de volgende ochtend samen met Gideon een wandeling door de duinen. Anniek en ik voeren ons gesprek aan de keukentafel.

Weer realiseer ik me hoe fijn het is dat we met ons ‘bootcamp’ alle ruimte hebben om met elkaar in gesprek te zijn. Er is geen tijdsdruk omdat we een heel weekend uittrekken en met de duinen op loopafstand zijn we ook niet gebonden aan een vaste plek. 

Na het gesprek dat Gideon en Jan samen hebben gehad is er ruimte om de volgende gesprekken met elkaar te hebben. Aan het eind van het weekend zwaaien we een stel uit dat nog wel wat ‘werk aan de relatie te verzetten heeft’. Jan zal tijd nodig hebben om groot verdriet een plek te geven en van Anniek zal het nodige geduld gevraagd worden. Daar hebben we maandelijks de online gesprekken voor. 

‘Aan onze keukentafel’ is een serie blogs over verhalen uit onze praktijk. Cliënten ontvangen we letterlijk aan onze keukentafel en we delen de prachtige gesprekken én uitkomsten in deze blogs met je. Altijd met toestemming, en altijd geannonimiseerd.

Wil je ook aanschuiven? Voor een enkel gesprek, meerdere gesprekken in een weekend, kamperen met je eigen kampeermiddel in onze tuin? Wil je alleen komen praten? Het kan allemaal en je bent meer dan welkom!

marina van der wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut. Marina is een ervaren opvoedkundige en runt een praktijk waarin ze ouders met opvoedvragen begeleidt. Ze weet veel van de ontwikkeling van kinderen, van klein tot groot. Marina schreef meerdere succesvolle boeken over kinderen en opvoeden. Ze is vaak in de media. Oh, en ze is zelf moeder van twee kinderen.

0 reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben meer blogs geschreven

De gestreste samenleving

De gestreste samenleving

‘Hoe kan het toch, dat er zoveel mensen, zoveel jongeren ook, de ratrace niet meer bij kunnen houden? En hoe is het zo ver gekomen dat zoveel mensen lijden onder ‘onverklaarbare klachten’ en dat de groep jongeren die hier onder lijdt steeds groter wordt?’

Lees meer

De balans tussen Gevoel en Actie

Emotieregulatie gaat over het vermogen om emoties te herkennen, deze emoties te begrijpen en daarna deze emoties ook nog eens in goede banen te leiden. Het betekent niet dat je je emoties zou moeten onderdrukken, maar dat je ze op een gezonde en constructieve manier uit.

Lees meer

Weten wat je doet

Weten wat je doet, écht kunnen kijken naar je eigen gedrag én naar de effecten van dat gedrag, is een handige vaardigheid: het helpt je om te stoppen met plagen omdat je in de gaten hebt dat jouw grappig bedoelde opmerkingen helemaal niet grappig gevonden worden door de mensen om je heen. We noemen deze executieve functie met een mooi woord ‘gedragsevaluatie’.

Lees meer

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!