luisteren naar je kind

‘Luister nou eens!’

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

‘Luister nou eens!’

Je zult het zelf ook wel eens verzucht hebben. Een kind dat niet naar je luistert, is vreselijk irritant. Gek eigenlijk dat onze kinderen over het algemeen juist wel luisteren als er gevaar dreigt.
De toon waar we in die gevallen praten, roepen of schreeuwen, heeft dan op één of andere manier meer impact.
Naar je kinderen luisteren is ook een vak apart. Zo vaak zijn we gehaast, zijn we al weer aan het denken aan ‘wat we nog meer moeten doen’, dat goed luisteren er zo maar bij in kan schieten.  Nog even dit mailtje afmaken, snel even die WhatsApp verzenden of nóg even die reactie op Facebook posten. Niet dat we niet willen luisteren, het glipt er gewoon tussendoor.
Kinderen hebben duidelijkheid nodig, om goed te kunnen luisteren. Afspraken maken is daar een vast onderdeel van. Regels, hoe naar en ongemakkelijk dat ook mag klinken, zijn belangrijk als het om luisteren gaat. Je zult immers eerst moeten weten wáár je naar moet luisteren en wanneer om het ook echt te kunnen doen!
Kinderen luisteren ook beter naar ouders die ook naar hen luisteren. En goed luisteren naar kinderen doe je eigenlijk alleen als je daar ook echt de tijd voor neemt. Al rennend, onderweg naar de volgende afspraak lukt het je echt niet om je goed te concentreren op een ontboezeming van een vier jarige!
Ondanks je drukke schema, een baas die van je verwacht dat je ook na kantoortijden bereikbaar bent of sociale verplichtingen die aan je trekken, blijft het belangrijk om tijd voor je kinderen vrij te maken. En wanneer gaat praten het prettigst? Ja: als je samen iets leuks aan het doen bent. Boodschappen kun je vliegend door een supermarkt doen, je kunt het ook langzaam lopend doen, samen al keuvelend over al die pakjes en kleurtjes. Grappig is het dan om te merken dat je er én zelf rustig(er) van wordt én het maar heel weinig extra tijd kost!
Heeft je kind je iets belangrijks te vertellen en je hebt écht geen rust om daar goed naar te luisteren, vertel dat dan. Zeg dat je daar graag als je thuiskomt samen over door wilt praten. En dat je er dan uitgebreid de tijd voor hebt. Deze tip werkt natuurlijk niet als de vraag is om met een gebroken been naar de Eerste Hulp te rijden. Zorg dus wel dat je heel zeker weet dat de vraag nog een paar uur kan wachten. En kom er dan op de afgesproken tijd ook echt op terug! Wees betrouwbaar.
Voor Pubers is het belangrijk dat ze weten dat alle vragen welkom zijn.
Heel belangrijk is het om juist in de periode OMA zoveel mogelijk thuis te laten!
Oma? Ja, OMA! Geef geen Oordeel over dat wat je hoort, jouw Mening doet er op dit moment niet toe en hou zéker je Adviezen nog even voor je.
Stel wel vragen: Welke reden, waar leidt het toe, Wat gaat het je opleveren…
Waarom vragen zijn vooral bij pubers onhandig: misschien kun je je herinneren hoe zelf reageerde als er werd gevraag waarom je te laat thuis was, je huiswerk niet gemaakt had, die onvoldoende gehaald had. Waarom-vragen geven het gevoel tot de orde geroepen te worden. En ‘tot de orde roepen’ roept al snel ‘meningen & adviezen op…
Tips:
Loop eens rustig met de boodschappenkar door de supermarkt en kijk samen met je kleintje naar al die mooie verpakkingen en kleurtjes. De groenteafdeling is daar ook leuk voor!
Stel een puber de overbekende open vragen; dat zijn vragen waar ze zich niet met een ‘ja’ of ‘nee van af kunnen maken.
Probeer een rustig moment op de dag te creëren waar écht tijd is voor elkaar. De avondmaaltijd kan zo’n moment zijn. Vertel zelf over je dag, luister en reageer als een kind meepraat. Stel (open) vragen, luister en vraag nog een keertje verder…
En probeer het gesprek niet alleen gaande te houden tussen de volwassenen…

Marina van der Wal is moeder van twee pubers. Samen met Jan Dijkgraaf schreef Marina ‘Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek’. ‘nee’ vinden beide auteurs het mooiste woord dat je een kind kunt leren. Een ‘nee’ kunnen accepteren, daar heb je als mens je hele leven iets aan! 
Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk.

Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.

Meer informatie? www.marinavanderwal.nl
Facebook: https://www.facebook.com/marinavanderwal

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media.

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!