Slaap kindje, slaap! Slaap!

Huilende baby’s, peuters die niet naar bed te krijgen zijn of pubers die diep in de nacht thuiskomen. In welke leeftijd dan ook, kinderen kunnen je slapeloze nachten bezorgen. Opvoedingsdeskundige Marina van de Wal vertelt hoe je hiermee om moet gaan.
Niemand slaapt in één ruk door;
we worden op verschillende momenten in de nacht ‘even wakker’ om daarna weer rustig verder te slapen. Vaak merk je dat niet ee
ns.
Kinderen die in hun eenkennige periode zitten, kunnen dit wel merken. Het is daarom helemaal niet vreemd dat een dreumes van een maand of negen ‘slecht doorslaapt’; die schrikt zich elke keer weer een hoedje als blijkt dat zijn of haar ouders niet naast het bedje zitten. Deze kindjes hoef je dus ook alleen maar gerust te stellen door er te zijn, op het moment dat ze huilend wakker worden.
Slaap is heel belangrijk voor een kind: het groeihormoon komt (vooral) vrij in de slaap. Het is niet alleen belangrijk voor kleine kinderen, ook is het belangrijk voor pubers die enorm aan het groeien zijn.
Als het buiten donker wordt, stijgt het melatoninegehalte in ons lijf. Melatonine maakt slaperig. Licht op ons netvlies van onder andere computers, mobiele telefoons en tv’s maken dat dit melatonine niet kan stijgen. Zeker voor kinderen betekent dat een uur voor het slapen gaan geen computer, tv of mobiele telefoon. Dat geldt eigenlijk ook voor volwassen mensen.
Daar staat lijnrecht tegenover dat tv ook minder alert maakt, in de morgen. Kinderen die ‘s ochtends tv mogen kijken blijken in de klas vaak minder alert te zijn.
Marina: “Ieder mens heeft net voor het slapen gaan de ‘forbidden zone’; deze periode ben je juist extra wakker. Kinderen die in deze ‘forbidden zone’ zitten, kun je dus net zo goed op laten blijven. Slapen wordt een drama. Zorg wel dat het rustig is; geen drukke spelletjes, computers of televisies.”
“Bij ‘slaapproblemen’ is het belangrijk dat je elke dag hetzelfde ritme aanhoudt. Ook in het weekend en in vakanties.
Heel veel gezinnen hebben maar 5 dagen slaapproblemen met de kinderen: van zondag t/m donderdag. Dat heeft meer met onrust te maken dan daadwerkelijk met problemen.”
Belangrijk voor een goede nachtrust bij kinderen:
– Een opgeruimde, frisse kamer (niet te warm, niet te koud).
– Een slaapkamer/bed is om in te slapen, niet om straf te krijgen.
– Een vast ‘naar bed toe’ ritme.
Tips:
– Kinderen die slecht naar bed gaan: zorg dat er een herkenbaar ritme is: wassen, pyjama, verhaaltje (niet te spannend!), knuffel en slapen.
– Schaf van elk knuffelbeest dat belangrijk is een tweede exemplaar aan voor verlies. Laat dit exemplaar aan het voeteneind meeslapen voor de geur.
– Geen computer op de kamer, zeker bij pubers.
– Een kind dat ‘over de slaap heen is’, wordt druk. zorg eerst dat het rustig kan worden, daarna komt het slapen.
– Praat bij slecht doorslapen zo min mogelijk met een kind, laat alleen merken dat je er bent.
– Kijk of er gewoontes ingeslopen zijn die het inslapen lastiger maken.
En heel belangrijk: hou het ontspannen! Een kind wat elke dag een ritme heeft, kun je op de eerste vakantiedag best op laten blijven tot Bam!
En met Bam! bedoel ik: tot het bijna omvalt van de slaap. Helemaal niet verantwoord, maar wat is het leuk om zo van het nachtleven te mogen genieten! Samen met pappa en mamma, chips en fris. Dat maakt het verstandige slaapritme meteen weer dragelijk! 

Marina van der Wal is moeder van twee pubers. Samen met Jan Dijkgraaf schreef Marina ‘Het Enige Echte Eerlijke Puberopvoedboek‘. ‘nee’ vinden beide auteurs het mooiste woord dat je een kind kunt leren. Een ‘nee’ kunnen accepteren, daar heb je als mens je hele leven iets aan! 
Binnen een maand beleefde dit boek de derde druk.

Marina horen spreken? Ga dan naar de agenda voor de laatste informatie.
Meer informatie? www.marinavanderwal.nl
Facebook: https://www.facebook.com/marinavanderwal
Twitter: @marinavanderwal

Deze column is eerder verschenen als column voor HD-media.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!