Wat we kinderen echt kunnen leren

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

Er veranderd door de jaren heen nog wel eens wat in het onderwijs; methodieken volgen elkaar op en vaak snap je het als volwassene ook niet meer.

‘Als pappa mij mijn wiskunde uitlegt weet ik zeker dat ik een onvoldoende heb’, hoorde ik ooit een puber stellen. Zijn vader bekeek opdrachten op een totaal andere manier dan de scholier op school uitgelegd kreeg, de puber raakte in verwarring en een onvoldoende was het resultaat. De vader dacht op zijn beurt ‘dat hij toch niet gek geworden was…’

Onderzoek alle dingen en behoud het goede

Nieuwe methodieken worden ontwikkeld, beoordeeld en uiteindelijk aan scholen verkocht met het predicaat ‘wetenschappelijk onderbouwd’. Er wordt geclaimd dat er resultaten mee geboekt worden en voor je het weet is de keuze gemaakt.

Pedro de Bruyckere maakt zich met dit boek (als vertaler) hard voor gedegen onderzoek náár het wetenschappelijk onderzoek dat aan veranderingen (in het onderwijs) ten grondslag ligt. Hij leert je om kritisch te kijken naar onderzoek, jezelf (en anderen) de juiste vragen te stellen naar de wijze waarop een onderzoek is uitgevoerd.

Mocht je een ridder te paard verwachten die hard en meedogenloos met zijn zwaard op het onderwijsland in hakt, dan vergis je je; het boek leest prettig, nuanceert en helpt je om ideeën in een breder perspectief te plaatsen.

Stevig boekwerk

‘Wat we kinderen echt kunnen leren’ is een stevig boekwerk. En dat geldt dan voor de inhoud van deze paperback; grondig word je in vier hoofdstukken geleerd hoe je naar onderzoek kijkt en hoe je waarheid van leugen en jokkenbrokken kunt onderscheiden. De eerste hoofdstukken worden gevuld met algemene informatie over wetenschap, waarom we als slimme mensen héle domme dingen kunnen geloven en welke plek wetenschap eigenlijk in onze maatschappij zou moeten vervullen.

Praktijk en onderbouwing wisselen elkaar af

Bij een ‘stevig boekwerk’ denk je al snel aan ‘zware en droge kost en niet om door te komen’. Dat valt – gelukkig – alles mee. Pedro de Bruyckere weet met al zijn praktijkervaring de vaart er in te houden. De samenvattingen die aan het eind van hoofdstukken gegeven worden maken de stof eenvoudig toe te passen.[

Over Pedro de Bruuskere >>

Dit boek is extra leuk

 • voor ouders die actief zijn binnen een MR of GMR
 • voor leerkrachten die graag het naadje van de kous weten
 • als je betrokken bent bij innovaties en veranderingen in het onderwijs

2 Reacties

 1. Mieke

  lijkt me heel interessant! Ik volg Pedro de Bruyckere op Twitter en hij zegt altijd zeer verstandige en relevante dingen. Graag dus!

  Antwoord
 2. Martijn

  Heel graag! Zag Pedro afgelopen zaterdag een lezing geven over dit boek, ik lees het graag rustig terug!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Samen ben je de basis van je gezin

Samen ben je de basis van je gezin

Als we vragen waar Sharon zich zorgen over maakt, ontdekken we dat het stel elkaar eigenlijk nog niet zo heel erg lang kent. Sharon blijkt, ondanks de anticonceptie, bij hun derde afspraakje zwanger te zijn geworden. En daar vinden de twijfels en vragen die Sharon heeft hun oorsprong: kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg om een gezin te starten? en: als je elkaar nog niet goed kent, hoe ga je er, met een baby, voor zorgen dat je elkaar als man en vrouw beter leert kennen en niet meteen als ‘pappa en mamma’?

Lees meer
Gevaarlijke spelletjes

Gevaarlijke spelletjes

Ook jij schrok je natuurlijk helemaal kapot toen je hoorde van de nieuwste trend onder jongeren. Elkaar gezellig de halsslagader dichtknijpen. Tips voor een gesprek met jouw zoon of dochter.

Lees meer
Eenzaam verdriet

Eenzaam verdriet

Irene vertelt: Al voor de lockdown startte zag onze zoon van 16 zijn vrienden eigenlijk niet meer. Wij waren daar...

Lees meer
Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Nora zit snikkend bij ons aan tafel. Na veel gedoe en een scheiding die lange tijd niet vanzelf ging, om het maar zachtjes uit te drukken, was ze zó blij om de liefde weer te vinden. Nu heeft ze alleen nog maar het gevoel dat ze op eieren moet lopen om niemand te kwetsen. ‘Moet ik dan tussen mijn eigen geluk en het geluk van mijn kinderen kiezen?’

Lees meer
Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!