Wat we kinderen echt kunnen leren

Er veranderd door de jaren heen nog wel eens wat in het onderwijs; methodieken volgen elkaar op en vaak snap je het als volwassene ook niet meer.

‘Als pappa mij mijn wiskunde uitlegt weet ik zeker dat ik een onvoldoende heb’, hoorde ik ooit een puber stellen. Zijn vader bekeek opdrachten op een totaal andere manier dan de scholier op school uitgelegd kreeg, de puber raakte in verwarring en een onvoldoende was het resultaat. De vader dacht op zijn beurt ‘dat hij toch niet gek geworden was…’

Onderzoek alle dingen en behoud het goede

Nieuwe methodieken worden ontwikkeld, beoordeeld en uiteindelijk aan scholen verkocht met het predicaat ‘wetenschappelijk onderbouwd’. Er wordt geclaimd dat er resultaten mee geboekt worden en voor je het weet is de keuze gemaakt.

Pedro de Bruyckere maakt zich met dit boek (als vertaler) hard voor gedegen onderzoek náár het wetenschappelijk onderzoek dat aan veranderingen (in het onderwijs) ten grondslag ligt. Hij leert je om kritisch te kijken naar onderzoek, jezelf (en anderen) de juiste vragen te stellen naar de wijze waarop een onderzoek is uitgevoerd.

Mocht je een ridder te paard verwachten die hard en meedogenloos met zijn zwaard op het onderwijsland in hakt, dan vergis je je; het boek leest prettig, nuanceert en helpt je om ideeën in een breder perspectief te plaatsen.

Stevig boekwerk

‘Wat we kinderen echt kunnen leren’ is een stevig boekwerk. En dat geldt dan voor de inhoud van deze paperback; grondig word je in vier hoofdstukken geleerd hoe je naar onderzoek kijkt en hoe je waarheid van leugen en jokkenbrokken kunt onderscheiden. De eerste hoofdstukken worden gevuld met algemene informatie over wetenschap, waarom we als slimme mensen héle domme dingen kunnen geloven en welke plek wetenschap eigenlijk in onze maatschappij zou moeten vervullen.

Praktijk en onderbouwing wisselen elkaar af

Bij een ‘stevig boekwerk’ denk je al snel aan ‘zware en droge kost en niet om door te komen’. Dat valt – gelukkig – alles mee. Pedro de Bruyckere weet met al zijn praktijkervaring de vaart er in te houden. De samenvattingen die aan het eind van hoofdstukken gegeven worden maken de stof eenvoudig toe te passen.[

Over Pedro de Bruuskere >>

Dit boek is extra leuk

  • voor ouders die actief zijn binnen een MR of GMR
  • voor leerkrachten die graag het naadje van de kous weten
  • als je betrokken bent bij innovaties en veranderingen in het onderwijs
Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Mieke

    lijkt me heel interessant! Ik volg Pedro de Bruyckere op Twitter en hij zegt altijd zeer verstandige en relevante dingen. Graag dus!

    Antwoord
  2. Martijn

    Heel graag! Zag Pedro afgelopen zaterdag een lezing geven over dit boek, ik lees het graag rustig terug!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!