Bij ons gebeurt dat niet …

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.


Nederland heeft op haar grondvesten geschud, vorige week zaterdag. Een collectief ‘bij ons kan dat niet’ blijkt een onrealistisch beeld op onze samenleving. Ontkennen heeft geen zin.

Nu klinken er mooie woorden als ‘samen komen we hier doorheen’ en ‘Nederland staat achter jullie, Alphen!’.
Maar waar is iedereen als ouders zich zorgen maken over een kind wat stil is, zich keurig gedraagt maar wél hulp nodig heeft? Waarom lijkt er een taboe te heersen over het openlijk bespreken van je vragen als het gaat om het opvoeden van pubers? Opmerkelijk waren de woorden van veiligheidsdeskundige Glenn Schoen in één van de eerste nieuws uitzendingen, na de catastrofe: waar is de plek waar alle zorgen en vragen om een jongere bij elkaar komen? Tussen neus en lippen door noemde hij de noodzaak dat ouders en leraren met elkaar in gesprek raken over een kind. Eens! En ik bedoel dan écht in gesprek raken met elkaar en niet volstaan met een 10 minutengesprekje waar je niet verder komt dan het sociaal verplichte handjes schudden.

Sámen komen we er door heen. Prachtig. Maar kunnen we misschien ook aandacht besteden aan ‘samen voorkomen we een volgende keer’? Door werkelijk met elkaar in gesprek te raken over onze kinderen.

Het gezond op laten groeien van kinderen en jongeren doe je als ouders niet alleen, daar heb je een gemeenschap voor nodig die bereid is om sámen zorg te dragen voor een gezond opvoedklimaat. Alleen dan maak je de mooie woorden waar: sámen komen we er dan!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Ook voor je toekomst moet je ruimte maken

Anniek en Jan logeren in een B&B op loopafstand van ons huis en komen een weekend ‘bootcampen’. Ze hebben elkaar ruim vijf jaar geleden leren kennen. Anniek was bij de start van hun relatie zo’n drie jaar daarvoor gescheiden van de vader van haar drie kinderen. Jan was ruim twee jaar weg bij zijn gezin. Een afscheid met veel pijn, verdriet en een nare vechtscheiding.

Lees meer
Vuurwerk anno 2017

Vuurwerk anno 2017

Droomt jouw puber al van het afsteken van vuurwerk? Worden alle folders bijna uit het hoofd geleerd en vraag je je wel...

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!