Bewegen helpt om rustig te worden

‘Gillend kan Maaike voor ons staan en probeert dan met overslaande stem duidelijk te maken hoe oneerlijk alles is. Haar onvoldoendes, haar ruzies met haar zusje, haar gedoetjes met vriendinnen. Ze pakt dan altijd de hondenriem en onze hond is al lang blij; die weet inmiddels al dat er een lange, lange wandeling inzit.’

Mooi is dat, pubers die intuïtief weten wat ze moeten doen zoals dit meisje: als je door emoties overmand raakt, is bewegen helemaal zo gek nog niet. Op het moment dat een puber overmand raakt door emoties, stress en frustratie, is het eigenlijk het ‘onderste gedeelte van het brein dat er met hem of haar vandoor gaat. Door de hond uit te gaan laten, een rondje te rennen, een voetbal keihard tegen een muurtje aan te trappen (sorry buren) helpt het om weer in de buurt te komen van al het goede dat bovenbrein te bieden heeft: rust, overzicht en relativeringsvermogen.

Samen in beweging komen

Maar ook als een puber zelf niet de neiging heeft om bij teleurstelling te gaan bewegen is dit wel een heel effectieve manier om een beetje rust in dat brein te krijgen. Dan zit er niets anders op om sámen te gaan fietsen, rennen of de hond uit te laten.

Het zijn vooral jongens die het prettig vinden om vooruit te kijken als ze het over lastige onderwerpen hebben. Boosheid en teleurstelling zijn er daar maar een paar van.

‘Kom, ik zie dat het je dwarszit, we fietsen even samen naar… en praten er onderweg over’, is dan een prima manier om te helpen om de rust weer te laten keren.

Voorkom de ‘waarom-vraag’

Voorkom bij je openingszin de ‘waarom-vraag’; dit is over het algemeen alleen maar olie op het – toch al ontvlambare – vuurtje dat naast je loopt of fietst…

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!