We hebben het alcohol-lek gevonden!

Op woensdagavond 20 februari heb ik mij oprecht verbaasd. Het NRC verhaalt over plaatselijke managers die voor hun supermarkt een goed en (bijna) sluitend systeem vragen om jongeren die nog geen alcohol mogen kopen, hier ook geen gelegenheid toe te geven. Terecht, lijkt mij. De risico’s voor een ondernemer zijn groot: drie keer zo’n onverlaat in je winkel (en gesnapt worden) en je kunt je bier- en wijnafdeling voor een periode sluiten. Daar komt bij dat er inmiddels een maatschappelijk draagvlak is om strakker en strenger om te gaan met alcohol. Zeker als het om jongeren gaat. Een supermarktmanager staat midden in de samenleving en zal deze ontwikkelingen niet alleen in de media volgen maar ook door direct contact met klanten. En geloof me: klanten praten over de alcohol-ervaringen van hun kroost. Zéker als ze bij misbruik de zwarte piet kunnen doorspelen naar de partijen die – naar de mening van veel ouders – meer invloed op hun kinderen hebben dan zij zelf. En laten de supermarkten nu regelmatig genoemd worden, als het om ‘gelegenheid geven tot…’ gaat!

Maar, de dames en heren op de hoofdkantoren denken dat ‘ageviewers*’ klantONvriendelijk zijn.

Het lijkt mij feest, als een cassiere mij om een legitimatie gaat vragen als ik een fles wijn wil afrekenen. Met 48 jaar het bewijs moeten leveren dat je de leeftijdsnorm ruimschoots gepasseerd bent is toch minimaal strelend en een korte – dat snap ik ook nog wel – ego-boost. Hoe bedoeld u klantonvriendelijk, mevrouw de woordvoerster van Albert Heijn?

Sterker nog: als ik bij onze – inmiddels flink geautomatiseerde – supermarkt wil afrekenen zorgt de informatie op de scanner er voor dat bij aanschaf van alcoholische dranken een rode (!!) lamp gaat knipperen en ik gecontroleerd dien te worden door een medewerker. Deze zelfde lamp gaat knipperen als ik aan de beurt ben om voor een ‘eerlijkheidscontrole’ de inhoud van mijn tas met aangeschafte boodschappen te laten zien. Genant? Ja, de eerste keer. En misschien ook een tweede maal. Maar een klant is niet gek en snapt dit prima.

Ouders, de klanten, blijken massaal (80%) voorstander te zijn voor de nieuwe leeftijdsnorm als het gaat om de aanschaf van alcohol, supermarkten lopen grote economische risico’s als 18-minners toch alcohol blijken aan te schaffen in een winkel en plaatselijke ondernemers willen hier graag aktie op ondernemen. En de  grootgrutters in een hoofdkantoor, mieren over prioriteiten!

Ik denk toch dat men de marketinghoofdjes te diep in het zand steekt onder het mom ‘niet klantvriendelijk’ en meen hieruit op te maken dat een landelijke discussie, nieuwe wetgeving, het belang van duizenden huidige en toekomstige klanten én het welvaren van plaatselijke ondernemers  dus geen prioriteit heeft!

 

* met ageviewers worden klanten gescand op leeftijd. Mag je, op basis van leeftijd, alcohol kopen, dan opent de kassa zich en kan de cassiere met je afrekenen. Indien niet, blijft de kassa gesloten.

Marina van der Wal

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer blogs geschreven

Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer
Eenzaamheid is de grootste valkuil

Eenzaamheid is de grootste valkuil

In spannende tijden wordt het duidelijk wat de sterke én wat de zwakke plekken in je relatie zijn. Pijnlijk duidelijk, wat betreft die zwakke plekken. En waarom pijnlijk? Omdat ze altijd iets zeggen over jouzelf. Over jouw investering in een relatie, het oude zeer dat je nog niet hebt kunnen verweven in je leven, je opvoeding en je minder leuke karaktereigenschappen. Wil je deze spannende tijden samen overleven, dan ontkom je er niet aan om naar je eigen leven te kijken. Dat geldt voor beiden: de partner én de patiënt.

Lees meer

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer

0 Comments

0 reacties

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!