Samen slapen, mag dat bij jou thuis?

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

De vraag komt regelmatig langs: moet je het als ouders nu wel of niet toestaan dat je zoon en/of je dochter bij jou thuis slaapt (en vrijt natuurlijk!) met zijn of haar partner.

Laten we eerlijk zijn: het idee dat je kind ‘aan seks doet’ is natuurlijk wel het ultieme bewijs dat je kind de stap naar het volwassen leven aan het maken ís of al gemaakt hééft. En hoe ga je daar dan mee om?

In Dagblad Trouw stond vorige week woensdag deze vraag centraal in ‘De Opvoedvraag’ en ik leg ‘m hier ook graag voor omdat veel ouders zichzelf (en mij) deze vraag stellen.

Wat vind jij?

4 Reacties

 1. Heidi

  Hallo.
  Ik heb hier nog geen ervaring mee. Mijn dochter (14) moet nog helemaal niks van jongens en seks weten. Als er gezoend wordt in een film houdt ze een kussen voor haar ogen 🙂
  Maar ik denk dat ik het toelaat als ze een jaar of 16 is en ze een ‘vaste’ relatie (minimaal 6 maanden samen) heeft met een jongen/meisje die wij al een paar keer ontmoet hebben en vertrouwen.

  Antwoord
 2. Bit

  De vraag kwam na 6 mnd verkering. Zoon was 17,5 vriendin net 17. Heb gevraagd wat ouders ervan vjnden. Die vonden het goed. Gesprek gehad met ouders. Regel was (in het begin) 1x per maand. Goed dat ze er over praten en niet ergens stiekem iets deden. Ondertussen 1,5 jaar verkering en het blijven slapen gebeurd iets vaker . Zorgen niet voor overlast en zijn discreet (jongere broer en zus)

  Antwoord
 3. l

  tja altijd moeilijk mijn kinderen 15 en 11 zijn hier nog niet mee bezig.
  maar ik denk dat je het niet tegenhoud als ze niet samen mogen slapen, dan vinden ze wel een andere plek als ze dit graag willen.
  ik zou en doe dit al regelmatig het wel bespreekbaar maken dathet niet stoer of cool is om meteen maar met de eerste de beste sex te hebben en dat je er ook echt zelf aan toe moet zijn.

  ik laat ze liever hier slapen dan dat ze ergens anders aan rommelen zo is er ook nog een stukje veiligheid.

  Antwoord
 4. Anna

  Onze thuiswonende zoon van 18 heeft sinds de zomer zijn eerste liefde (ook 18). Zij is hier vaak en sinds een maand of 4 “logeren” ze wekelijks bij elkaar.
  Het scheelt wel dat zij een meisje is dat niet in 7 sloten tegelijk loopt en een goede invloed heeft op onze zoon.
  Wij hebben nog nooit “last” van ze gehad (behalve dat ze, als ik al naar mijn werk ben, alle eieren opmaken… 😉

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Eerder verschenen…

Samen ben je de basis van je gezin

Samen ben je de basis van je gezin

Als we vragen waar Sharon zich zorgen over maakt, ontdekken we dat het stel elkaar eigenlijk nog niet zo heel erg lang kent. Sharon blijkt, ondanks de anticonceptie, bij hun derde afspraakje zwanger te zijn geworden. En daar vinden de twijfels en vragen die Sharon heeft hun oorsprong: kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg om een gezin te starten? en: als je elkaar nog niet goed kent, hoe ga je er, met een baby, voor zorgen dat je elkaar als man en vrouw beter leert kennen en niet meteen als ‘pappa en mamma’?

Lees meer
Gevaarlijke spelletjes

Gevaarlijke spelletjes

Ook jij schrok je natuurlijk helemaal kapot toen je hoorde van de nieuwste trend onder jongeren. Elkaar gezellig de halsslagader dichtknijpen. Tips voor een gesprek met jouw zoon of dochter.

Lees meer
Eenzaam verdriet

Eenzaam verdriet

Irene vertelt: Al voor de lockdown startte zag onze zoon van 16 zijn vrienden eigenlijk niet meer. Wij waren daar...

Lees meer
Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Nora zit snikkend bij ons aan tafel. Na veel gedoe en een scheiding die lange tijd niet vanzelf ging, om het maar zachtjes uit te drukken, was ze zó blij om de liefde weer te vinden. Nu heeft ze alleen nog maar het gevoel dat ze op eieren moet lopen om niemand te kwetsen. ‘Moet ik dan tussen mijn eigen geluk en het geluk van mijn kinderen kiezen?’

Lees meer
Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
mobieltje uit bij het huiswerk maken

Doe mee met de VragenChallenge!

 
'Heel erg bedankt voor de VragenChallenge!
 
Ik vond de vragen heel mooi en praktisch toepasbaar.'
 
Cindy, moeder van 3 pubers

 

Yes! Gelukt! Vanaf de eerstvolgende maandag krijg je van ons iedere dag een vraag in je mailbox!