Samen slapen, mag dat bij jou thuis?

De vraag komt regelmatig langs: moet je het als ouders nu wel of niet toestaan dat je zoon en/of je dochter bij jou thuis slaapt (en vrijt natuurlijk!) met zijn of haar partner.

Laten we eerlijk zijn: het idee dat je kind ‘aan seks doet’ is natuurlijk wel het ultieme bewijs dat je kind de stap naar het volwassen leven aan het maken ís of al gemaakt hééft. En hoe ga je daar dan mee om?

In Dagblad Trouw stond vorige week woensdag deze vraag centraal in ‘De Opvoedvraag’ en ik leg ‘m hier ook graag voor omdat veel ouders zichzelf (en mij) deze vraag stellen.

Wat vind jij?

Geschreven door admin

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

We hebben meer over dit onderwerp

Jouw examenpuber gaat op reis

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer
Mijn controle was niet zijn controle

Mijn controle was niet zijn controle

Al een paar maanden hield ik een knobbel in mijn borst in de gaten: groeit de knobbel, is ie nu weg? Als ik mijn arm omhoog houd, is die knobbel er dan nog steeds? Is het een plekje, rond, langwerpig, hard of zacht? 

Lees meer

Oud Zeer

Er zijn van die boeken waarvan je denkt ‘dit boek moet iedereen lezen!’ En bij sommige boeken vul ik dit graag aan met ‘en zéker ouders en mensen de met kinderen werken…’ Voor het boek ‘Oud Zeer’ van Bram Bakker geldt dit zeker; vakliteratuur voor ouders (en vakkrachten). 

Lees meer

4 Comments

4 Reacties

 1. Heidi

  Hallo.
  Ik heb hier nog geen ervaring mee. Mijn dochter (14) moet nog helemaal niks van jongens en seks weten. Als er gezoend wordt in een film houdt ze een kussen voor haar ogen 🙂
  Maar ik denk dat ik het toelaat als ze een jaar of 16 is en ze een ‘vaste’ relatie (minimaal 6 maanden samen) heeft met een jongen/meisje die wij al een paar keer ontmoet hebben en vertrouwen.

  Antwoord
 2. Bit

  De vraag kwam na 6 mnd verkering. Zoon was 17,5 vriendin net 17. Heb gevraagd wat ouders ervan vjnden. Die vonden het goed. Gesprek gehad met ouders. Regel was (in het begin) 1x per maand. Goed dat ze er over praten en niet ergens stiekem iets deden. Ondertussen 1,5 jaar verkering en het blijven slapen gebeurd iets vaker . Zorgen niet voor overlast en zijn discreet (jongere broer en zus)

  Antwoord
 3. l

  tja altijd moeilijk mijn kinderen 15 en 11 zijn hier nog niet mee bezig.
  maar ik denk dat je het niet tegenhoud als ze niet samen mogen slapen, dan vinden ze wel een andere plek als ze dit graag willen.
  ik zou en doe dit al regelmatig het wel bespreekbaar maken dathet niet stoer of cool is om meteen maar met de eerste de beste sex te hebben en dat je er ook echt zelf aan toe moet zijn.

  ik laat ze liever hier slapen dan dat ze ergens anders aan rommelen zo is er ook nog een stukje veiligheid.

  Antwoord
 4. Anna

  Onze thuiswonende zoon van 18 heeft sinds de zomer zijn eerste liefde (ook 18). Zij is hier vaak en sinds een maand of 4 “logeren” ze wekelijks bij elkaar.
  Het scheelt wel dat zij een meisje is dat niet in 7 sloten tegelijk loopt en een goede invloed heeft op onze zoon.
  Wij hebben nog nooit “last” van ze gehad (behalve dat ze, als ik al naar mijn werk ben, alle eieren opmaken… 😉

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De blogs als eerste in je mailbox?

De blogs als eerste in je mailbox?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan. Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop. Schrijf je in en mis geen enkel blog!

Het is gelukt!