Ruzie in huis

blog

Geschreven door: Marina

Marina van der Wal, puberexpert en gezins- en relatietherapeut.

Dat eeuwige geruzie tussen pubers in huis

‘Jongens, blijf van elkaars spullen af’, ‘nee, als Jorgen de tv als eerste aan heeft gezet dan kun jij niet zomaar naar een andere zender zappen’, ‘dat t shirt is van je zusje, dat kun je niet zo maar, zonder te vragen even lenen’.

Herkenbaar? Broer en zus, zus en zus, broer en broer; jouw ideale plaatje van pubers die gezellig met elkaar een spelletje (mens erger je niet 😉 ) aan het spelen zijn vervliegt al snel als je voor de zoveelste keer voor politieagent moet spelen.

Is er iets te doen aan die eeuwige strijd die zo maar, zonder enkele aanwijzing los kan branden. Nou ja… zonder enkele aanwijzing… Als je een dochter met het t shirt van de andere dochter aan de ontbijttafel ziet verschijnen weet je in ieder geval wat je te wachten staat!

Goed nieuws

Eerst maar het goede nieuws als het om ruzie tussen broers en zussen gaat: waar wrijving is, daar is warmte. Juist binnen een veilige omgeving als het gezin kun je goed leren wat het is om ruzie te maken, hoe je je eigen grenzen bewaakt, om het weer goed te maken en om sorry te zeggen. Wat dat betreft is het niet meer dan logisch als kinderen het met elkaar aan de stok hebben. Ze zijn – binnen jullie veilige muren – aan het leren om ze staande kunnen blijven in ‘de grote wereld’ om hen heen.

De vlam in de pan

Toch herkennen we allemaal die momenten waarop het lijkt dat er maar even iets hoeft te gebeuren of de vlam slaat in de pan. Pubers staan met al hun zintuigen zo op scherp dat een enkele opmerking al reden kan zijn om als kemphanen tegenover elkaar te staan. Als het op maandag prima is dat de één een t shirt van de ander leent (nee joh, dat hoef je toch helemaal niet te vragen!) kan de wind een dag later uit een totaal andere hoek waaien en hoor je het verwijt ‘jij denkt ook dat je alles zo maar van me kunt pakken!’ schetteren.

Spiegelneuronen

Men neme een groep wetenschappers, een groep makaken (apen), een zak pinda’s en elektroden om te implanteren.

De elektroden worden geimplanteerd bij de makaken en de veronderstelling dat deze reactie geven zodra een aap een pinda eet wordt bevestigd. Wat daarna gebeurt blijkt later een nieuw uitgangspunt in al het hersenonderzoek te worden: een wetenschapper (zonder geimplanteerde elektroden) eet óók een pinda. En tot iedereens verbijstering reageert de elektrode bij een makaak. Alsof deze zélf een pinda eet. Inmiddels leven we ruim twintig jaar later en weten we veel meer over deze spiegelneuronen. De uitdrukking ‘zien eten is doen eten’ blijkt dus waar te zijn. Je herkent het wel: iemand valt, jij voelt als het ware de pijn mee en wrijft onnadenkend over je knie. Deze spiegelneuronen werken verder: ze helpen mensen ook in de non verbale communicatie en helpen je om ‘sfeer te proeven’. Stel je voor: je loopt binnen en ervaart een geladen atmosfeer. Het verbaasd je niets als je later hoort over de ruzie die net voor jouw komst heeft plaatsgevonden. De sfeer die om jou als opvoeder heen hangt is de basis van de sfeer in huis. Ben je gestresst? Boos? Gefrustreerd? Teleurgesteld? Je kinderen pakken deze signalen op. Ruzie met elkaar maken is al snel de volgende stap.

 De ruzie gaat ogenschijnlijk over een t-shirtje maar blijkt bij nader inzien over de stress van een muziekuitvoering te gaan

Staar je niet blind op de situatie

Vaak gaat het helemaal niet om dat ene t shirtje dat ‘zonder vragen’ geleend wordt. Of om een geodriehoek die uit een bureaulaatje gejat wordt. Als ouders heb je (te) vaak de neiging om juist op deze signalen te reageren. Handiger is het om net een laagje dieper in te steken en de vraag te stellen ‘gaat het echt om die geodriehoek (of dat t-shirt, die fiets, de afwas…) of is er iets anders aan de hand? Grote kans dat je door deze vraag, waarmee je eigenlijk aansluiting zoekt met het emotionele brein van je puber, een antwoord krijgt dat helemaal niets te maken heeft met het onderwerp van de uitbarsting zelf. Een teleurstellend cijfer voor een repetitie, ruzie met een vriendinnetje, zenuwen voor een proefwerkweek.

Juist door aandacht te hebben voor deze onderliggende emoties helpt je om snel de angel uit de situatie te halen.

Als de rust is weergekeerd is het misschien geen gek idee om nog eens uit te leggen dat je van elkaars spullen af moet blijven. Hou vooral in je achterhoofd dat dit vast de laatste keer niet zal zijn…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen…

Samen ben je de basis van je gezin

Samen ben je de basis van je gezin

Als we vragen waar Sharon zich zorgen over maakt, ontdekken we dat het stel elkaar eigenlijk nog niet zo heel erg lang kent. Sharon blijkt, ondanks de anticonceptie, bij hun derde afspraakje zwanger te zijn geworden. En daar vinden de twijfels en vragen die Sharon heeft hun oorsprong: kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg om een gezin te starten? en: als je elkaar nog niet goed kent, hoe ga je er, met een baby, voor zorgen dat je elkaar als man en vrouw beter leert kennen en niet meteen als ‘pappa en mamma’?

Lees meer
Jouw examenpuber gaat op reis

Jouw examenpuber gaat op reis

Jij denkt er nog niet aan maar jouw ‘examen-puber’ wel: de examenreis!

En als je er aan denkt is ‘paniek!’ misschien wel het woord dat het dichtst bij jouw emotie komt. Want: gaat dat wel goed, samen met vriend(inn)en op reis? Lukt het jouw zoon of dochter om zichzelf te blijven met een groep jongeren die niets liever wil dan ‘helemaal uit je bol gaan!’. Drank, drugs, sex, soa’s… En dan durf je het woord zwan… niet eens te dénken!

Lees meer
De koningin is dood! Leve de koning!

De koningin is dood! Leve de koning!

De koningin is dood Leve de koning!

Dit blog gaat over de dood. Gezellig is misschien anders, maar nu heel de wereld toch in het teken van het verscheiden van Queen Elisabeth staat, is het een mooie gelegenheid om het met onze kinderen over de dood hebben en dit thema toch eens aan te pakken.

We praten er niet graag over, over dat doodgaan. We worden er zo verdrietig en vaak ook ongemakkelijk van.

Lees meer
Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Laat tijd in je voordeel werken bij je samengestelde gezin

Nora zit snikkend bij ons aan tafel. Na veel gedoe en een scheiding die lange tijd niet vanzelf ging, om het maar zachtjes uit te drukken, was ze zó blij om de liefde weer te vinden. Nu heeft ze alleen nog maar het gevoel dat ze op eieren moet lopen om niemand te kwetsen. ‘Moet ik dan tussen mijn eigen geluk en het geluk van mijn kinderen kiezen?’

Lees meer
Investeren kun je leren

Investeren kun je leren

‘Is dit nou relatietherapie?’ vraagt Serge op een gegeven moment. Hij kijkt er een beetje bedenkelijk bij. ‘Dat klinkt zo alsof we gefaald hebben, samen. Terwijl we het eigenlijk heel goed hebben.’

Lees meer
Op zorgen kun je niet besparen

Op zorgen kun je niet besparen

De gesprekken bij ons tafel zijn de laatste weken veranderd; gingen ze eerst alleen over de zorgen voor en over kinderen, opvoedingsvragen en relatieperikelen, tegenwoordig komt het thema ‘de energierekening’ steeds vaker langs. Inclusief de grote zorgen die mensen zich hierover maken.
Inmiddels voelen we met de zorgen mee maar de eerste paar keer…

Lees meer
Gevaarlijke spelletjes

Gevaarlijke spelletjes

Ook jij schrok je natuurlijk helemaal kapot toen je hoorde van de nieuwste trend onder jongeren. Elkaar gezellig de halsslagader dichtknijpen. Tips voor een gesprek met jouw zoon of dochter.

Lees meer
Gevaarlijke spelletjes

Gevaarlijke spelletjes

Ook jij schrok je natuurlijk helemaal kapot toen je hoorde van de nieuwste trend onder jongeren. Elkaar gezellig de halsslagader dichtknijpen. Tips voor een gesprek met jouw zoon of dochter.

Lees meer
Eenzaam verdriet

Eenzaam verdriet

Irene vertelt: Al voor de lockdown startte zag onze zoon van 16 zijn vrienden eigenlijk niet meer. Wij waren daar...

Lees meer
Als eerste de blogs lezen?

Als eerste de blogs lezen?

Alle blogs (en vlogs) verschijnen altijd eerst op de website. En we sturen deze blogs ook altijd meteen per mail. Voor aanbiedingen geldt dat trouwens ook: die bieden we ook als eerste via de mail aan.

Het kan ook zo maar gebeuren dat we alleen de mail gebruiken en niets op onze socials plaatsen. Wil je niets missen? Dan zorg je dat je op de hoogte blijft. Dat regel je met een simpele klik op de onderstaande knop.

Het is gelukt! Jij wordt als eerste op de hoogte gehouden!